Νέες Εκδόσεις

5' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΕΥΚΩΜΑ

Τζέλης Χατζηδημητρίου

Ο χρόνος χάθηκε στα σύννεφα

εκδ. Μεταίχμιο, σελ. 96, 40 ευρώ

O φακός της φωτογράφου Τζέλης Χατζηδημητρίου αποτυπώνει τον διαρκώς μεταβαλλόμενο και συγχρόνως αναλλοίωτο ουρανό της Ελλάδας. Τα σελιλόιντ της καταγράφουν το ιλαρό και διαυγές φως, το λανθάνον και εκτυφλωτικό φως, το φως πίσω από τα βουνά και πάνω από τις μολυβένιες θάλασσες. O φακός της παρακολουθεί την κίνηση στον ουρανό, τα σύννεφα που καταδιώκουν το χρόνο σε έναν κύκλο που μοιάζει πολύ με τον κύκλο της ζωής και που παγώνει μόνο με το αποφασιστικό κλικ του φωτοφράκτη.

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

Κίραν Κάρσον

Τσάι του τριφυλλιού

μετ. Αρη Μπερλή

εκδ. Αλεξάνδρεια, σελ. 327, 14,30 ευρώ

Τι κοινό μπορεί να έχουν ο Βιτγκενστάιν, ο Οσκαρ Ουάιλντ, ο Αγιος Αυγουστίνος, ο Αρθουρ Κόναν Ντόυλ, ο Τζέραλντ Μάνλι Χόπκινς, ο Πατήρ Μπράουν και θείος Κελεστίνος; Τι κρύβεται πίσω από την μυστική αποστολή τριών παιδιών να μπουν στον πίνακα «O γάμος των Αρνολφίνι» του Γιαν Βαν Αϊκ, να ταξιδέψουν στο παρελθόν και να φέρουν πίσω τα τρία πορτοκάλια που είναι πάνω στον δρύινο κομό του πίνακα; Το «Τσάι του τριφυλλιού» μάς ξαναγυρίζει στον χαμένο κόσμο της παιδικής ηλικίας, της πρώτης ματιάς, όταν το κάθετί λαμπύριζε με διαύγεια, όταν το πράσινο της Φύσης δεν ήταν ένα αλλά αναρίθμητα πράσινα και το βιβλίο της ζωής διαβαζόταν συλλαβιστά.

Βarry Unsworth

Το τραγούδι των Βασιλέων

μετ. Μαρία Γεωργουσοπούλου

εκδ. Νεφέλη, σελ. 292, 15 ευρώ

Οι αρχαίοι επείγονται να φθάσουν στην Τροία, όμως τα πλοία τους παραμένου δεμένα λόγω της άπνοιας. Κι όσο ο καιρός περνάει τόσο η ματαίωση μεταλλάσσεται σε δίψα για αίμα ενός νέου και αθώου κοριτσιού. Αποτινάσσοντάς τους από τις ηρωικές αξίες που τους έχουμε αποδώσει, οι μυθικοί ήρωες του Μπάρυ Ανσγουορθ υιοθετούν το πολιτικό ήθος του 21ου αιώνα και μιλούν με λέξεις που αναγνωρίζουμε ως δικές μας. Καθώς οι ηχηρές υψηλές αξίες συγκρούονται με τα ιδιοτελή κίνητρα, αρχίζει να εκτυλίσσεται μια μαύρη κωμωδία που αποκαλύπτει την υποκρισία και τα ψεύδη της εξουσίας. Το έργο τιμήθηκε με το βρετανικό βραβείο Βooker.

Ζαν Μισέλ Τιμπό

Νουρμπανού

Η λαμπερή σουλτάνα

μετ. Εφη Κορομηλά

εκδ. Ωκεανίδα, σελ. 360, 15 ευρώ

Πουλημένη από τον πατέρά της και τον Δόγη της Βενετίας στους Τούρκους με σκοπό να επηρεάσει την πολιτική του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς, κερδίζοντας την καρδιά του και παραμερίζοντας την πανίσχυρη ευνοουμένη τους Χιουρέμ, η Τσετσίλια μπαίνει στο χαρέμι του Τοπκαπί και παίρνει το όνομα Νουρμπανού που σημαίνει Λαμπερή. Τα πράγματα όμως παίρνουν απρόβλεπτη τροπή όταν η Χιουρέμ παύει να την βλέπει σαν επικίνδυνη αντίζηλο, και της χαρίζει τελικά την εύνοιά της προορίζοντάς την για σύζυγο του γιου της Σελίμ.

Ρεϊμόν Κενώ

Τα γαλάζια άνθη

μετ. Σεσίλ Ιγγλέση – Μαργέλου

εκδ. Καστανιώτη, σελ. 264, 12 ευρώ

Ιστορικό αφήγημα; Αστυνομική ίντριγκα; Αισθηματικό ρομάντζο; Φιλοσοφική πραγματεία; Ιλαρό παραδοξογράφημα; Το πιο φιλόδοξο έργο του Ρεϊμόν Κενώ είναι ταυτόχρονα ένα από τα σημαντικά μυθιστορήματα του 20ού αιώνα. Κι όπως δεν ξέρουμε αν ο Τσουάγκ Τσου ονειρεύται ότι είναι πεταλούδα ή μια πεταλούδα ονειρεύεται ότι είναι ο Τσουάγκ Τσου, εξίσου δεν γνωρίζουμε αν ο δούκας ντ’ Ογέ ονειρεύεται ότι είναι ο Συδρολίνος ή αν ο Συδρολίνος ονειρεύεται ότι είναι ο δούκας ντ’ Ογέ. O άοκνος αυτός δούκας εμφανίζεται πάντως κάθε 175 χρόνια. Το 1264 συζητάει με τον Αγιο Λουδοβίκο. Το 1439 αγοράζει κανόνια. Το 1614 επιστρατεύει τον αλχημιστή Τιμολέο Τιμολέι. Το 1789, με την Γαλλική Επανάσταση προ των θυρών, επιδίδεται στη σπηλαιολογία. Το 1964 συναντά, τέλος, τον πρωταγωνιστή των ονείρων του, τον αργόσχολο Συδρολίνο ο οποίος όταν δεν ονειροπολεί, ξαναβάφει το φράχτη του.

ΣΚΙΤΣΟ

Ιωάννα Ράλλη

Μικρός Μεγάλος Εαυτός

εκδ. Ποταμός, σελ. 88, 9 ευρώ

Προς ποια κατεύθυνση πρέπει να προσανατολιστεί ο εαυτός μας καθώς μεγαλώνει; Με τι είδους διλήμματα και αμφιταλαντεύσεις αναζητά το δρόμο του; Τα ερωτήματα και τους δισταγμούς του, τις προτροπές και τους συμβιβασμούς του, η φωτογράφος και γραφίστρια Ιωάννα Ράλλη τα αποτυπώνει στο σκίτσο της που αποτελεί ταυτόχρονα τη φωνή της ψυχής μας. Καταφέρνει έτσι να παρακολουθήσει τον εαυτό της που μεγαλώνει παραμένοντας ταυτόχρονα μικρός.

ΜΕΛΕΤΗ

Ευάγγελος Λ. Μαμάς

Η τριλογία Προμηθέας του Αισχύλου και του Καζαντζάκη

σελ. 82

Κοινά σημεία στα έργα Προμηθέας του Αισχύλου και του Καζαντζάκη είναι ότι προβάλλουν στο έργο τους τις ευεργεσίες του ημιθέου στους ανθρώπους θεωρώντας τον μάρτυρα που εκούσια βασανίζεται στους βράχους του Καυκάσου. Και κοινό επίσης μήνυμα των έργων είναι ότι με τον αγώνα του ο άνθρωπος μπορεί διαρκώς να ανεβαίνει την κλίμακα του πνεύματος.

ΝΟΜΙΚΟ

Κατερίνα Φουντεδάκη

Αστική Ιατρική Ευθύνη

εκδ. Σάκκουλα, σελ. 522, 52 ευρώ

Η υποχρέωση του προσώπου που παρέχει ιατρικές υπηρεσίες να καταβάλει αποζημίωση για «σφάλματα» ή άλλες παραβιάσεις των υποχρεώσεών του είναι ένα ζήτημα με ολοένα αυξανόμενη σημασία. Το βιβλίο αποτελεί μιαν ολοκληρωμένη και διεξοδική προσέγγιση του ισχύοντος ελληνικού δικαίου για την αστική ιατρική ευθύνη, αδικοπρακτική και ενδοσυμβατική.

ΠΑΙΔΙΚΟ

Πατέρας και γιος

απόδ. Φίλιππου

Μανδηλαρά

εκδ. Σαββάλα, σελ. 80, 14,70 ευρώ

«Πατέρας και γιος», «Πατέρας και κόρη», «Μητέρα και γιος», «Μητέρα και κόρη». Τα τέσσερα βιβλία της σειράς «Ιστορίες από τη παγκόσμια παράδοση» περιλαμβάνουν μερικά από τα ωραιότερα κλασικά παραμύθια βασισμένα πάνω στις σχέσεις της οικογένειας όπως: O μύθος του Ικαρου και του Δαίδαλου, η ιστορία του ασώτου υιού, οι περιπέτειες της Σεχραζάντ, του πρίγκιπα-βάτραχου, της Δήμητρας και της Περσεφόνης, της Ναόμι και της Ρουθ. Εκτός από τους κλασικούς μύθους, τα παραμύθια προέρχονται από πολλές χώρες όπως Γερμανία, Αίγυπτο, Πολυνησία και Βρεταννία.

ΙΣΤΟΡΙΑ

Μαρκ Φερρό

Τα ταμπού της Ιστορίας

μετ. Αγλαϊα Γαλανοπούλου

εκδ. Μεταίχμιο, σελ. 160, 12 ευρώ

Γιατί άραγε αποσιωπάται η σεξουαλικότητα της Ζαν ντ’ Αρκ; Πώς πραγματικά πέθανε ο τσάρος Νικόλαος B΄ το 1918; Οι Εβραίοι είναι όλοι τους Σημίτες; Πώς ο Γερμανός σκηνοθέτης Φασμπίντερ αντιμετωπίζει τα ταμπού της εποχής μας στις ταινίες του; H ιστορία, υποστηρίζει ο συγγραφέας, περιέχει έναν μεγάλο αριθμό αποσιωπήσεων που δεν είναι απόρροια απαγορεύσεων ή λήθης. H ανίχνευση αυτών των ταμπού μάς επιτρέπει να κατανοήσουμε τα άρρητα στους κόλπους των διαφόρων κοινωνιών. Ταμπού θρησκευτικά και ταμπού πολιτικής προέλευσης αποφεύγουν ερωτήματα που θα μπορούσαν να κλονίσουν τις παγιωμένες αντιλήψεις.

ΜΟΥΣΙΚΗ

Κωστής Γαϊτάνος

Η Αυτού Μεγαλειότης το Πιάνο

εκδ. Τυπωθήτω, σελ. 460, 30 ευρώ

Επί σαράντα χρόνια σολίστ και δάσκαλος του πιάνου, ο Κωστής Γαϊτάνος δημιούργησε ένα εμπεριστατωμένο βιβλίο που απευθύνεται στον μουσικό, το δάσκαλο, τον σπουδαστή αλλά και σε κάθε φιλόμουσο που αγαπά το πιάνο. Περιλαμβάνει την ιστορία του μουσικού αυτού οργάνου, όλους τους μεγάλους συνθέτες από την εποχή του Μπαρόκ μέχρι τις μέρες μας, όλους τους Ελληνες μουσουργούς από την Επτανησιακή Σχολή έως σήμερα, μουσικολογικά και κριτικά σχόλια, καλολογικές αναλύσεις, πληροφορίες για την παιδεία και τη διδασκαλία του πιάνου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή