H «Βιβλιοθήκη πόλης» στο καπνεργοστάσιο

H «Βιβλιοθήκη πόλης» στο καπνεργοστάσιο

3' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ετσι θέλουμε να ξαναγίνει το Καπνεργοστάσιο», είπε χθες το μεσημέρι, στο Εντευκτήριο της Βουλής, ο πρόεδρός της Απόστολος Κακλαμάνης, δείχνοντας τη μακέτα της εξωτερικής νέας μορφής που θα πάρει το βιομηχανικό κτίριο της οδού Λένορμαν 218. Πριν από τέσσερα χρόνια, το 2000, παραχωρήθηκε στη Βουλή, από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, όλο το κτίριο του Δημόσιου Καπνεργοστασίου και ήδη, έπειτα από τις πρώτες εργασίες συντήρησης και ανακαίνισης σε τμήματα του κτιρίου, στεγάζονται εκεί το Τμήμα Εκδόσεων της Βουλής, το Τμήμα Μικροφωτογράφησης και Ηλεκτρονικής Αποθήκευσης της Βιβλιοθήκης της Βουλής, το Τμήμα Συντήρησης Εργων Τέχνης και Εντύπων και η μοναδική στην Ελλάδα Συλλογή Εφημερίδων και περιοδικών της Βιβλιοθήκης, καθώς και δύο Αναγνωστήρια για τους χρήστες των μικροταινιών και του υπόλοιπου έντυπου υλικού.

Η πρόθεση όμως του κ. Απόστολου Κακλαμάνη είναι «να αποδώσει η Βουλή αυτό το κτίριο ως κέντρο πολιτισμού σε μια περιοχή, η οποία ως προς την εικόνα της είναι υποβαθμισμένη». Ετσι, τα επόμενα βήματα παρέμβασης στο Καπνεργοστάσιο θα είναι:

– Τις επόμενες μέρες θα μεταστεγαστεί προσωρινά εκεί η Μπενάκειος Βιβλιοθήκη, μέχρι να ανακαινιστεί το κτίριό της.

– Την άνοιξη του 2004 προβλέπεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί η διαμόρφωση τμήματος του A΄ ορόφου, εμβαδού 1.850 τ.μ., στο οποίο θα οργανωθεί και θα λειτουργήσει η «Βιβλιοθήκη Πόλης», που θα είναι κλειστής πρόσβασης, και στους χώρους της θα φιλοξενηθούν 55 χιλιάδες τίτλους από τους τόμους που σήμερα φιλοξενούνται στο κτίριο της Βουλής.

– 6,5 εκατομμύρια ευρώ είναι ο προϋπολογισμός της δαπάνης για την ανάπλαση της εξωτερικής όψης του Δημόσιου Καπνεργοστασίου και το έργο θα ολοκληρωθεί σε ένα χρόνο από την έναρξή του.

– Εντός της «Βιβλιοθήκης Πόλης» θα δημιουργηθεί το «Αναγνωστήριο», με περίπου 20 χιλιάδες τίτλους και με ανοικτή πρόσβαση σε όλους.

Η ιστορία του κτιρίου

Η οικοδόμηση του κτιρίου ξεκίνησε το 1927, όταν κτίστηκαν πολλά βιομηχανικά συγκροτήματα και δημόσια κτίρια στην Ελλάδα. Μελετητής του έργου ήταν ο πολιτικός μηχανικός και αρχιτέκτονας N. Γαβαλάς. Το Δημόσιο Καπνεργοστάσιο αποτελεί αξιόλογο δείγμα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής, με συνολικό εμβαδόν 18.500 τ.μ. και αποτελείται από υπόγειο και δύο ορόφους. Στέγασε μικρούς καπνοβιοτέχνες της περιοχής, οι τελευταίοι από τους οποίους αποχώρησαν στις αρχές του δεκαετίας του 1990. Το 1989, το υπουργείο Πολιτισμού το χαρακτήρισε ιστορικό διατηρητέο μνημείο, γιατί «αποτελεί σημαντικό δείγμα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής και μαρτυρία που συμβάλλει στην ολοκληρωμένη μελέτη και παρουσίαση της ιστορικής εξέλιξης της καπνοβιομηχανίας στην Ελλάδα ως προς τις συνθήκες παραγωγής, τον τρόπο παραγωγής και επιχειρηματικής οργάνωσης».

«Ολος ο πλούτος της Βιβλιοθήκης της Βουλής θα μεταφερθεί στο Καπνεργοστάσιο;» ρωτήσαμε τον πρόεδρο της Βουλής.

«Στο κτίριο της Βουλής υπάρχουν σήμερα περίπου 800 χιλιάδες τόμοι βιβλίων, που δημιουργούν προβλήματα στη στατικότητα του κτιρίου. Από το 1999 αναθέσαμε στο Πανεπιστήμιο Κρήτης την αναδιοργάνωση της Βιβλιοθήκης της Βουλής. Μελλοντικά στο Κοινοβούλιο θα στεγάζεται μια αμιγώς κοινοβουλευτική βιβλιοθήκη, με 50 περίπου χιλιάδες τόμους, για την υποστήριξη του κοινοβουλευτικού έργου. Αλλες 55 χιλιάδες τόμοι θα είναι η προίκα της Βιβλιοθήκης Πόλης», είπε ο Απόστολος Κακλαμάνης. Οι συλλογές της Μπενακείου Βιβλιοθήκης θα επιστρέψουν στη θέση τους μόλις ανακαινιστεί το κτίριο δίπλα στην Παλαιά Βουλή και το κόστος της μεταφοράς στοιχίζει 600 χιλιάδες ευρώ.

Εν τω μεταξύ, λειτουργεί ήδη το Τμήμα Μικροφωτογράφησης και 7.500 μικροφίλμ από παλιές εφημερίδες έχουν φωτογραφηθεί σ’ αυτό το διάστημα.

Πρόθεση του προέδρου της Βουλής και όλου του επιτελείου που φροντίζει αυτόν τον τεράστιο πλούτο βιβλίων και εντύπων είναι το Δημόσιο Καπνεργοστάσιο να λειτουργήσει όχι με την αυστηρότητα που συνόδευε τη λειτουργία της Βιβλιοθήκης στον σημερινό της χώρο, αλλά ως ένας χώρος που θα συμβάλει στην πολιτιστική αναβάθμιση όλης της περιοχής. Ενας χώρος δηλαδή που δεν θα αφορά μόνο τους ειδικούς επιστήμονες και τους ερευνητές, αλλά και όσους θέλουν να ψάξουν ένα βιβλίο, να το δανειστούν, να μελετήσουν στους χώρους των Αναγνωστηρίων.

Οσο για το κτίριο της Βουλής, ο κ. Κακλαμάνης ανέφερε ότι θα εξακολουθήσει να λειτουργεί και ως χώρος πολιτισμού, είτε με τις εκθέσεις που συχνά διοργανώνονται εκεί, με τις εκδόσεις, είτε με την απόκτηση έργων τέχνης, ευθύνη που έχει ο ακαδημαϊκός και ζωγράφος Π. Τέτσης ως πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού της Βουλής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή