Αφιέρωμα-πρόκληση στη δημοτικη ποίηση

Αφιέρωμα-πρόκληση στη δημοτικη ποίηση

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Θησαυρούς αδαπάνητους» χαρακτηρίζει ο διευθυντής της «Νέας Εστίας» Σταύρος Ζουμπουλάκης τα δημοτικά τραγούδια. M’ αυτό το κριτήριο επέλεξε το φετινό διπλό εορταστικό αφιέρωμα του περιοδικού να φιλοξενήσει κείμενα για το δημοτικό τραγούδι. Οι Στυλιανός Αλεξίου, Γ. M. Σηφάκης, Αλ. Πολίτης, Θαν. Χατζόπουλος, Θεοχ. Δετοράκης, Μαριλίζα Μητσού, Κων. Γκότσης, Παν. Μπουκάλας και K. Μπουρναζάκης υπογράφουν τα κείμενα του αφιερώματος και στον πρόλογό του ο Στ. Ζουμπουλάκης επισημαίνει: «Το φετινό χριστουγεννιάτικο αφιέρωμα είναι το πρώτο της Νέας Εστίας στο δημοτικό τραγούδι. Γενικότερα, δεν υπάρχουν αφιερώματα των λογοτεχνικών περιοδικών στη δημοτική ποίηση, γεγονός ενδεικτικό της σχέσης των σημερινών Ελλήνων με αυτή. Οι νεότεροι ποιητές, στην πλειοψηφία τους, δεν διαβάζουν δημοτικά τραγούδια και οι νέοι φιλόλογοι έχουν στρέψει αλλού την προσοχή τους, μολονότι κρίσιμα φιλολογικά ζητήματα παραμένουν άλυτα, όπως, αίφνης, πότε, με ποια κριτήρια, θεωρούμε και εκδίδουμε μια παραλλαγή ως χωριστό τραγούδι και πότε όχι, ενώ η συγκρότηση του corpus των δημοτικών τραγουδιών αποτελεί όνειρο μακρινό. H παραδοσιακή λαογραφία που τα μελετούσε έχει εκμετρήσει το ζην, ενώ η κοινωνική ανθρωπολογία που τη διαδέχεται δεν τα έχει εντάξει στα ενδιαφέροντά της.

Τη στιγμή που η έθνικ μουσική είναι παγκόσμια μόδα, οι νέοι Ελληνες συνθέτες και τα μουσικά συγκροτήματα δεν θέλησαν να ενσωματώσουν τον δημοτικό ήχο στη δουλειά τους». H «Νέα Εστία» επιχειρεί όχι μια καταγραφή, αλλά μια πρόκληση. Να ξανανοίξει η συζήτηση από νέους ποιητές και νέους φιλολόγους για το δημοτικό τραγούδι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή