Με το τέλος των εορτών αρχίζουν ξανά τα έργα

Με το τέλος των εορτών αρχίζουν ξανά τα έργα

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα Θεοφάνεια σηματοδοτούν το τέλος των εορτών κι έτσι η «Ζαχαρένια πολιτεία» που είδαμε στις τηλεοράσεις ή από κοντά στην πλατεία Συντάγματος πολύ σύντομα θα μεταμορφωθεί σε μία «κανονική» αθηναϊκή πολιτεία όπως τη θέλει το «πρωτόκολλο» του 2004: μπουλντόζες, σκόνη, πορτοκαλί κορδέλες. H μικρή αναβολή της έναρξης των έργων για την ανάπλαση της πλατείας Συντάγματος έλαβε τέλος, μαζί με την εορταστική περίοδο. Μεθαύριο Πέμπτη αρχίζουν οριστικά οι εργασίες διαμόρφωσης με την ελπίδα να ολοκληρωθούν ώς τις αρχές του καλοκαιριού. H μείζων αλλαγή αφορά τα νέα κυκλοφοριακά δεδομένα της πλατείας. Οι επτά λωρίδες στο κάτω τμήμα της πλατείας μειώνονται σε τρεις προκειμένου να αυξηθεί ο ζωτικός χώρος για τους πεζούς, κυρίως προς το μέτωπο της Ερμού. Επίσης, ανοίγει ξανά για τα τροχοφόρα η οδός Οθωνος αλλά προσοχή, μόνο για τα μέσα μαζικής μεταφοράς και τα ταξί (δημιουργείται πιάτσα). Στο ίδιο το «σώμα» της πλατείας η πιο εντυπωσιακή επέμβαση είναι η ηχητική και η οπτική προστασία της με την ανύψωση περιμετρικών τοίχων που θα επενδυθούν από υδάτινες επιφάνειες.

Εντός του Ιανουαρίου αρχίζουν κι άλλα έργα της Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων Αθήνας: οι αναπλάσεις της οδού Αθηνάς και του περιβάλλοντα χώρου του Ζαππείου ενώ άμεσα ξεκινά και η διαμόρφωση μικρών δρόμων του εμπορικού τριγώνου: Θησέως, Ρόμβης, Κτενά, Χαβρίου, Λεωχάρους, Καρύτση, Χρυσοσπιλιωτίσσης, Νικίου, Λιμπονά, Βασιλικής. Οι παρεμβάσεις περιλαμβάνουν διαπλάτυνση και ανακαίνιση των πεζοδρομίων, αποκατάσταση του οδοστρώματος και αναβάθμιση της εικόνας του δρόμου. Παράλληλα, δημιουργούνται θέσεις στάθμευσης και τοποθετούνται πάσσαλοι για τον έλεγχο και την αποφυγή στάθμευσης στα πεζοδρόμια που δυσχεραίνει την κίνηση των πεζών. Σε όλα τα πεζοδρόμια τοποθετείται ειδική λωρίδα για την εξυπηρέτηση των ατόμων με ειδικές ανάγκες όρασης και ράμπες για την εύκολη πρόσβαση. Στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας δραστηριοποιείται και το ΥΠΕΧΩΔΕ, όμως τα πρώτα δείγματα γραφής είναι απογοητευτικά: η οδός Νίκης, χωρίς καμιά πρόνοια για την αποθάρρυνση τροχοφόρων, δείχνει κιόλας βρώμικη και απωθητική…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή