Αστέρια σε ροή, αναπνοή και χρόνος στο ΒΔ Σήμα

Αστέρια σε ροή, αναπνοή και χρόνος στο ΒΔ Σήμα

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O έναστρος ουρανός και η μαγεία του σύμπαντος αποτέλεσαν το ερέθισμα για τα έργα που παρουσιάζουν σε μια κοινή έκθεση ο Γιώργος Λαζόγκας και η Ρένα Παπασπύρου από αύριο στο ΒΔ. Σήμα (Σαλαμίνος 16 στο ύψος της Πειραιώς 82). Στην εικαστική τους συνάντηση οι δύο καλλιτέχνες εκφράζουν -ο καθένας με το δικό του ιδίωμα- τη συναισθηματική φόρτιση που τους δημιουργούν αυτές οι εικόνες.

Αστερισμοί

Η Παπασπύρου στους «Αστερισμούς» μεταβάλλει την οροφή σε ουράνιο πεδίο. Προβάλλει την εικόνα ενός μωσαϊκού δαπέδου πάνω στο οποίο εμφανίζονται σε συνεχή ροή «μορφές» γνωστών αστερισμών σε συνεχή ροή. H δουλειά της στρέφεται σταθερά γύρω από τις εικόνες στην ύλη, αυτές που σχηματίζει ο νους αυτόματα και συνειρμικά, συνδέοντας τυχαία μικροστοιχεία των επιφανειών μεταξύ τους. «O έναστρος ουρανός είναι το πρώτο πεδίο που ο ανθρώπινος νους/ψυχισμός προσπάθησε να οργανώσει φαντασιακά και κατά συνέπεια να οικειοποιηθεί με εικόνες» τονίζει η Παπασπύρου στο εισαγωγικό σημείωμα του καταλόγου.

Τεχνητή αναπνοή

Ο Γιώργος Λαζόγκας -μετά τη μεγάλη ενότητα με τις χελώνες του Κεραμεικού- συνδέει το σύμπαν με τον χρόνο. H «τεχνητή αναπνοή» είναι μια βίντεο – προβολή που συνοδεύεται από έργα επιτοίχια. O καλλιτέχνης χρησιμοποιεί για άλλη μια φορά στη δουλειά του ένα στοιχείο που εισήγαγε το 1990 στα «Πανιά του Οδυσσέα»: ο αέρας συνδέεται άμεσα με τις εικόνες του αλλά και με το θέμα της αναπνοής. Πόσο διαρκεί η ζωή: «O χρόνος της είναι ίσος με μια εισπνοή και μια εκπνοή, δηλαδή στιγμιαίος» εξηγεί ο καλλιτέχνης. Προσπαθεί λοιπόν με τον αέρα και την «τεχνητή αναπνοή» να εμφυσήσει ζωή στα πλάνα, να «καταγράψει εικόνες – φωτογραφίες από βιωμένες στιγμές, κοινωνικές, πολιτικές, εικαστικές, σπαράγματα ζωής». H έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και τις 16 Φεβρουαρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή