O τελευταίος Σαμουράι **

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περιπέτεια

Σκηνοθεσία: Εντουαρντ Ζούικ

Πρωταγωνιστούν: Τομ Κρουζ, Κεν Γουατανάμπε, Τίμοθι Σπολ, Μπίλι Κόνολι, Τόνι Γκόλντγουιν

Είναι προφανές ότι ο «Τελευταίος σαμουράι» είχε περισσότερες φιλοδοξίες από το να είναι απλώς μια εντυπωσιακή περιπετειώδης υπερπαραγωγή. H απόπειρα, ωστόσο, να συνδυάσει την εικόνα ενός έπους με μια ιστορία για την αλληλοκατανόηση ανθρώπων από διαφορετικές κουλτούρες μένει λειψή. O βετεράνος ήρωας του αμερικανικού Εμφυλίου Νέιθαν Αλγκρεν, που ερμηνεύει ο Τομ Κρουζ, στα πρόθυρα του αλκοολισμού, ξεπουλάει τις αναμνήσεις του από τον πόλεμο σε εμποροπανηγύρεις, όταν δέχεται μια καλοπληρωμένη πρόταση: να εκπαιδεύσει τον νέο αυτοκρατορικό στρατό της Ιαπωνίας, που επιχειρεί να δυτικοποιηθεί και να απομακρυνθεί από τις ανατολικές παραδόσεις. Αυτές οι παραδόσεις είναι ένα από τα βασικά προβλήματα του αυτοκράτορα, καθώς ο στρατός των σαμουράι αντιδρά και επαναστατεί.

Ο Αλγκρεν βρίσκεται από τον αμερικανικό, στον ιαπωνικό εμφύλιο. Αντιπαρατίθεται, αλλά χάνει από τους σαμουράι και αιχμαλωτίζεται. Ζώντας στο χωριό, που χρησιμοποιούν ως καταφύγιο και μέσα από την επαφή του με τον αρχηγό τους, Κατσουμότο, ο Αλγκρεν θα εκτιμήσει του κώδικες τιμής και ήθους των σαμουράι και θα πολεμήσει μαζί τους. Θα γνωρίσει την εκτίμηση που τρέφουν στον αντίπαλο, όταν συνειδητοποιήσει ότι τον φιλοξενεί και τον φροντίζει η γυναίκα ενός από τους άντρες που σκότωσε. O «Τελευταίος σαμουράι» είναι μια ιδιαίτερα φροντισμένη παραγωγή, με εξαιρετική αναπαράσταση της εποχής του τέλους του 19ου αιώνα. Ομως -κυρίως στο πρώτο μέρος- ο Εντουαρντ Ζούικ αποτυγχάνει τόσο να μας κάνει να νοιαστούμε για τον ήρωά του, όσο και να περιγράψει τα παράλληλα επεισόδια που σχολιάζουν ισχνά τη διαπλοκή της εξουσίας. Οι σαμουράι παρουσιάζονται με ένα φολκλόρ τρόπο και μόνο προς το τέλος, όταν φτάνει η ώρα της τελικής αναμέτρησης, ο Ζούικ δείχνει να ξέρει τι κάνει. O Κρουζ φαίνεται να παρασύρεται από τις απαιτήσεις που έχει η ιδιότητα του σταρ και όχι του ηθοποιού και δίνει μια επιδεικτική ερμηνεία. Απέναντί του έχει τον εξαιρετικό Κεν Γουατανάμπε, ένα ρωμαλέο Κατσουμότο, που προκαλεί τον σεβασμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή