Αποτυπωματα

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο «Παλάτι των ονείρων» του Ισμαήλ Κανταρέ, το οποίο διαδραματίζεται στα χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, οι ονειροσυλλέκτες είναι δημόσιοι υπάλληλοι με αποκλειστικό καθήκον τη συγκέντρωση των ονείρων των υπηκόων του σουλτάνου. Το «παλάτι» του τίτλου δεν είναι παρά ένα τεράστιο αρχείο, όπου αποθηκεύονται όλα τα όνειρα, που θεωρούνται πλέον ιδιοκτησία του κράτους. Ξάφνου, το ιστορικό αυτό μυθιστόρημα, μια αλληγορία πάνω στον συγκεντρωτισμό της Υψηλής Πύλης, αλλά και στον αυταρχισμό του αλβανικού σοσιαλισμού, μοιάζει με προφητικό έργο επιστημονικής φαντασίας, αφού στις ημέρες μας ακόμα και τα όνειρα γίνονται αντικείμενο του ενδιαφέροντος των νεόκοπων αεροφρουρών και αιθεροφυλάκων. Η παράδοση των ονείρων δεν είναι εθελοντική? χιλιάδες ωτακουστές, αναλυτές, πράκτορες και πρακτορίσκοι συγκεντρώνουν άυλες πρώτες ύλες για να συνθέσουν το πορτρέτο του Κακού, ενώ ιπτάμενοι ειδικοί φρουροί ανιχνεύουν τις REM, τις γρήγορες κινήσεις του βολβού κάτω από τα κλεισμένα βλέφαρα. Διάφανοι άνθρωποι σε αδιαφανείς καιρούς. Θολές, αδιαφανείς, αδιαπέραστες οι εξουσίες και τα μυστικά τους, αλλά ταξινομημένες και προσπελάσιμες όλες οι ψηφίδες της προσωπικής ζωής. Το όνομα, το πατρώνυμο, το ζώδιο, ο ωροσκόπος, oι πρόγονοι, τα αποτυπώματα, τα χρώματα της ίριδας, οι διαδρομές, οι παρεκκλίσεις, οι προτιμήσεις, οι ευχές και οι κατάρες, τα βιβλία, τα δάκρυα και τα τραγούδια, όλα είναι υλικό προς ανάλυση, αξιολόγηση, αξιοποίηση. Και αν γίνονται λάθη, είναι επειδή βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή. Οπως αποκάλυψε η «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ», στις λίστες του FBI βρέθηκε ακόμα και ένα αγοράκι από την Τυνησία, επιβάτης μιας από τις πτήσεις της Air France που ματαιώθηκαν την παραμονή των Χριστουγέννων. Το παιδί θεωρήθηκε αρχηγός τρομοκρατικής οργάνωσης και ανακρίθηκε από Αμερικανούς πράκτορες.

Μια ημιπερατή μεμβράνη χωρίζει τη διάφανη ζωή μας από τα έργα και τα αδιαφανή κίνητρα των κυβερνώντων. Δικά τους τα ξένα όνειρα, δικές τους οι αποφάσεις που κρίνουν τη ζωή ή τον θάνατο, την ειρήνη ή τον πόλεμο, τη βροχή και τον άνεμο, τα καλοκαίρια και τους χειμώνες μας, το λιώσιμο των πάγων, την ανθοφορία των δέντρων, την αποδημία των πτηνών. Ενας ανακριτικός καθρέφτης διπλής όψεως τυλίγει τον πλανήτη. «Ο 21ος αιώνας θα είναι ο αιώνας της ελευθερίας διεθνώς», λέει ο Κόλιν Πάουελ («Κ», 4.1.2004). Τώρα, που οι χώρες χωρίζονται στις «απελευθερωμένες», όπως το Ιράκ, στις «υπό απελευθέρωσιν» και στους διστακτικούς ή πρόθυμους συνεργάτες του ενός και μοναδικού Απελευθερωτή. Η νέα ελευθερία σημαίνει ότι η Αυτοκρατορία μετατρέπεται σε φρούριο, με βιγλάτορες εγκατεστημένους σε όλες τις γωνιές του πλανήτη. Οχι ένα ή δύο, αλλά 34 στοιχεία θα περιέχει ο φάκελος που θα παραδίδουν στις αμερικανικές αρχές οι αεροπορικές εταιρείες της Γηραιάς Ηπείρου για κάθε Ευρωπαίο που θα ταξιδεύει στις ΗΠΑ. Στον αιώνα της απεριόριστης «παγκοσμιοποιημένης» ελευθερίας, όταν αποθεώνεται η ανεμπόδιστη διακίνηση ανθρώπων, ιδεών και προϊόντων και τα αρχαία σύνορα καταργούνται, οι παράδρομοι της Ιστορίας μάς οδηγούν πίσω στα διόδια και τους δασμούς του Μεσαίωνα, πίσω στην Ιερά Ηλεκτρονική Εξέταση, στους ονειροφύλακες και τους αεροσερίφηδες, στις τάφρους και τις κινητές γέφυρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή