Απονομή βραβείων σε προεκλογικό κλίμα

Απονομή βραβείων σε προεκλογικό κλίμα

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αρωμα εκλογών είχε και η προχθεσινή εκδήλωση της Εταιρείας Συγγραφέων, στο Μουσείο Μπενάκη, με αφορμή την απονομή των βραβείων «Δαίδαλος» και «Διδώ Σωτηρίου». O υπουργός Οικονομίας, Νίκος Χριστοδουλάκης, έφτασε καθυστερημένος στην εκδήλωση, απευθείας από τη Βουλή, απένειμε το βραβείο «Δαίδαλος» στον καθηγητή Ιστορίας Γιώργο Μαργαρίτη για το βιβλίο του «H ιστορία του ελληνικού Εμφυλίου Πολέμου» (Βιβλιόραμα), και λίγο αργότερα, στην κοπή της πίτας της Εταιρείας, ανακοίνωσε ότι μόλις είχε κατατεθεί στη Βουλή, προς ψήφιση, το ασφαλιστικό νομοσχέδιο για τους συγγραφείς. H λύση του ασφαλιστικού ζητήματος ήταν πάγιο αίτημα για τους συγγραφείς, για το οποίο η Ε.Σ. έχει καταθέσει υπομνήματα, έχει συναντηθεί με τους αρμόδιους υπουργούς, χωρίς -μέχρι χθες- ουσιαστικά αποτελέσματα, εντάσσεται στον προεκλογικό εντυπωσιασμό, προσβλέποντας ίσως σε μία λίστα υπογραφών στήριξης λίγο πριν από τις εκλογές. «Με το δεδομένο ότι την ιδιαιτερότητα άσκησης του επαγγέλματος του συγγραφέα, που χαρακτηρίζεται από την χωρίς στενή εργασιακή εξάρτηση παραγωγή συγγραφικού έργου και τέλος από το γεγονός ότι το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο στην πορεία του χρόνου απεδείχθη αναποτελεσματικό, για το λόγο αυτόν προτείνεται η ρύθμιση αυτή ώστε οι συγγραφείς θεατρικών έργων, οι ποιητές και οι πεζογράφοι να υπάγονται από της ισχύος του παρόντος στην υποχρεωτική ασφάλιση του OAEE- TEBE», σημειώνεται στο άρθρο 2 του προς ψήφιση νομοσχεδίου.

Η εκδήλωση

Περισσότερο κόσμο από οποιαδήποτε άλλη φορά είχε η απονομή των φετινών βραβείων της Εταιρείας Συγγραφέων. Πεζογράφοι, ποιητές, λίγοι εκδότες, πολλά μέλη της Ε.Σ. στο πάνελ της εκδήλωσης (δεν χρειάζονται τόσες πολλές ομιλίες), αυστηρός ο πρόεδρος της Ε.Σ. Βασίλης Βασιλικός για την οικονομική στενότητα της Εταιρείας («η επιχορήγησή μας είναι μόνο 20 εκατ. δραχμές»). Ετσι, η προχθεσινή εκδήλωση και το χρηματικό ποσό που συνόδευε τα δύο βραβεία δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς τη χορηγία της εταιρείας Diageo.

Τα βραβεία

Η Εταιρεία Συγγραφέων θεσμοθέτησε τα δύο βραβεία πριν από δύο χρόνια. Προς τιμήν της, σ’ όλο αυτό το διάστημα έχει αποφύγει την παγίδα της βράβευσης πρόσφατων βιβλίων. Βραβεύει, ανεξαρτήτως χρόνου έκδοσης. Το βραβείο «Διδώ Σωτηρίου» απονεμήθηκε φέτος στην Κατερίνα Στενού για το βιβλίο της «Οι εικόνες του άλλου» (Εξάντας), που το αφιέρωσε «σε όσους διαβάζουν στα μάτια των άλλων την απόρριψη της διαφορετικότητας». O Γιώργος Μαργαρίτης, παραλαμβάνοντας το βραβείο, είπε ότι καταπιάστηκε με ένα «δύσκολο σημείο της σύγχρονης ιστορίας»: «Προσπάθησα να το δούμε κάτω από το πρίσμα του ορθού λόγου, να καταλάβουμε τι έγινε, πέρα από κατάρες, δικαστικές αποφάσεις και όλα όσα συσκοτίζουν το νου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή