Περιπλους

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέο βιβλίο για τον Τσιτσάνη

Μία ακόμη έκδοση ήρθε πρόσφατα να πλουτίσει τις αρκετές -αν και όχι όλες τόσο έγκυρες- εκδόσεις για τη ζωή και το έργο του μεγάλου λαϊκού συνθέτη, από το θάνατο του οποίου συμπληρώνονται φέτος 20 χρόνια (στις 18 Ιανουαρίου, που ήταν και ημέρα γεννήσεώς του, το 1915). Το βιβλίο έχει τίτλο «O ξακουστός Τσιτσάνης» (σελίδες 480, ευρώ 17,90, εκδόσεις Κοχλίας) και το έγραψε, μετά από πολυετή και κοπιώδη έρευνα, ο Σώτος Αλεξίου, ο οποίος είχε ήδη εκδώσει και τον τόμο «Βασίλης Τσιτσάνης. H παιδική ηλικία ενός ξεχωριστού δημιουργού». Και σ’ αυτό όμως το βιβλίο πιάνει τα πράγματα από την αρχή και μαζί με τη ζωή του Τσιτσάνη παρακολουθεί και το έργο του, με λεπτομέρειες και με ανέκδοτα κείμενα και μαρτυρίες. Εννοείται ότι μαζί με την εργοβιογραφία του κορυφαίου συνθέτη του λαϊκού τραγουδιού «ζωγραφίζεται» και η εποχή του. Σημαντικό ατού του βιβλίου ο πίνακας όλων των τραγουδιών του Τσιτσάνη από το 1946 ώς το 1957 (στις 78 στροφές δηλαδή) με τους στίχους τους μάλιστα, και ο κατάλογος των τίτλων των τραγουδιών, που εξέδωσε σε δίσκους 45 στροφών. Υπάρχει επίσης και ευρετήριο όλων των τραγουδιών.

Μετά το Μπούκερ, το Whitbread

O συγγραφέας DBC Pierre που τον περασμένο Οκτώβριο κέρδισε το βρετανικό λογοτεχνικό βραβείο Μπούκερ για το μυθιστόρημά του «VernoGod Little», τιμήθηκε και με το βραβείο Whitbread για το καλύτερο πρώτο μυθιστόρημα (ως πρωτοεμφανιζόμενος). Τα βραβεία Whitbread για διάφορες κατηγορίες, τα οποία έχουν επίσης υψηλό κύρος, ανακοινώθηκαν προχθές και οι νικητές θα είναι υποψήφιοι για το μεγάλο βραβείο Whitbread που θα ανακοινωθεί στις 27 Ιανουαρίου. O Μαρκ Χάντον (Haddon) κέρδισε το βραβείο καλύτερου μυθιστορήματος για το βιβλίο του «The Curious Incident of the Dog ithe Night-Time». Το βραβείο καλύτερης βιογραφίας δόθηκε στο βιβλίο του D. J. Taylor «Οργουελ: η ζωή του».

Η ψυχή της μαντολινάτας

Το όνομα του Φώτη Αλέπορου θα μείνει συνυφασμένο με τα χορωδιακά τραγούδια και τις μαντολινάτες που κράτησε ζωντανές επί 50 χρόνια. O Φώτης Αλέπορος, ο δημιουργός της «Κεφαλονίτικης Χορωδίας και Μαντολινάτας» πέθανε την περασμένη Δευτέρα και κηδεύεται σήμερα στις 2.30 μ. μ. στο νεκροταφείο Καλλιθέας. O Φώτης Αλέπορος είχε συνθετικό και εκπαιδευτικό έργο και αφιέρωσε τη ζωή του στη χορωδιακή παράδοση της Κεφαλονιάς. Τις πρώτες εμφανίσεις άρχισε το 1954 στο Θέατρο Κεντρικόν της Αθήνας. Εγραψε πάνω από 500 τραγούδια (μονωδίες, δυωδίες, καντάδες, βαρκαρόλες). H τελευταία εκδήλωση του Φ. Αλέπορου ήταν στο «Ακροπόλ» το 1995. Δήλωση για την προσφορά του Φ. Αλέπορου έκανε χθες ο υπουργός Πολιτισμού, κ. Ευ. Βενιζέλος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή