«Απόλυτη δράση» από τη N. Υόρκη για τη Φρίντα Κάλο

«Απόλυτη δράση» από τη N. Υόρκη για τη Φρίντα Κάλο

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια παράσταση σε εξέλιξη. Μια ομάδα «απόλυτης δράσης»… Πέρυσι πραγματοποιήθηκε το πρώτο εργαστήρι στο θέατρο «Ηβη», με τη συμμετοχή Ελλήνων ηθοποιών. Στις αρχές του Ιουνίου, έγινε η πρεμιέρα στο LincolCenter της Νέας Υόρκης, ενώ αυτό τον Μάρτιο, αναμένεται η παρουσίαση στο Kennedy Center της Ουάσιγκτον. Ακολουθεί το Παρίσι (θέατρο Espace Pierre Cardin) και τον Μάιο το θέατρο «Χώρα».

Η θεατρική ομάδα «Θέσις», που έχει ως βάση της τη Νέα Υόρκη και την Αθήνα, επιστρέφει μετά αρκετά χρόνια στη χώρα μας (η τελευταία ήταν προ εξαετίας, στο θέατρο «Διάνα» με την «Ανθρώπινη Φωνή» του Ζαν Κοκτώ), για να παρουσιάσει το έργο της Αλεξάνδρας Λαζαρίδου, «Absolut Frida», σε σκηνοθεσία Yevgeny Lanskoy.

«Στόχος του θιάσου (ιδρύθηκε το 1989) είναι η υπέρβαση της ομογένειας και η παρουσίαση δουλειάς που να αφορά τη διεθνή κοινότητα. Ψάχνουμε τους δικούς μας δρόμους…», εξήγησε σε τηλεφωνική της συνέντευξη στην «K» η Αλεξάνδρα Λαζαρίδου, καλλιτεχνική διευθύντρια της ομάδας «Θέσις». «Ζω μεταξύ Νέας Υόρκης και Αθήνας, όπου επιστρέφω για να δουλέψω και να εμπνευστώ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το έργο «Absolut Frida» («Απόλυτη Φρίντα»), είναι εμπνευσμένο από τη Φρίντα Κάλο. Με αναφορές στην Ελληνίδα γυναίκα, στα σημεία όπου εφάπτονται οι δύο παραδόσεις (της Ελλάδας και του Μεξικού), η παράσταση μιλάει για την απόλυτη γυναίκα, τον ψυχισμό, τις συγκρούσεις, τη μεγαλοπρέπεια, την τραγικότητα, τη δύναμή της. «Δουλέψαμε μέσα από τον αυτοσχεδιασμό, το τραγούδι, τη μουσική, τον χορό (τη χορογραφία των επόμενων παραστάσεων της «Φρίντα» θα αναλάβει ο ιδρυτής των Μόμιξ, Moses Ρendleton).

Το έργο βρίσκεται σε διαρκή εξέλιξη. Ακολουθούμε τον δρόμο της δράσης. O τρόπος που λειτουργεί σε ένα σύγχρονο κείμενο, σε αυτό που λέμε μοντέρνο θέατρο. Το κείμενο είναι μια παρτιτούρα που χωρίζεται σε δράσεις. H τεχνική της δράσης (κάτι με το οποίο ασχολήθηκε ιδιαίτερα η ρωσική σχολή θεάτρου) είναι αυτή που μεταμορφώνει τον ηθοποιό σε δημιουργικό άτομο. Το θέατρο είναι μαγικό, όμως χρειάζεται η τεχνική. H απόλυτη δράση είναι το μήνυμα του έργου», επισήμανε η Αλεξάνδρα Λαζαρίδου. Ολο το project της «Absolut Frida» επιχορηγείται από το ΥΠΠΟ.

Ανάμεσα στις παραγωγές που έχει παρουσιάσει μέχρι σήμερα η ομάδα είναι η «Προδοσία» του Πίντερ, ο «Γυάλινος Κόσμος» του Τένεσι Ουίλιαμς, ο «Γλάρος» του Τσέχοφ κ.ά. Στα επόμενα σχέδια περιλαμβάνεται η συνεργασία του θιάσου με τη γνωστή, ελληνικής καταγωγής σκηνοθέτιδα του κινηματογράφου Nadia Tass, για την ταινία «The journey-no beginning no end», μια διεθνής παραγωγή με ελληνικό θέμα, που θα γυριστεί στη N. Υόρκη, στο Παρίσι, στην Αθήνα και στον παλιό οικισμό της Ξάνθης. Το σενάριο έχει γράψει η Αλεξάνδρα Λαζαρίδου: «Πρόκειται για το ταξίδι της ζωής τριών γυναικών, που προέρχονται από διαφορετικές χώρες. Μια γυναίκα η οποία ζει στη Νέα Υόρκη, η θεία της και η γυναίκα μιας άλλης εποχής».

Τα γυρίσματα θα ξεκινήσουν τον Οκτώβριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή