Φορητοί ξεναγοί στα Μουσεία

Φορητοί ξεναγοί στα Μουσεία

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε όλα τα κορυφαία μουσεία του κόσμου οι επισκέπτες μπορούν να ξεναγούνται στις αίθουσες χωρίς την παρεμβολή τρίτων και χωρίς να υπάρχει το εμπόδιο της γλώσσας. Κι αυτό, χάρη στη βοήθεια των φορητών συστημάτων πολυμεσικής πληροφόρησης. Οποιος έχει επισκεφθεί το Βρετανικό Μουσείο, το μουσείο του Βερολίνου, το Λούβρο ακόμη και το Ερμιτάζ και πόσα ακόμη, έχει δει στην αίθουσα υποδοχής του κοινού ειδικό χώρο όπου διατίθενται σε πολλές μάλιστα γλώσσες, οι «φορητοί ξεναγοί», οι οποίοι προσφέρουν μια άνετη και ενδιαφέρουσα περιήγηση στα εκθέματα του μουσείου. Πάντα, όμως, υπάρχουν και εξαιρέσεις. H Ελλάδα είναι μια απ’ αυτές. Στα δικά μας μουσεία, που δεν υπάρχει καλά καλά ούτε κλιματισμός, είναι αστείο ακόμη και να σκεφτεί κανείς ότι μπορεί να διατίθενται πολυτελείς (στην Ευρώπη αυτονόητες) εξυπηρετήσεις στους επισκέπτες.

Εστω κι αργά, όμως, το υπουργείο Πολιτισμού που τρέχει να προλάβει τις απαιτήσεις των Ολυμπιακών Αγώνων, ετοιμάζεται να εγκαταστήσει τη νέα τεχνολογία. Στο παρά πέντε κι αυτό, υπό την πίεση της απαραίτητης αναβάθμισης αρχαιολογικών χώρων και μουσείων, η Ελλάδα ετοιμάζεται να υποδεχτεί μια εφαρμογή που θέλγει το σύνολο των ξένων επισκεπτών.

Την πρωτοβουλία για την ταχύτερη εξυπηρέτηση και ενημέρωση του κοινού ανέλαβε το ΥΠΠΟ μέσω του Οργανισμού Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού A.E. που απηύθυνε πρόσκληση προεπιλογής υποψηφίων για την προμήθεια και ανάπτυξη των φορητών συστημάτων πληροφόρησης των επισκεπτών και την εγκατάσταση σταθερών σημείων πληροφόρησης, των info kiosk, σε 35 μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους.

Η διαδικασία προβλέπει δύο φάσεις. Οπως αναφέρουν πληροφορίες της «K» ήδη έχει ολοκληρωθεί η πρώτη, δόθηκαν μάλιστα τα σχετικά τεύχη, και ετοιμάζεται το δεύτερο στάδιο.

Στόχος είναι να ολοκληρωθεί ώς την άνοιξη ώστε να «προλάβουν» τα βασικότερα μουσεία. Αυτά που έχουν τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα όπως: Ακρόπολη, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας, Δελφών κ.ά.

Στην ουσία πρόκειται για τους 15 μεγαλύτερους σε επισκεψιμότητα αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, ενώ τους επόμενους μήνες θα ακολουθήσουν 30 ακόμη, στα οποία όμως προβλέπεται η εγκατάσταση σταθερών συστημάτων πληροφόρησης, των γνωστών info kiosk.

Στα κορυφαία μουσεία της χώρας το σχέδιο δεν αφορά τόσο την εγκατάσταση των ηχητικών συστημάτων όσο την τελευταία λέξη της τεχνολογίας που έχει να κάνει με την οπτικοακουστική πληροφόρηση.

Αυτόματα εκδοτήρια

Είναι να μην πάρουμε μπροστά. Αφού θα καλύψουμε το κενό της πληροφόρησης θα μπορούμε να έχουμε και την ευκολία που προσφέρουν τα αυτόματα εκδοτήρια εισιτηρίων. H εφαρμογή του προγράμματος αυτού θα ξεκινήσει επίσης από τα πρώτα σε επισκεψιμότητα μουσεία, όχι όμως το φετινό καλοκαίρι.

Ο Οργανισμός Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού θα φέρει το θέμα προς έγκριση στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και μετά θα ακολουθήσει η εγκατάσταση των μηχανημάτων.

Σκοπός του υπουργείου Πολιτισμού είναι να φτιαχτούν 45 σύγχρονοι χώροι από πλευράς διαχείρισης, ηλεκτρονικού ελέγχου πρόσβασης του κοινού και ενημέρωσης των επισκεπτών. Κάλλιο αργά παρά ποτέ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή