Βρετανοί βουλευτές υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών

Βρετανοί βουλευτές υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το κλίμα αισιοδοξίας που δημιουργήθηκε μετά την προχθεσινή ανακοίνωση των αποτελεσμάτων δημοσκόπησης -σύμφωνα με την οποία η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτωμένων Βρετανών πιστεύει ότι τα γλυπτά πρέπει να γυρίσουν στην Ελλάδα- προλείανε το έδαφος για να καταθέσει ο βουλευτής του Εργατικού Κόμματος Αντριου Ντίσμορ ψήφισμα υπέρ της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα, χθες στην βρετανική Βουλή.

Το ψήφισμα αυτό, το έχουν προσυπογράψει μέχρι στιγμής πάνω από 50 βουλευτές απ’ όλα τα κόμματα. Οι υπογράφοντες βουλευτές αναγνωρίζουν, μεταξύ άλλων, πως το κτίριο του νέου Μουσείου της Ακρόπολης προσφέρει μία χωρίς προηγούμενο ευκαιρία να εκτίθενται συγκεντρωμένα τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, τα οποία τώρα είναι διασκορπισμένα μεταξύ Λονδίνου και Αθήνας. Θεωρούν ότι αυτή η εξέλιξη θα γίνει δεκτή με ικανοποίηση από την πλειοψηφία του βρετανικού λαού, καθώς επίσης ότι τα νομικά θέματα μπορούν να λυθούν εάν η μεταφορά των Μαρμάρων στην Αθήνα γίνει στη βάση του μακρόχρονου δανεισμού. Καλωσορίζουν την προσφορά της ελληνικής κυβέρνησης να χορηγεί σημαντικές ελληνικές αρχαιότητες σε εκθέσεις στα εθνικά και στα περιφερειακά μουσεία της Βρετανίας, όταν το θέμα των Μαρμάρων λυθεί. Τέλος, καλούν την κυβέρνηση της Βρετανίας να συνεργαστεί με το Βρετανικό Μουσείο και τις ελληνικές αρχές σ’ αυτήν την κατεύθυνση, στο πνεύμα της συνεργασίας και φιλίας που αρμόζει σε κάθε Ολυμπιακή χρονιά».

Αμετακίνητος στις πάγιες θέσεις του εμφανίζεται ο Νιλ Μακ Γκρέγκορ διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου στο θέμα της επιστροφής, παρά τις πιέσεις. Θεωρεί ότι το καλύτερο μέρος για να εκτίθενται στο κοινό είναι μόνο το Βρετανικό Μουσείο. «O Παρθενώνας έχει υποστεί ανεπανόρθωτες ζημιές από τον 17ο αιώνα. H πλήρης αποκατάστασή του και η επανένωση των Μαρμάρων θεωρείται ανέφικτη. Μόνο το 50% των αυθεντικών γλυπτών διατηρούνται σε καλή κατάσταση και μπορούν να εκτεθούν και από αυτά, τα μισά, βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο», λέει μεταξύ άλλων η ανακοίνωσή του.

Στο ίδιο μήκος κύματος μια μερίδα του Τύπου: «Γιατί να δώσουμε πίσω τα Μάρμαρα;», αναρωτιέται συντάκτης που σχολιάζει το θέμα στην εφημερίδα Independent. «Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κανένα κέρδος εάν τα επιστρέψουμε, ούτε οι Ελληνες μας προσφέρουν κάτι. Ας μείνουν λοιπόν εδώ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή