H γραφή ταξιδεύει πάνω στα κύματα

H γραφή ταξιδεύει πάνω στα κύματα

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ζωγράφοι έχουν το δικό τους λεξιλόγιο. Ενα ιδίωμα που εκφράζεται με το χρωστήρα στον καμβά. Πολλές φορές όμως η ίδια η γραφή και το μακρινό της ταξίδι στο χρόνο, ασκεί ιδιαίτερη γοητεία στους καλλιτέχνες. Στην έκθεση που εγκαινιάζεται την ερχόμενη Τετάρτη στην Gloria Gallery της Λευκωσίας, η Μαίρη Σχοινά παρουσιάζει μια ενότητα έργων που έχει αφετηρία τις τοπικές γραφές που αναπτύχθηκαν στην ανατολική Μεσόγειο. Μέσα από 14 ελαιογραφίες και 8 χαρακτικά, η καλλιτέχνις «αφηγείται» πως οι αρχέγονοι πλόες επηρέασαν την εξέλιξη της γραπτής γλώσσας: από την πανάρχαια μινωική, την κυπρομινωική, την αρκαδοκυπριακή, την φοινικική, τη μυκηναϊκή και πολλές άλλες. Εργα με καταπληκτικά «θαλασσινά» χρώματα και ιερογλυφικά που καλύπτονται από ιριδίζοντα νερά.

Αιγαιίς

«Τα αρχαία ελληνικά, τα κινέζικα, τα αραβικά, τα ιερογλυφικά πάντοτε κέντριζαν το ενδιαφέρον μου» λέει στην «K». «Με πολλές από αυτές τις γραφές ήρθα σε επαφή σε διάφορα ταξίδια που έκανα αλλά και μέσα από τα βιβλία και τις επισκέψεις μου σε μουσεία. H δουλειά που θα πρωτοπαρουσιαστεί στην Κύπρο αποτελεί ένα δείγμα της ενασχόλησής μου με αυτό το θέμα κατά τα τελευταία τρία χρόνια. Κύρια πηγή έμπνευσης στάθηκε η Αιγαΐς, ο θαλάσσιος χώρος της ανατολικής μεσογείου, οι λαοί που κατοικούσαν σε αυτά τα μέρη κατά την αρχαιότητα και βέβαια ο γραπτός τους λόγος. Με τον χρόνο και τα ταξίδια, η μία γραφή δανειζόταν στοιχεία από μια άλλη, απλούστευε τα σύμβολά της ή τους έδινε άλλα σχήματα ραδινά, αφαιρετικά. Αυτό που μου άρεσε περισσότερο καθώς είμαι ζωγράφος και χαράκτης είναι ότι οι άνθρωποι πρώτα χάραξαν σύμβολα πάνω στην πέτρα και σε διάφορα υλικά και ύστερα ανακάλυψε τον κόσμο των χρωμάτων. Σιγά σιγά τα ιερογλυφικά, διαμορφώθηκαν και σχημάτισαν τα αλφάβητα».

Στα βάθη του χρόνου

Υστερα από τη μελέτη, η Μαίρη Σχοινά συνδύασε τη γραφή με τα θαλάσσια ταξίδια. Στα έργα της διαφαίνονται όμορφα γλωσσικά σύβολα να καλύπτονται από τη θάλασσα. «H Αιγαιίδα είναι μήτρα πολιτισμού. Ενα χωνευτήρι λαών, θρησκειών, παραδόσεων. Το εμπόριο έφερε τους ανθρώπους πιο κοντά, τους εκανε φιλομαθείς, τους βοήθησε να γνωρίσουν άλλα ήθη και έθιμα. Το μήνυμα που θέλω να περάσω με τα έργα αυτά είναι περισσότερο πολιτιστικό παρά αισθητικό», υπογραμμίζει η ζωγράφος στην «K».

H έκθεση στην Κύπρο θα εγκαινιαστεί από τον γενικό διευθυντή του υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού. Θα διαρκέσει μέχρι και τις 31 Ιανουαρίου. Αργότερα θα ταξιδέψει μέχρι το Παρίσι όπου θα παρουσιαστεί στο Maisode la Grece. H καλλιτέχνης είναι λέκτορας στην ΑΣΚΤ. Εχει στο ενεργητικό της πολλές ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό ενώ έργα της βρίσκονται στην Εθνική Βιβλιοθήκη του Παρισιού, το International Graphic Arts Society της Νέας Υόρκης κλπ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή