Εικαστικη ατζεντα

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με χρώματα θαλασσινά.Ο Ιωσήφ Ντεμίρης, διακεκριμένος θαλασσογράφος παρουσιάζει από σήμερα μέχρι και τις 2/2 στο Atheneum Confere-nce Cente του ξενοδοχείου Intercontinental έργα θαλασσογραφίας. Το εικαστικό του στίγμα είναι αναμφισβήτητα επηρεασμένο από τον ιμπρεσιονισμό και τις σχολές θαλασσογράφων της Βορείου Ευρώπης. Διατηρεί όμως την αυτονομία του, ζωγραφίζοντας κύματα, ναυπηγικές γραμμές, πλοία του παρελθόντος.

Κατάλληλον δι’ ενηλίκους.Ο Αγγελος Σκούρτης – ύστερα από τη συμμετοχή του στο Οpeτης Βενετίας – παρουσιάζει μια νέα ενότητα δουλειάς στην γκαλερί «3» (Φωκυλίδου 3, Πλατεία Δεξαμενής) από την ερχόμενη Τρίτη. O καλλιτέχνης στην έκθεση με τίτλο «Τα πρόστυχα – Εκθεση ακατάλληλη για ανηλίκους» εστιάζει στη συμπεριφορά των εφήβων & στον καινούργιο – γι’ αυτούς – κόσμο του ερωτισμού και την τάση μυθοποίησης – απoμυθοποίησης. Σεξ, ναρκωτικά, βία, πολιτική μπλέκονται στα έργα του, όπου χρησιμοποιεί από φωτογραφίες και πορνοπεριοδικά μέχρι κατσαρολικά. H έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και τις 21 Φεβρουαρίου.

Τελευταία ευκαιρία. Μέχρι και τις 31 Ιανουαρίου θα διαρκέσει η έκθεση – αφιέρωμα στον Καβάφη στο φουαγιέ του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, με αφορμή τη συμπλήρωση 140 ετών από τη γέννηση. Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να δουν προσωπικά αντικείμενα- πολλά εκ των οποίων εκτίθενται για πρώτη φορά – καθώς και 91 εικαστικά έργα από ζωγράφους που έδρασαν στην Αίγυπτο.

Γοητευτική σάρκα.Το ανθρώπινο σώμα γυμνό ή ντυμένο είναι το θέμα με το οποίο καταπιάνεται η ζωγράφος Χρύσα Ανδρονίκου. Στην έκθεσή της στην αίθουσα «Περιτεχνών» (Ρίζου & Νικαίας 10, Πλατεία Βικτωρίας) εκθέτει μέχρι και τις 31 Ιανουαρίου μια σειρά έργων, καμωμένα με αδρές και αποφασιστικές πινελιές. Εστιάζει στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Γυμνά ή φιγούρες πάντα ζωγραφισμένες με μοντέλο πρωταγωνιστούν στους πίνακές της.

Οίκτος & Δύναμη. Αυτός είναι ο τίτλος της πρώτης ατομικής έκθεσης στην Ελλάδα του Ολλανδού καλλιτέχνη Marc Bijl στο «The Breeder» (Ευμορφοπούλου 6, Ψυρρή). H φράση αυτή παραπέμπει στην εβραϊκή παράδοση και είναι μια σχέση που συναντάται σε πολλές εκφάνσεις της ζωής και της πολιτικής. Στα έργα του συναντάμε καμμένες σημαίες, τσεκούρια του κακού, ένα νέο άγαλμα της Ελευθερίας. μια μηχανή αυτοκτονίας και τον τελευταίο δίσκο του Goth συγκροτήματος του καλλιτέχνη. H έκθεση εγκαινιάζεται αύριο και θα διαρκέσει έως τις 21/2.

Οι Αγώνες στο επίκεντρο.Η ζωγράφος Γιούλα Γιδάκου εμπνέεται από τους Ολυμπιακούς Αγώνες για τα έργα που παρουσιάζει μέχρι και το Σάββατο στην γκαλερί «Δημόκριτος».

Οικεία πρόσωπα. Αγαπημένους ανθρώπους και απλά αντικείμενα, ζωγραφίζει ο Μίλτος Κοτσώνης με χρωματική λυρική αρμονία, όπως και τοπία – από τον Υμηττό μέχρι και την Καισαριανή. H έκθεσή του στην γκαλερί «Χρυσόθεμις» (25ης Μαρτίου 20, Χαλάνδρι) θα διαρκέσει μέχρι 5 Φεβρουαρίου.

Χορού κάθεξις.Ο Στέλιος Μπακλαβάς δεν αγαπά μονάχα τον φωτογραφικό φακό αλλά και τον χορό. Παρακολουθεί εδώ και χρόνια τη δουλειά ομάδων χορού, αποτυπώνοντας γοητευμένος την κίνηση των σωμάτων όπως φαίνεται στην ενότητα που παρουσιάζεται μέχρι και τις 29 Φεβρουαρίου στην γκαλερί «Νήσος – Art» (Σαρρή 14). Διάλογος σωμάτων και εικόνων.

Στη Θεσσαλονίκη. O έρωτας, ο θάνατος, η υπαρξιακή αγωνία, η ανθρωπινη μοναξιά και τα επικοινωνιακά αδιέξοδα είναι τα θέματα που απασχολούν τον Γιάννη Βούρο στη νέα σειρά έργων που θα φιλοξενήσει από τις 5 Φεβρουαρίου η Αίθουσα Τέχνης «Εψιλον» και η Ρόζυ Οικονομίδου (Αλ. Σβώλου 7). H έκθεση με τίτλο «Δεν υπάρχουν μηνύματα στη θυρίδα σας», θα διαρκέσει ώς τις 21 Φεβρουαρίου.

Οutlook ώς την Κυριακή

Το Outlook φτάνει στο τέλος του. Την Κυριακή 25 Ιανουαρίου, η μεγαλύτερη εικαστική έκθεση που φιλοξένησε ποτέ η πρωτεύουσα ολοκληρώνεται, αφήνοντας πίσω της ανοιχτό διάλογο με πολλά και ενδιαφέροντα θέματα. Οι επισκέπτες μπορούν να δουν πάνω από 200 έργα, ανάμεσα στα οποία υπάρχουν δημιουργίες πολύ σημαντικών καλλιτεχνών όπως ο Μπρους Νάουμαν, ο Γιόζεφ Μπόις, ο Γιάννης Κουνέλλης, ο Τζέιμς Λι Μπάιερς, αλλά και νεότεροι, όπως ο Ντέιμιεν Χιρστ και ο Γιαν Φαμπρ. Οσοι δεν έχετε ακόμα προλάβει να την δείτε, σας θυμίζουμε ότι διοργανώνεται σε τρεις διαφορετικούς χώρους στον άξονα της οδού Πειραιώς: «Τεχνόπολις», Γκάζι, Πειραιώς 100, Νέο Κτίριο του Μουσείου Μπενάκη, Πειραιώς 138 & Ανδρόνικου, «Το Εργοστάσιο», Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, Πειραιώς 256. Τα ωράρια της έκθεσης είναι: Δευτέρα – Κυριακή, 10.00 π.μ. – 20.00 μ.μ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή