Ενα σωτήριο στέγαστρο στο Λύκειο του Αριστοτέλη

Ενα σωτήριο στέγαστρο στο Λύκειο του Αριστοτέλη

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολλοί πίστευαν ότι θα καταστραφεί από την εγκατάλειψη παρότι η ανακάλυψή του ήταν από τις σημαντικότερες των τελευταίων χρόνων και σίγουρα η κορυφαία το 1996. Τότε η αποκάλυψη των ερειπίων που ταυτίστηκαν με το Λύκειο του Αριστοτέλη στο οικόπεδο της οδού Ρηγίλλης συγκίνησε πολλούς. H ταύτιση άλλωστε του Λυκείου αποτελούσε μεγάλο ζητούμενο της αθηναϊκής τοπογραφίας και ήταν η πρώτη φορά που προέκυψαν συγκεκριμένα ανασκαφικά δεδομένα. Τα ερείπια αποκαλύφθηκαν, όμως όπως προέκυψε στην πορεία, αν και αφορούσαν ένα μνημείο τεράστιας σημασίας, ήταν από ευπαθή υλικά. Οσο κι αν οι συντηρητές και οι αρμόδιοι αρχαιολόγοι προσπαθούσαν να κάνουν ό,τι μπορούσαν για τα επικίνδυνα νερά της βροχής, το πρόβλημα παραμένει το ίδιο.

Η έγκριση

Ευτυχώς, λίγο πριν φύγει το 2003 το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο τακτοποίησε την εκκρεμότητα εγκρίνοντας την προμελέτη για το στέγαστρο που θα καλύψει τα ερείπια του Λυκείου. Μια λύση συνολικού προϋπολογισμού 1.760.000 ευρώ η οποία θα ξεκινήσει το φθινόπωρο και θα ολοκληρωθεί σε ενάμιση χρόνο. Μια ελαφριά τοξωτή κατασκευή ύψους εννέα μέτρων είναι αυτό που θα βλέπουμε όταν ολοκληρωθεί. Θα είναι μεταλλική και η στέγη θα καλύπτεται από φύλλα οξειδωμένου χαλκού εξωτερικά και εσωτερικά από ξύλο. Αποτελούμενη από έξι τόξα το στέγαστρο θα έχει διαστάσεις 61χ61μ. χωρίς να το εμποδίζουν ενδιάμεσα υποστυλώματα.

Στόχος τόσο του αρχιτέκτονα κ. Κώστα Καραδήμα, επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας που ανέλαβε τον σχεδιασμό όσο και του κ. Δημοσθένη Σβολόπουλου, αρχιτέκτονα της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων, είναι να μην γίνει καμιά βαριά κατασκευή. Στην ουσία στο οικόπεδο της οδού Ρηγίλλης όταν με το καλό τελειώσουν οι εργασίες το κοινό θα βλέπει μια ενιαία τοξωτή επιφάνεια με λεπτές διατομές και αναλογίες που θα δίνουν την εντύπωση στον επισκέπτη ότι πάνω από τα ερείπια αιωρείται ένα λεπτό προστατευτικό.

Με αυτό τον τρόπο θα προστατευτούν τα ερείπια που αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα με τα όμβρια ύδατα και θα δημιουργηθούν επίσης οι κατάλληλες συνθήκες για την προστασία τους. Στόχος είναι επίσης ο φυσικός και τεχνητός φωτισμός.

Υπενθυμίζουμε ότι το Λύκειο ήταν μία εκτεταμένη περιοχή η οποία άρχιζε λίγο πριν από τις πύλες Διοχάρους και κατέληγε κοντά στις πηγές του Ηριδανού. Στις παρυφές αυτής της ειδυλλιακής περιοχής (πλούσια σε νερό και πράσινο) είχε ιδρυθεί ένα από τα τρία σπουδαία Γυμνάσια της αρχαίας Αθήνας, μαζί με την Ακαδημία Πλάτωνος και το Κυνόσαργες.

Η παλαίστρα

Χώροι στους οποίους σύχναζαν έφηβοι και άνδρες για να καλλιεργήσουν το πνεύμα και να ασκήσουν το σώμα. Εκεί είχαν την ευκαιρία να ακούσουν ρήτορες και φιλόσοφους της εποχής.

Η αποκάλυψη του Λυκείου από την αρχαιολόγο κ. Εφη Λυγκούρη, ήταν αποτέλεσμα σωστικής ανασκαφής της Γ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, που διήρκεσε περίπου οκτώ μήνες, προκειμένου να αρχίσουν οι εργασίες του ΜΣΤ. Το μουσείο δεν έγινε, στο οικόπεδο όμως αποκαλύφθηκε το μεγαλύτερο τμήμα της παλαίστρας του Λυκείου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή