Ανασκαφικό πάρκο δημιουργείται στο Δισπηλιό

Ανασκαφικό πάρκο δημιουργείται στο Δισπηλιό

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ένα ενδιαφέρον ανασκαφικό πάρκο θα μεταμορφωθεί το Δισπηλιό, κοντά στη λίμνη της Καστοριάς όπου στη θέση «Νησί» είχε αποκαλυφθεί ένας προϊστορικός οικισμός γεμάτος από τεκμήρια για τη ζωή που αναπτύχθηκε εκεί, για περισσότερα από τέσσερις χιλιάδες χρόνια. Εξιδεικευμένος και πρωτοποριακός, είναι ο πρώτος στην Ελλάδα που εντοπίστηκε το 1932 από τον A. Κεραμόπουλο όταν κατέβηκε η στάθμη της λίμνης και φάνηκαν τα υπολείμματα των ξύλινων πασσάλων. Από τους παλιότερους και σημαντικότερους και για την Ευρώπη, στην ουσία ανασκάφηκε 60 χρόνια αργότερα όταν ο καθηγητής προϊστορικής αρχαιολογίας κ. Γ. X. Χουρμουζιάδης, άρχισε να ερευνά τον χώρο και αργότερα έκανε την αναπαράσταση του λιμναίου οικισμού.

Στέγαστρα

Η πρότασή του, που εγκρίθηκε προχθές προς το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, αφορά την καλύτερη ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου με την περίφραξή του και τη δημιουργία δυο ελαφρών στεγάστρων (σίδερο και τέντες) στις δυο ενότητες των ανασκαφών.

Στόχος είναι να δοθεί η δυνατότητα στο ευρύ κοινό να παρακολουθήσει επί τόπου τις διαδικασίες αποκάλυψης του αρχαιολογικού ευρήματος και του πρώτου επιπέδου ερμηνείας.

Τα περίπτερα θα είναι ελαφρές αναστρέψιμες κατασκευές για τη στέγαση και προστασία του υλικού αλλά και ηλεκτρονικού και έντυπου υλικού, των εργαλείων κ.ά.

Τα σημεία πληροφορίας είναι τρισδιάστατες ή δισδιάστατες κατασκευές που φέρουν εποπτικό υλικό κάθε είδους ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι διαδρομές των επισκεπτών.

Θα περνούν από το ένα τμήμα της ανασκαφής στο άλλο μέσω μιας κατασκευής και έτσι θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν την εξέλιξη της ανασκαφής. Στη διάρκεια της πορείας μπορούν να αποκτούν την αντίληψη της αρχαιολογικής θέσης και να συνειδητοποιούν τα χαρακτηριστικά του λιμναίου, παρόχθιου μικροπεριβάλλοντος.

Εξίσου ενδιαφέρον θα έχει και το σύστημα με τους αγωγούς που θα αδειάζουν και θα επαναφέρουν στο νερό, δίνοντας την εικόνα του χώρου χιλιάδες χρόνια πριν.

Η φιλοσοφία του ανασκαφικού πάρκου και οι αρχές της λειτουργίας του επιβάλλουν όλες οι κατασκευές να είναι αναστρέψιμες.

Το Δισπηλιό έφερε στο φως πολλά ευρήματα. Από τα σημαντικότερα είναι μια ξύλινη πινακίδα με εγχάρακτα γραμμικά στοιχεία του 5.260 π.Χ. που ίσως αποτελεί μια πρώιμη μορφή γραπτού λόγου.

Από το βυθό ανασύρθηκαν επίσης μοναδικά ειδώλια, πλούσια κεραμεική, κοκκάλινα κοσμήματα, εργαλεία, ακόμη και ένας κοκκάλινος αυλός από την αρχαιότητα.

Τα οικοδομικά λείψανα του οικισμού ανάγονται στις αρχές της 6ης χιλιετίας π.Χ., δίνοντας πληροφορίες για τα υλικά κατασκευής σπιτιών και βοηθητικών χώρων του οικισμού, τις τεχνικές που χρησιμοποιούσαν οι γεωκτηνοτρόφοι της νεολιθικής εποχής, τις συνήθειες κ.ά. Στην ουσία έχουμε τρεις φάσεις, τη λιμναία (έχτιζαν τα σπίτια τους μέσα στη λίμνη με ξύλινους πασσάλους), την αμφίβια (μετέτρεπε τον οικισμό πότε σε λιμναίο και πότε σε παραλίμνιο) και την χερσαία (μακριά από τη λίμνη).

Υπάρχει μάλιστα και μια ενδιαφέρουσα έκδοση την επιστημονική επιμέλεια της οποίας έχει ο ανασκαφέας κ. Χουρμουζιάδης. Τίτλος της «Δισπηλιό 7.500 χρόνια μετά» (University studio press). Εκεί καταλαβαίνει κανείς, γιατί δεν ασχολήθηκαν τόσο χρόνια με αυτόν τον σπουδαίο χώρο. Ισως, επειδή βρισκόταν μακριά, όπως σημειώνει ο ανασκαφέας, το παραλίμνιο αυτό μικροχώρι και «ό,τι αρχαιολογικό εύρημα υποσχόταν να φέρει στο φως δε θα μπορούσε να κοσμήσει τις χρυσοφόρες αίθουσες των μεγάλων ελληνικών μουσείων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή