Και νέα άρνηση για τα Γλυπτά

Και νέα άρνηση για τα Γλυπτά

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανένδοτος παρουσιάζεται για μία ακόμη φορά ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου Νιλ Μακ Γκρέγκορ στο θέμα της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα. Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στους Κυριακάτικους «Times» του Λονδίνου, παραθέτει τα επιχειρήματά του για το ζήτημα, λέγοντας ότι το καταλληλότερο μέρος έκθεσης των Γλυπτών είναι το Βρετανικό Μουσείο που έχει 4,5 εκατομμύρια επισκέπτες απ’ όλον τον κόσμο. O Μακ Γκρέγκορ θεωρεί ότι το ζήτημα αυτό έχει ενταχθεί στην ελληνική προεκλογική ατζέντα, καθώς και ότι η εκστρατεία του νεοσύστατου οργανισμού «Μάρμαρα Ενωμένα» είναι μια «πολυτελής» και «πολυέξοδη» απόπειρα δημοσίων σχέσεων. Υπογραμμίζει ότι τα γλυπτά δεν θα επανενωθούν ποτέ με τον Παρθενώνα αλλά θα καταλήξουν σε ένα μουσείο, ενώ στάθηκε με έμφαση στην αυξημένη περιβαλλοντική ρύπανση που έχει η Αθήνα. Επίσης τόνισε πως οι επισκέπτες μπορούν να δουν χωρίς εισιτήριο τα Γλυπτά που εκτίθενται στο Λονδίνο εν αντιθέσει με ένα μεγάλο μέρος των Γλυπτών της Αθήνας που βρίσκονται σε αποθήκες.

Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκεται και ο αρθρογράφος του Obse-rver, David Aaronovitch. Σε άρθρο του την Κυριακή, όχι μόνο χαρακτηρίζει το Βρετανικό Μουσείο «ένα ζωντανό θαύμα» αλλά αναφέρει και το ζήτημα του «προδεδικασμένου»: Εάν δοθούν πίσω τα Μάρμαρα, τότε Αιγύπτιοι, Κινέζοι, Αβορίγινες και πολλοί άλλοι θα ζητήσουν και εκείνοι ό,τι πιστεύουν ότι τους ανήκει από τα βρετανικά μουσεία.

Ελληνική αισιοδοξία

Παρά την αμετακίνητη στάση του Μακ Γκρέγκορ, ο υπουργός Πολιτισμού φαίνεται να αισιοδοξεί. Σε χθεσινές δηλώσεις του -από τη Θεσσαλονίκη, όπου παρουσίασε σειρά ρυθμίσεων για την ολυμπιακή προετοιμασία- χαρακτήρισε τα επιχειρήματα του διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου «γνωστά, επαναλαμβανόμενα και ανακριβή», ενώ προσέθεσε: «Είναι ευτυχές ότι η συντριπτική πλειονότητα της βρετανικής κοινής γνώμης -πλειονότητα που εγγίζει το 80%- τάσσεται υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών, υπέρ της άποψης να ενωθούν τα ακρωτηριασμένα αυτά μνημεία». O κ. Βενιζέλος εξέφρασε επίσης την αισιοδοξία του για την επικείμενη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου με τον Βρετανό ομόλογο του Τζακ Στρο.

Ενδιαφέρον των ΗΠΑ

Αυξημένο ενδιαφέρον για τα Μάρμαρα υπάρχει και στον αμερικανικό Τύπο. Σε άρθρο στην εφημερίδα Times της Νέας Υόρκης αναδεικνύει τη δημιουργία του μουσείου της Ακροπόλεως ως το νέο βασικό επιχείρημα της χώρας μας στον αγώνα για την επιστροφή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή