«Ο,τι κι αν πω δεν σε ξεχνώ», για τον Τσιτσάνη στο Μέγαρο

«Ο,τι κι αν πω δεν σε ξεχνώ», για τον Τσιτσάνη στο Μέγαρο

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ο,τι κι αν πω δεν σε ξεχνώ…». Με ένα αφιέρωμα στον Βασίλη Τσιτσάνη, το δεύτερο στη σειρά (το πρώτο πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο του 2001), αρχίζει η νέα χρονιά στο Μέγαρο Μουσικής. Φέτος, είκοσι χρόνια μετά τον θάνατό του, επικεφαλής της συναυλίας θα είναι και πάλι ο Γιώργος Νταλάρας, παρέα με ένα εκλεκτό επιτελείο συντελεστών. Πέντε βραδιές (για τις οποίες ελάχιστες θέσεις έχουν μείνει), ξεκινώντας από αυτή την Κυριακή (11, 12, 14, 16, 17/1).

«Αγαπώ τον Τσιτσάνη μέχρι λατρείας». Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο Γιώργος Νταλάρας. «Αυτή η προσπάθεια δεν είναι μια ακόμη επαγγελματική δραστηριότητα, είναι μια διαδικασία ψυχική. Ποτέ δεν μπαίνει το ερώτημα, εάν χρειάζεται να ακούμε Τσιτσάνη. Τα τραγούδια του είναι η ταυτότητά μας, η γλώσσα μας, η ψυχή και η ανάμνησή μας. Δεν θα σταματήσω να τα τραγουδώ όσο ζω…».

Τη σκηνοθεσία της παράστασης υπογράφει (όπως και το 2001) ο Σταμάτης Φασουλής: «Προσπαθήσαμε αυτή η παραγωγή να έχει τα πάντα, χωρίς να φωνάζει γι’ αυτά, όπως ακριβώς και ο Τσιτσάνης. Ολα, από το κινηματογραφικό υλικό μέχρι τα χορευτικά ιντερλούδια, διατηρούν την αυστηρότητα του μεγάλου λαϊκού συνθέτη και ερμηνευτή».

Σεμνός

«Ποιος είναι αυτός ο ευαίσθητος μάγκας, το «παιδί των υπογείων ρευμάτων και της ρεμπετοσύνης», για τον οποίο ο Μάνος Χατζιδάκις λέει ότι «υπήρξε μεγάλος τον καιρό που δεν υποπτευόταν πως είναι μεγάλος;». Πιστεύω ότι ο Τσιτσάνης (ιδιαίτερα σεμνός μέχρι την ώρα που έφυγε) ήξερε ότι ήταν μεγάλος, αλλά δεν ήθελε να το επιδείξει. Σήμερα αυτή η νοοτροπία έχει αλλάξει. Στην εποχή μας, οι καλλιτέχνες προβάλλουν τον εαυτό τους προτού κάνουν κάτι σημαντικό…», επισήμανε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Νταλάρας.

«Συννεφιασμένη Κυριακή», «Ομορφη Θεσσαλονίκη», «H μάγισσα της Αραπιάς», «Ασπρο πουκάμισο φορώ», «Αρχόντισσα», «Γερακίνα», «Πάλιωσε το σακάκι μου», «Χωρίσαμ’ ένα δειλινό», «Κάνε λιγάκι υπομονή» κ.ά. Μαζί με τον Γιώργο Νταλάρα τραγουδούν οι Ελένη Τσαλιγοπούλου, Γεράσιμος Ανδρεάτος, Γιώτα Δρακιά, ο πρωτοψάλτης Γρηγόριος Νταραβάνογλου και μέλη της χορωδίας Τυπάλδου. Τα σκηνικά υπογράφει ο Γιώργος Πάτσας, τα κοστούμια η Τότα Πρίτσα. Τα κείμενα είναι των Γιάννη Κοντού, Θανάση Νιάρχου και Σταμάτη Φασουλή. O Γιώργος Νταλάρας έχει την ευθύνη της επιλογής του υλικού, της μουσικής επιμέλειας καθώς και των διασκευών και, σ’ αυτή την παραγωγή, ο Λεωνίδας Ντεπιάν έχει αναλάβει τη χορογραφία.

Στις 19 του μηνός, μία μέρα μετά την επέτειο των είκοσι χρόνων από τον θάνατο του Τσιτσάνη, θα κυκλοφορήσει το τετράπτυχο έργο «Ο,τι κι αν πω δεν σε ξεχνώ» (Minos-Emi), το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη ζωντανή ηχογράφηση των παραστάσεων στο Μέγαρο Μουσικής (Φεβρουάριος 2001) και ένα cd με τίτλο «H μάγισσα της αραπιάς και άλλα παραμύθια», στο οποίο ακούμε τον Βασίλη Τσιτσάνη να μοιράζεται με τον Γιώργο Νταλάρα μερικά από τα ωραιότερα τραγούδια του, αλλά και το ανέκδοτο τραγούδι «Πέρα στα κάστρα του Γεντί».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή