Ελληνες και Ισραηλινοί συγγραφείς συζητούν για τη λογοτεχνία

Ελληνες και Ισραηλινοί συγγραφείς συζητούν για τη λογοτεχνία

1' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην Καλαμάτα θα συναντηθούν για πρώτη φορά Ελληνες και Ισραηλινοί συγγραφείς, στο πλαίσιο της 1ης Συνάντησης συγγραφέων από τις δύο χώρες που διοργανώνουν το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου και το Ισραηλινό Ινστιτούτο για τη μετάφραση της Εβραϊκής Λογοτεχνίας.

Η 1η Συνάντηση Ελλήνων και Ισραηλινών συγγραφέων δανείζεται τον τίτλο της από τον στίχο του Γ. Σεφέρη «Είναι παιδιά πολλών ανθρώπων τα λόγια μας…» και περιλαμβάνει τέσσερις συζητήσεις:

– Ιστορία, συλλογική ταυτότητα και η έννοια του «άλλου» στην ελληνική και την ισραηλινή λογοτεχνία.

– Παρελθόν και παρόν: H παράδοση απέναντι στην τρέχουσα καθημερινότητα ως πηγή έμπνευσης για τον συγγραφέα.

– Προσέγγιση: μεταφράζοντας από τα εβραϊκά στα ελληνικά και αντίστροφα.

– H νέα γενιά: ο ρόλος της λογοτεχνίας στη δημιουργία μιας νέας πραγματικότητας. Από την Ελλάδα μετέχουν οι συγγραφείς Παύλος Μάτεσις, Ρέα Γαλανάκη, Τάκης Θεοδωρόπουλος, Λένα Διβάνη, Θανάσης Χειμωνάς, Κώστας Ακρίβος, Θανάσης Βαλτινός και οι ποιητές Χάρης Βλαβιανός και Δημήτρης Χουλιαράκης.

Από το Ισραήλ μετέχουν οι συγγραφείς Αβρ. Γεοσούα, Ντορίτ Ραμπινιάν, Ετγκαρ Κέρετ, Αλόνα Κίμχι, Μπατίγια Γκουρ και οι ποιητές Ράμι Σάαρι και Αμίρ Ορ.

Επίσης θα συμμετάσχουν οι μεταφραστές Μάγκυ Κοέν, Χρυσούλα Παπαδοπούλου, Γιάκωβ Σίμπη, Γιεκέλ Κίμχι και Αμιρ Τσούκερμαν.

Η συνάντηση αποτελεί την πρώτη από μια σειρά εκδηλώσεων που έχουν στόχο να φέρουν σε επαφή Ελληνες και Ισραηλινούς διανοούμενους και να διερευνήσουν τα χαρακτηριστικά της πολιτισμικής τους παράδοσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή