O Τεν-Τεν στον κινηματογράφο

O Τεν-Τεν στον κινηματογράφο

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πέρυσι τον Νοέμβριο ο Μίκυ Μάους, το διασημότερο ποντίκι του κόσμου, είχε κλείσει τα 75 του χρόνια. Φέτος, άλλος ένας χάρτινος ήρωας σβήνει τα ίδια κεράκια. O Τεν-Τεν και ο Μιλού γιόρτασαν στις 10 Ιανουαρίου oκτώμισι δεκαετίες από τότε που δημοσιεύτηκε η πρώτη τους περιπέτεια. Από το 1929 μέχρι σήμερα, ο τολμηρός ρεπόρτερ με το χαρακτηριστικό τσουλούφι και το αστείο ντύσιμο έγινε ένας από τους πιο διάσημους χαρακτήρες κόμικς παγκοσμίως. Δεν είναι τυχαίο ότι οι ιστορίες του έχουν μεταφραστεί σε 50 γλώσσες ενώ έχουν πωληθεί πάνω από 200.000.000 άλμπουμ.

Ο δημιουργός του Herge -κατά κόσμον Georges Remi, που πέθανε το 1983- δεν θα μπορούσε να είχε φανταστεί πόσο αγαπητός θα γινόταν ο ήρωάς του, όταν τον πρωτοσχεδίασε. O Τεν-Τεν μοιράστηκε τη φήμη του με τις προσωπικότητες που τον περιτριγύριζαν: τον Χάντοκ, τον καθηγητή Τουρνεσόλ, τους Ντιπόν & Ντιπόν και βέβαια το διάσημο σκυλί του, τον Μιλού.

Βέλγος εθνικός ήρωας

Στην πατρίδα του, ο Τεν-Τεν θεωρείται «εθνικός ήρωας». Το Βέλγιο για να τιμήσει την ξεχωριστή επέτειο των 75 χρόνων ετοίμασε πλήθος εκδηλώσεων. Εκτός από εκθέσεις, το νομισματοκοπείο της χώρας «έκοψε» ένα συλλεκτικό νόμισμα 10 ευρώ με τον ήρωα και τον Μιλού. Το πιο σημαντικό, βεβαίως, είναι η μια νέα έκδοση της ιστορίας «L’ Alph – art» που δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει ο Herge, από τον εκδοτικό οίκο Moulinsart & Casterman. Θα συμπεριλαμβάνονται τα τελευταία σχέδια που έκανε ο Herge, χωρίς να δοθεί ένα τέλος από κάποιον άλλον σχεδιαστή.

Σε αντίθεση με άλλους χάρτινους πρωταγωνιστές που συνεχίζουν να ζουν ακόμα και μετά τον θάνατο των δημιουργών τους, τόσο ο Herge όσο και η σύζυγός -που έχει σήμερα τα δικαιώματα- δεν ήθελαν να αναλάβει ένας άλλος να δώσει ζωή στον Τεν-Τεν. «Δεν θα υπάρξει ποτέ Τεν-Τεν χωρίς τον Herge. O σύζυγός μου το είχε δηλώσει ρητά όσο ήταν ακόμα εν ζωή. O Τεν-Τεν είναι ιερός. Οσο ταλέντο και αν διέθετε ένας νέος σχεδιαστής που θα ήθελε να συνεχίσει τις ιστορίες, δεν θα κατάφερνε να του εμφυσήσει ζωή όπως ο αρχικός του δημιουργός. Αν έδινα την άδειά μου για κάτι τέτοιο, θα ήταν για εμένα αλλά νομίζω και για τους φανατικούς φίλους του Τεν-Τεν μια προδοσία», υπογράμμισε η χήρα του Fanny Rodwell στη γαλλική εφημερίδα Le Monde, η οποία πιστεύει ότι το έργο του συζύγου της θα εξακολουθήσει να υπάρχει χωρίς να ανανεώνεται με καινούργιες ιστορίες.

Εκθέσεις και σινεμά

Εκθέσεις θα πραγματοποιηθούν στις Βρυξέλλες αλλά και εκτός βελγικών συνόρων, όπως στα Ναυτικά Μουσεία Λονδίνου και Βαρκελώνης, όπου θα φιλοξενηθούν αφιερώματα για τις ναυτικές του περιπέτειες. Στη Γενεύη της Ελβετίας θα παρουσιαστεί ένα θεατρικό με μαριονέτες και πρωταγωνιστή τον Μιλού. Παραλλήλως προετοιμάζεται το μουσείο Herge που θα ανοίξει τις πόρτες του στη Λουβέν το 2007, ενώ ο Στίβεν Σπίλμπεργκ είναι σε διαπραγματεύσεις με τη Rodwell για μια κινηματογραφική μεταφορά.

Στην Ελλάδα οι περιπέτειές του κυκλοφορούν από τη Μαμούθ Comix σε συνεργασία με την «Καθημερινή».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή