Ελπίδες αλλά και εμπόδια

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προσδοκίες δημιουργήθηκαν για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα, μετά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της δημοσκόπησης που διενεργήθηκε σε εθνική κλίμακα στη Βρετανία, υπάρχουν όμως και αντικειμενικές δυσκολίες: Το υπό κατασκευήν μουσείο, που έχει εγκλωβιστεί σε αλλεπάλληλες δικαστικές διαμάχες αλλά και οι γραφειοκρατικές διαδικασίες. Ακόμη κι αν μας έδινε το Βρετανικό Μουσείο τα Μάρμαρα θα έπρεπε ήδη να έχει ξεκινήσει η διαδικασία οργάνωσης του επαναπατρισμού και κυρίως της μεταφοράς τους, μήνες τώρα. Ομως, έτσι κι αλλιώς, το αγκάθι του νέου Μουσείου Ακροπόλεως δεν είναι μικρό για το ΥΠΠΟ.

Τώρα πια, ο υπουργός Πολιτισμού κ. Βενιζέλος μιλάει για κέλυφος του μουσείου και για μια έτοιμη αίθουσα στο ισόγειο. Παρ’ όλα αυτά, κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει τη μεταστροφή της κοινής γνώμης. Είναι γεγονός ότι σε λίγες εβδομάδες ο υπουργός Πολιτισμού θα συναντηθεί, όπως είπε χθες, με τη Βρετανή ομόλογό του, ενώ το θέμα ενδέχεται να συζητήσει και ο υπ. Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου όταν μεταβεί στο Λονδίνο.

Το κλίμα που δημιουργήθηκε χθες με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης που διενεργήθηκε, ήταν κάτι παραπάνω από αισιόδοξο. Τα ποσοστά δείχνουν ότι το 73% και το 81% των Βρετανών πιστεύουν ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να επιστραφούν ή να δανειστούν στον τόπο κατασκευής τους. Επίσης, το 67% των επισκεπτών του Βρετανικού Μουσείου στο ερώτημα της επιστροφής απάντησε «ναι». «Οι πλειοψηφίες αυτές είναι τόσο μεγάλες που δεν αφήνουν στους πολιτικούς περιθώρια να πάρουν διαφορετικές αποφάσεις», δήλωσε χθες ο πρώην υπ. Εξωτερικών της Βρετανίας Ρόμπιν Κουκ, παρουσία του οποίου ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της νέας κίνησης «Επανένωση των Μαρμάρων». Στην εκδήλωση, που συγκέντρωσε πολύ κόσμο όπως και δημοσιογράφους, ήταν παρόντες ο πρόεδρος της Π.Ο. Ευγ. Γιαννακόπουλος και ο καθηγητής Δ. Παντερμανλής, που αναφέρθηκε στις προδιαγραφές του νέου μουσείου. Μετά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων, οι εκπρόσωποι της κίνησης (επικεφαλής είναι ο Πίτερ Τσεκουΐν) πήγαν στο Βρετανικό Κοινοβούλιο όπου συναντήθηκαν με 60 βουλευτές όλων των κομμάτων εξηγώντας τους λόγους της εκστρατείας.

Νέο μουσείο

Εχουμε αντιμετωπίσει στο θέμα του νέου Μουσείου της Ακρόπολης μία λυσσαλέα δικαστική μάχη, πρωτοφανή, είπε χθες ο κ. Βενιζέλος. «Πώς είναι δυνατόν ο ίδιος λίγο πολύ κύκλος ανθρώπων να θεωρεί αυτονόητο ότι μπορούμε να εφαρμόζουμε ένα πολύ συγκεκριμένο τεχνικό σύστημα θεμελίωσης μεγάλων τεχνικών έργων επί των αρχαιολογικών χώρων στο Ακρωτήρι της Θήρας, ενώ σε πολύ μικρότερη έκταση στο ίδιο τεχνικό σύστημα θεμελίωσης δημιουργεί προβλήματα στο οικιστικό κέντρο της Αθήνας;». O ανάδοχος έχει αναδειχτεί, έχει νομικά εγκατασταθεί και υπάρχει, όπως τόνισε, η τεχνική δυνατότητα μέχρι τον Αύγουστο να έχουμε το κέλυφος του μουσείου και μια ισόγεια αίθουσα έτοιμη. Πώς θα γίνουν όλα αυτά; Μετρημένος, περισσότερο από κάθε άλλη φορά στο ζήτημα αυτό, ο κ. Βενιζέλος, ήταν σαφής: «Φυσικά, εφόσον τρέξουν οι εργασίες χωρίς δικαστικά προβλήματα, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα έχουμε και το πλήρες έργο». O πρώην βουλευτής των Εργατικών, Κρις Πράις, δήλωσε ότι κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί την επιστροφή των γλυπτών πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες γιατί το Μουσείο της Ακροπόλεως δεν είναι έτοιμο. Ποιος όμως μπορεί να εγγυηθεί έστω για το μετά;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή