O Αραβας ποιητής Αδωνης στο Γαλλικό Ινστιτούτο

O Αραβας ποιητής Αδωνης στο Γαλλικό Ινστιτούτο

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας Αδωνης στην Αθήνα. O μεγαλύτερος εν ζωή Αραβας ποιητής, ο Αδωνης, (το πραγματικό του όνομα είναι Αλί Αχμάντ Σαΐντ Εσμπέρ) θα βρίσκεται στην Αθήνα την ερχόμενη Δευτέρα 19 Ιανουαρίου, καλεσμένος των εκδόσεων «Ελληνικά Γράμματα» με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου «Αδωνης. Οι αναλογίες και οι αρχές» της Ελένης Κονδύλη-Μπασούκου.

Την ερχόμενη Δευτέρα, στις 7 μ.μ. στο αμφιθέατρο του Γαλλικού Ινστιτούτου θα γίνει μια βραδιά αραβικής ποίησης με ομιλητές τους Τίτο Πατρίκιο, Κώστα Γεωργουσόπουλο και Δημήτρη Αναλι, ενώ ποιήματά του θα απαγγείλουν οι ηθοποιοί Μαρία Ναυπλιώτου, Τότα Σακελλαρίου, Πέτρος Κοκόζης και Θεμιστοκλής Πάνου.

Ο Αδωνης είναι συριακής καταγωγής. Γεννήθηκε το 1930 και μέχρι το 1986 έζησε στη Μέση Ανατολή, οπότε, μετά τον βομβαρδισμό του διαμερίσματός του εγκαταστάθηκε οικογενειακώς στο Παρίσι. Από τότε έγινε πολίτης του κόσμου, κυριολεκτικά, και ταξιδεύει συχνά. Οι ιστορικοί της αραβικής λογοτεχνίας τον αναγνωρίζουν ως πρωτοπόρο στην αναγέννηση της ποίησης στη γλώσσα του. Θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους ποιητές του κόσμου και είναι μέχρι σήμερα πολλές φορές υποψήφιος για το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Η έκδοση των ποιημάτων του στα ελληνικά είναι δίγλωσση, αφού κρίθηκε επιστημονικά και όχι μόνο λογοτεχνικά απαραίτητη για τη συγκεκριμένη ποιητική συλλογή: η μετάφραση μπορεί να είναι «αναλογία» προς το πρωτότυπο που είναι η Αρχή. Οι Αναλογίες και οι Αρχές είναι μια ποιητική συλλογή για τη θεωρία της ποίησης, άρα και ένα κλειδί για τη σύγχρονη αραβική φιλολογία και ποίηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή