Αβάσταχτη γοητεία ****

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κομεντί

Σκηνοθεσία: Τζόελ Κοέν

Πρωταγωνιστούν: Τζ. Κλούνεϊ, K. Z. Τζόουνς, Τζέφρι Ρας, Μπ. Μπ. Θόρντον.

Τόσες και τόσες ρομαντικές κομεντί παράγονται κάθε χρόνο από τη γραμμή παραγωγής ταινιών του Χόλιγουντ. Ομως, αντίστοιχα, τόση είναι η ανοησία και η επανάληψη των στερεοτύπων, που χαρακτηρίζει τις περισσότερες από αυτές, ώστε, όταν μια ταινία που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα και διακρίνεις σ’ αυτήν φίνα χάρη και οξύ πνεύμα, να μοιάζει με σπάνια απόλαυση. Ετσι συμβαίνει με την «Αβάσταχτη γοητεία» των αδελφών Κοέν, που ανατρέπει τους κώδικες της ρομαντικής κομεντί ή μάλλον υπενθυμίζει στο σύγχρονο κοινό τα λεπτοκεντημένα σενάρια των screwball κωμωδιών του Ερνστ Λιούμπιτς (οι επιρροές εδώ είναι προφανείς) και την αστραφτερή λάμψη πρωταγωνιστών, που ταυτόχρονα αστείοι και ακαταμάχητα γοητευτικοί, όπως π.χ. ο Κάρι Γκραντ και η Κάρολ Λόμπαρντ. Στην «Αβάσταχτη γοητεία» υπάρχουν αυτές οι επιρροές, όμως σε μια ταινία των Κοέν δεν θα μπορούσε παρά να υπάρχει έντονος ο σαρκασμός και η ειρωνεία.

Κυνικό ειδύλλιο

Η ιστορία περιπλέκεται γύρω από ένα ειδύλλιο που συνεχώς συναντά εμπόδια, αλλά -δεν μπορεί- πρέπει να έχει ευτυχή έκβαση. Πώς όμως θα συμβεί αυτό, όταν οι «ερωτευμένοι» είναι ένας κυνικός δικηγόρος διαζυγίων και μια «επαγγελματίας» νύφη; O Μάιλς (Κλούνεϊ) γνωρίζει τη Μέριλιν (Τζόουνς) όταν εκπροσωπεί τον μπερμπάντη άντρα της στο διαζύγιό τους. Νιώθει αμέσως γοητευμένος, όμως στο δικαστήριο καταφέρνει να μην πάρει δεκάρα εκείνη. H επόμενη συνάντησή τους γίνεται και πάλι με αφορμή έναν γάμο? τον νέο της γάμο με έναν Τεξανό κροίσο των πετρελαίων. Οταν κι εκείνος διαλύεται, ο Μάιλς αρπάζει την ευκαιρία και την παντρεύεται στη στιγμή.

Ο έρωτας θα θριαμβεύσει στο τέλος, πριν όμως συμβεί αυτό, θα προηγηθούν εξαπατήσεις, χωρισμοί και επανασυνδέσεις, δολοφονικές απόπειρες και προγαμιαία συμβόλαια. Είναι ο σαρκασμός των Κοέν απέναντι στην καλιφορνέζικη υψηλή κοινωνία, που ερωτεύεται και παντρεύεται από συμφέρον, βάζοντας ως προτεραιότητα πάνω από τη συντροφικότητα τη λευκότητα της οδοντοστοιχίας και το ύψος του τραπεζικού λογαριασμού.

Υπάρχουν στιγμές κούρασης στην εξέλιξη της ιστορίας, μικρές επαναλήψεις που μειώνουν σε κάποιο βαθμό την αποτελεσματικότητα της κωμωδίας. Παρ’ όλα αυτά, η «Αβάσταχτη γοητεία» από την αρχή (ακόμη και από τους τίτλους έναρξης) μέχρι το τέλος έχει απολαυστικά διασκεδαστικές στιγμές. Το ζευγάρι των πρωταγωνιστών, άψογο στους ρόλους του. Τόσο η Τζόουνς (που μοιάζει να αυτοσαρκάζεται για τον χολιγουντιανό γάμο της) αλλά, κυρίως, ο Κλούνεϊ είναι όμορφοι, έξυπνοι και χαριτωμένοι, όπως ακριβώς πρέπει να είναι σε μια τέτοια ταινία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή