«Προίκα» 100 εκατ. ευρώ στην Πάτρα για το 2006

«Προίκα» 100 εκατ. ευρώ στην Πάτρα για το 2006

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν νομίζετε ότι με την ολυμπιακή Αθήνα του 2004 τελειώνουν τα κατασκευαστικά θρίλερ και οι ασφυκτικές ημερομηνίες, ετοιμαστείτε για νέο έργο: Πάτρα, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης του 2006. Στη σκιά, προς το παρόν, του μεγάλου γεγονότος της ερχόμενης χρονιάς, η αχαϊκή πρωτεύουσα επιχειρεί να καλύψει το χαμένο έδαφος. Εχει στα χέρια της μόλις δύο χρόνια εντατικής δουλειάς και διορισμένο καλλιτεχνικό διευθυντή (τον Θάνο Μικρούτσικο).

Τα τέσσερα μεγάλα έργα

«Οχι μόνο», υποστηρίζει εκ μέρους του δήμου Πατρέων, ο Ιωάννης Δημαράς, υπεύθυνος αντιδήμαρχος για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα, «τα τέσσερα μεγάλα έργα της Πολιτιστικής εντάχθηκαν στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων του κρατικού προϋπολογισμού». Ετσι, τουλάχιστον, έχουν εξασφαλιστεί οι αναγκαίοι πόροι (συνολικά 100 εκατομμύρια ευρώ). Ποια είναι τα 4 μεγάλα έργα της Πάτρας; Το συγκρότημα Λαδόπουλου (όπου προβλέπεται, σε πρώτη φάση και οπωσδήποτε έως το 2006, η κατασκευή κλειστού θεάτρου 800 – 1.000 θέσεων, το Καρναβαλικό Μουσείο Ομοιωμάτων και το Κέντρο Εικονικής Πραγματικότητας), το νέο ανοιχτό θέατρο 3.000 θέσεων στην περιοχή Σαμακιάς, η ανακατασκευή του παλιού Δημοτικού Νοσοκομείου, όπου θα εγκατασταθεί, ανάμεσα σε άλλα, το Ιστορικό Μουσείο της πόλης και η ανάπλαση της περιοχής του κάμπινγκ της Αγιάς που χωροθετείται ένα μόνιμο καλοκαιρινό στέκι για νέους. Ταυτόχρονα, τέσσερα μικρότερης κλίμακας έργα, συνολικού προϋπολογισμού 8 εκατομμυρίων ευρώ, εντάχθηκαν στο Γ΄ Κοινοτικό Πλάισιο Στήριξης («Μέτρο Πολιτισμού»). Αυτά είναι: η Αγορά Αργύρη (μετασκευάζεται σε χώρο υποδοχής επισκεπτών), η Αποθήκη Κόλλα (θα στεγαστεί το Θέατρο Σκιών), τα παλιά Δημοτικά Λουτρά (θα διαμορφωθεί εκθεσιακός χώρος για τη φωτογραφία κ.ά.) και ο εκσυγχρονισμός της σκηνής του θεάτρου «Απόλλων». Τα «μικρά έργα» εμφανίζονται σήμερα σε πιο προχωρημένο στάδιο, καθώς έχουν ήδη γίνει οι προκηρύξεις των μελετών με τις αντίστοιχες προδιαγραφές. Για τα «μεγάλα» θα πρέπει να περιμένουμε μέσα στις επόμενες εβδομάδες την ανάδειξη τεχνικού συμβούλου. Στη συνέχεια θα ακολουθηθεί η διαδεδομένη διαδικασία του κλειστού διαγωνισμού: σε πρώτη φάση πρόσκληση ενδιαφέροντος σε κοινοπραξίες τεχνικών εταιρειών και αρχιτεκτονικών γραφείων, σε δεύτερη επιλογή δέκα τελικών υποψηφίων και, τέλος, η ανακήρυξη της επικρατέστερης υποψηφιότητας.

Ηδη, πάντως, για να μην ξοδεύεται πολύτιμος χρόνος, στο συγκρότημα Λαδόπουλου έχουν αρχίσει οι κατεδαφίσεις και η διαμόρφωση του κέντρου διοίκησης. Αυτό που ανησυχεί περισσότερο τον κ. Δημαρά είναι οι «γραφειοκρατικές διαδικασίες» και οι απρόβλεπτες καθυστερήσεις, με δεδομένη την τεράστια πίεση χρόνου. Αλλη πηγή προβληματισμού είναι η οικονομική βιωσιμότητα των νέων υποδομών. Ετσι, για όσες εγκαταστάσεις μπορούν να έχουν ανταποδοτικό όφελος θα παραχωρηθούν σε ιδιώτες προς εκμετάλλευση, ακόμα και στο στάδιο της κατασκευής (μέθοδος αυτοχρηματοδότησης).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή