Από το μπίμποπ στο φανκ

53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας δάσκαλος της σόουλ, της acid jazz και του φανκ στις νεότερες γενιές ξανάρχεται στην Αθήνα. O Λου Ντόναλτσον γεννήθηκε στο Μπαντίν της Βόρειας Καρολίνας και από τα 15 του άρχισε να μαθαίνει κλαρινέτο και μετά σαξόφωνο.

Προέρχεται από το μπίμποπ, είναι σύγχρονος του Τζον Κολτρέιν, έπαιξε μουσική με τον Τελόνιους Μονκ, τον Οράτιο Σίλβερ και τον Αρτ Μπλάκι και από πολύ νωρίς στηρίχτηκε στη βασική απλότητα και ομορφιά του μπλουζ ήχου. Και καθώς η τζαζ έτεινε προς το φανκ και το ροκ στη δεκαετία του ’60, ο Ντόναλτσον έδωσε μουσικά διαμάντια σε σόουλ τζαζ στυλ, ηχογραφώντας μάλιστα και τζαζ διασκευές μεγάλων επιτυχιών που στη δεκαετία του ’80 τον έκαναν έναν από τους ήρωες της acid τζαζ κίνησης.

Η σημαντική αυτή φυσιογνωμία θα εμφανίζεται για μία εβδομάδα στο Half Note Jazz Club (Τριβωνιανού 17, Μετς) μαζί με τον Λόνι Σμιθ, πρωτοπόρο του τζαζ ροκ και τζαζ φανκ της δεκαετίας του ’70 και συνεργάτη του Μάιλς Ντέιβιντ και άλλων μεγάλων, παρουσιάζοντας ένα πρόγραμμα που εκτείνεται από το μπίμποπ ώς το σημερινό φανκ (από τις 9 ώς τις 15 Ιανουαρίου).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή