Περιπλους

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

N. Ξυλούρης: η ζωή του λυράρη

Μυθιστορηματική βιογραφία είναι το νέο βιβλίο με τίτλο «Νίκος Ξυλούρης, με τη χορδή της λύρας» που έγραψε ο Κύπριος δημοσιογράφος Χρήστος N. Χαραλάμπους (εκδ. «Εξάντας»). Πάνω από 20 χρόνια μετά τον θάνατο του Ξυλούρη, είναι η πρώτη φορά που εξετάζεται εις βάθος η ζωή του από τα παιδικά του χρόνια ώς το πρώιμο τέλος. «Κύριο κίνητρό μου», γράφει ο X. Χαραλάμπους στον πρόλογό του, «ίσως να ήτανε και η λατρεία που είχε ο Νίκος για τις ρίζες του, για την υπέροχη μουσική κληρονομιά της πατρίδας του της Κρήτης. O αγώνας του (…) δεν έπρεπε να περάσει απαρατήρητος».

Το Βυζάντιο και η Δύση

«Το Βυζάντιο και οι απαρχές της Ευρώπης» είναι ο τίτλος του νέου κύκλου διαλέξεων που ξεκινάει την ερχόμενη Τρίτη, 13 του μήνα, στο Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών (αμφιθέατρο «Λεωνίδας Ζέρβας»). Ελληνες και ξένοι ερευνητές θα μιλήσουν για θέματα όπως: «Από το ορθόδοξο Βυζάντιο στην καθολική Δύση» (MartiHinterberger, 13/1), «H ευρωπαϊκή ισορροπία του Μεσαίωνα: H Γερμανοβυζαντινή συμμαχία» (Τηλέμαχος Λουγγής, 20/1), «Το αυθυπόστατο της Δύσης. Βυζάντιο και Ευρώπη τον 7ο και 8ο αιώνα» (Μαρία Λεοντσίνη, 27/1), «Από την Περσία στην Προβηγκία: Ερωτικές διηγήσεις στο ύστερο Βυζάντιο» (Παναγιώτης Αγαπητός, 3/2) κ.ά. Οι διαλέξεις, (οι οποίες θα πραγματοποιούνται κάθε Τρίτη στις 7.30 μ.μ.), θα ολοκληρωθούν στις 10 Φεβρουαρίου. Είσοδος ελεύθερη. Πληρ.: τηλ. 210-72.73.501.

Λογοτεχνικό Μηνολόγιο

Τα κείμενα του Χριστόφορου Μηλιώνη για τους δώδεκα μήνες που είχαν δημοσιευθεί στις «Επτά Ημέρες» το 2001, κυκλοφορούν τώρα σε έναν τόμο από τις εκδόσεις «Μεταίχμιο» με τίτλο «Λογοτεχνικό Μηνολόγιο». Οπως λέει ο ίδιος ο συγγραφέας, «το βιβλίο αυτό ανιχνεύει από μήνα σε μήνα τα λογοτεχνικά κείμενα, που σχετίζονται με τις εναλλαγές της Φύσης, τις ασχολίες και τις έγνοιες των ανθρώπων, τις γιορτές και τις συνήθειες, τα αισθήματά τους και τα πάθη τους». Οι φωτογραφίες και η καλλιτεχνική επιμέλεια της έκδοσης είναι του Αλέξανδρου Ισαρη.

Η βιβλιοθήκη της «Νεφέλης»

Στην οδό Ασκληπιού 16, δίπλα στα κεντρικά γραφεία των εκδόσεων «Νεφέλη», λειτουργεί το νέο βιβλιοπωλείο «H βιβλιοθήκη της “Νεφέλης”». Ενας καλαίσθητος χώρος, που φτιάχτηκε υπό την επίβλεψη του Περικλή Δουβίτσα, όπου οι φίλοι της «Νεφέλης» μπορούν να βρουν όχι μόνο τα πρόσφατα αλλά και τα παλαιά βιβλία των εκδόσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή