Ντοκουμέντα τριών αιώνων σε λεύκωμα για τη Σπάρτη

Ντοκουμέντα τριών αιώνων σε λεύκωμα για τη Σπάρτη

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκπληξη από τις ευχάριστες ήταν η έκδοση – λεύκωμα που ήρθε από τη Σπάρτη: H Σπάρτη ανάμεσα σε τρεις αιώνες είναι ο τίτλος του τόμου, μια έκδοση του Δήμου Σπαρτιατών, με τη χορηγία του Ιδρύματος «Σταύρος Σ. Νιάρχος» και γενική επιμέλεια Φώντα Λάδη.

Στις 320 σελίδες του λευκώματος μπορεί κανείς να δει καρτ ποστάλ, σπάνιες φωτογραφίες, ντοκουμέντα από ιδιωτικά και δημόσια αρχεία, προφορικές και γραπτές μαρτυρίες, δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου, καλλιτεχνικά έργα που αναφέρονται στη Σπάρτη, στιγμιότυπα της καθημερινής ζωής, χρονολόγιο σημαντικών γεγονότων και πολλά άλλα.

«Σπάρτη. Μια πόλη – θρύλος στην αγκαλιά της φύσης και της ιστορίας. H πόλη, που σ’ αυτήν μεγαλώσαμε, οι πατεράδες μας, εμείς, τα παιδιά μας. Που όσοι μείναμε εδώ, τη στηρίζουμε και μας στηρίζει. Και που, όσοι σκορπίσαμε στα πέρατα της οικουμένης, με την πρώτη ευκαιρία επιστρέφουμε σ’ αυτήν. Πόλη με δύο πρόσωπα. Το πρόσωπο που της δίνουν οι άλλοι -το παρελθόν της- και αυτό που γνωρίζουμε μόνο εμείς. Για την ιστορική, μεγάλη Σπάρτη έχουν γραφτεί άπειρες σελίδες», γράφει στην εισαγωγή του εντυπωσιακού, πράγματι, τόμου ο Φώντας Λάδης.

Συλλογική δουλειά ήταν ο τόμος «H Σπάρτη ανάμεσα σε τρεις αιώνες, 1834-2002». Για τη σύνταξη των άρθρων εργάστηκαν οι Σ. Αντωνάκος, Πέπη Γαβαλά, Γ. Γιαξόγλου, K. Δρογκάρης, Δ. Ματάλας, Γεωργία Κακούρου-Χρόνη, Δ. Κατσαφάνας και B. Μητράκος, μαζί με νέους ερευνητές, επιστήμονες, διανοούμενους, συλλέκτες και κατοίκους της Σπάρτης. Την καλλιτεχνική επιμέλεια του λευκώματος είχε η Ξανθίππη Μίχα-Μπανιά, ενώ την εκδοτική φροντίδα είχε ο Δήμος Σπαρτιατών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή