Σύλβια ***

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δραματική βιογραφία

Σκηνοθεσία: Κριστίν Τζεφς

Πρωταγωνιστούν: Γκουίνεθ Πάλτροου, Ντάνιελ Κρεγκ,

Μάικλ Γκάμπον

Το να πεθαίνεις

Είναι μια τέχνη, όπως και καθετί άλλο.

Εγώ το κάνω εξαιρετικά καλά.

Ετσι όπως το κάνω είναι σαν κόλαση.

Ετσι όπως το κάνω μοιάζει αληθινό.

Μπορείς να πεις ότι έχω το χάρισμα.

(Απόσπασμα από το ποίημα της Σύλβια Πλαθ «Λαίδη Λάζαρος».)

Σχεδόν ολόκληρη η τριαντάχρονη ζωή της ποιήτριας Σύλβια Πλαθ (1933- 1963) ήταν στοιχειωμένη από την ιδέα του θανάτου. Εκανε την πρώτη της απόπειρα αυτοκτονίας κορίτσι ακόμη, λίγο μετά τον χαμό του πατέρα της -γεγονός που τη σημάδεψε για πάντα- και η επιθυμία του θανάτου δεν την εγκατέλειψε σχεδόν ποτέ.

Πορτρέτο της θλίψης

Στην ταινία της Κριστίν Τζεφς, το πορτρέτο της θλίψης της Πλαθ αποκαλύπτεται σταδιακά, σκηνή με τη σκηνή, σελίδα με τη σελίδα του έργου της και κορυφώνεται προς το τέλος. Γνωρίζουμε την Πλαθ ως νεαρή Αμερικανίδα φοιτήτρια στο Κέμπριτζ, σε μια από τις ελάχιστες στιγμές που η κατάθλιψη και οι νευρώσεις δεν είχαν καταλάβει ολοκληρωτικά το μυαλό της, αν και οι πρώτες της προσπάθειες να γράψει απορρίπτονται. Σε ένα πάρτι γνωρίζει τον Τεντ Χιουζ, ήδη αναγνωρισμένο ποιητή και γοητευτικό άντρα. H έλξη είναι άμεση και δεν αργούν να παντρευτούν. Στη σύντομη συμβίωσή τους, η Πλαθ διχάζεται μεταξύ της αγάπης της για το γράψιμο και εκείνης για τον Χιουζ, την οποία προσπαθεί να εκφράσει μεταμορφώνοντας τον εαυτό της σε νοικοκυρά. Ομως ο Χιουζ δεν απαρνιέται τη γοητεία που ασκεί σε άλλες γυναίκες. Τα δύο παιδιά που έρχονται, δεν τον εμποδίζουν να κάνει παράλληλες σχέσεις και τελικά να εγκαταλείψει την Πλαθ, η οποία συντετριμμένη ψυχολογικά, περνάει την πιο δημιουργική της περίοδο ως ποιήτρια. H παθολογική ζήλια και η απογοήτευση γίνονται τα πιο γόνιμα εργαλεία στα χέρια της Πλαθ, το ψυχικό βάρος της κατάθλιψης όμως δεν εκτονώνεται. H αυτοκτονία είναι αναπόφευκτη.

Το ιδιαίτερα ενδιαφέρον στοιχείο στην ταινία που υπογράφει η Νεοζηλανδή σκηνοθέτις, είναι ότι δεν επιχειρεί καν να κάνει μια «αντικειμενική» καταγραφή της σχέσης της Πλαθ με τον Χιουζ. H ηρωίδα είναι η Σύλβια και η ιστορία της παρουσιάζεται αποκλειστικά μέσα από τα δικά της μάτια, με τις απιστίες του Χιουζ να μεγαλοποιούνται από τη ζήλια. Δεν λείπουν βέβαια κάποια στοιχεία ωραιοποιημένης αφήγησης, όμως η σταδιακή βύθιση της Πλαθ στον θλιμμένο κόσμο της και η παραίτησή της από τη ζωή δίνονται με απόλυτα πειστικό και καθόλου κραυγαλέο τρόπο. Στον βασικό ρόλο η Γκουίνεθ Πάλτροου σε μια πολύ καλή, εσωτερική ερμηνεία. Κάπως μετέωρος δίπλα της, ως Τεντ Χιουζ, ο Ντάνιελ Κρεγκ, σαν μια φιγούρα αρρενωπή, γοητευτική, ένας άνθρωπος ταλαντούχος, ταυτόχρονα όμως, έτοιμος να απομακρυνθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή