Στο «Goodbye Lenin!» έξι ευρωπαϊκά βραβεία

Στο «Goodbye Lenin!» έξι ευρωπαϊκά βραβεία

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αγαπητή στο κοινό η ταινία του Βόλφγκανγκ Μπέκερ «Goodbye Lenin!», αγαπητή και στους ψηφοφόρους των Ευρωπαϊκών Βραβείων Κινηματογράφου. Στην απονομή των βραβείων, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο Βερολίνο, η γερμανική παραγωγή κέρδισε τρία μεγάλα βραβεία: Καλύτερης ταινίας, σεναρίου και αντρικού ρόλου (Ντάνιελ Μπριλ). Το «Goodbye Lenin!» κέρδισε επίσης τρία διαφορετικά βραβεία κοινού, τα οποία προέκυψαν με ψηφοφορία στο Ιντερνετ και στις κινηματογραφικές αίθουσες. Το κοινό έδωσε το βραβείο σκηνοθεσίας στον Βόλφγκανγκ Μπέκερ, καλύτερου ηθοποιού στον Ντάνιελ Μπριλ και καλύτερης ηθοποιού στην Κάτριν Σας, συντελεστές της ίδιας ταινίας. H γλυκόπικρη κομεντί του Μπέκερ, που παίχτηκε με μεγάλη επιτυχία και στην Ελλάδα, αναφέρεται στην απεγνωσμένη προσπάθεια ενός νεαρού να «διατηρήσει» το κομμουνιστικό περιβάλλον, ακόμη και μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, για χάρη της άρρωστης μητέρας του.

Σε ό,τι αφορά τις άλλες διακρίσεις, το βραβείο σκηνοθεσίας κέρδισε ο Λαρς Φον Τρίερ για το «Dogville», μια ταινία που κατά τ’ άλλα, αποτελεί ένα πολυεθνικό σύνολο. H ίδια ταινία κέρδισε και το βραβείο φωτογραφίας. Ως καλύτερη γυναίκα ηθοποιός τιμήθηκε η Σαρλότ Ράμπλινγκ για την «Πισίνα» του Φρανσουά Οζόν. Με το τιμητικό βραβείο συνολικής προσφοράς τιμήθηκε ο Γάλλος σκηνοθέτης Κλοντ Σαμπρόλ. Ως ταινία «ανακάλυψη» διακρίθηκε η «Επιστροφή» του Ρώσου Αντρέι Ζβιαγκίντσεφ, ενώ το βραβείο της ένωσης κριτικών Fipresci απονεμήθηκε στο «Καλημέρα, νύχτα» του Μάρκο Μπελόκιο. Καλύτερη μη ευρωπαϊκή ταινία αναδείχθηκε η «Επιδρομή των βαρβάρων» του Καναδού Ντενίς Αρκάν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή