O Σολάνας τιμώμενο πρόσωπο στην Μπερλινάλε

O Σολάνας τιμώμενο πρόσωπο στην Μπερλινάλε

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πλήρες στο μεγαλύτερο μέρος του είναι το πρόγραμμα του 54ου Φεστιβάλ Βερολίνου, που πραγματοποιείται στις 5-15 Φεβρουαρίου. Τιμώμενο πρόσωπο της Μπερλινάλε θα είναι ο Αργεντινός σκηνοθέτης Φερνάντο Σολάνας, που θα λάβει την τιμητική Χρυσή Αρκτο. Οπως είπε ο διευθυντής της Μπερλινάλε, Ντίτερ Κόσλικ, «είμαστε πολύ ευχαριστημένοι που αποτίουμε φόρο τιμής σε αυτόν τον εξαιρετικό και θαρραλέο σκηνοθέτη».

Ο 67χρονος Σολάνας, γνωστότερες ταινίες του οποίου -τουλάχιστον στην Ελλάδα- είναι ο «Νότος» και το «Τανγκό του έρωτα», είναι κυρίως πολιτικός σκηνοθέτης. Τα τελευταία τριάντα χρόνια, μέσα από τις ταινίες του, έχει παρουσιάσει τις κοινωνικές και πολιτικές ανακατατάξεις στη χώρα του. Από το 1993 έως το 1997 ανέλαβε προσωπικά πολιτική δράση, καθώς συμμετείχε στην κυβέρνηση της Αργεντινής. Μια πολιτική ταινία θα παρουσιάσει στο Βερολίνο, με αφορμή τη βράβευσή του με την τιμητική Χρυσή Αρκτο. Πρόκειται για το νέο του ντοκιμαντέρ «Memoria del saqueo», με θέμα την οικονομική κρίση στην Αργεντινή και τη Λατινική Αμερική, καθώς και την επίδραση της παγκοσμιοποίησης σε αυτές τις χώρες.

Σε ό,τι αφορά το διαγωνιστικό πρόγραμμα, όπου συμμετέχει και το «Λιβάδι που δακρύζει» του Θόδωρου Αγγελόπουλου, πρόεδρος της κριτικής επιτροπής θα είναι η βραβευμένη με Οσκαρ ηθοποιός Φράνσις Μακ Ντόρμαντ. H σύντροφος του Τζόελ Κοέν θα ηγηθεί της επιτροπής, στην οποία συμμετέχουν: η ηθοποιός Βαλέρια Μπρούνι Τεντέσκι, οι σκηνοθέτες Σαμίρα Μαχμαλμπάφ, Γκαμπριέλε Σαλβατόρες και Ματζίντα Αμπντί, ο παραγωγός Πέτερ Ρόμελ και ο διανομέας Νταν Τάλμποτ.

Η επιλογή των 23 ταινιών του διαγωνιστικού τμήματος έχει ολοκληρωθεί. Ανάμεσά τους, οι νέες ταινίες του Κεν Λόουτς, του Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ, του Πατρίς Λεκόντ, του Τζον Μπούρμαν, του Σεντρίκ Καν, του Κιμ Κι Ντουκ, του Ρον Χάουαρντ και του Ερίκ Ρομέρ.

Εκτός συναγωνισμού θα προβληθεί το δράμα «Παγερό βουνό» του Αντονι Μινγκέλα, ταινία με την οποία θα αρχίσει επισήμως η Μπερλινάλε, το «Lightening ia bottle» του Αντουάν Φούκουα και η κωμωδία «Κάλλιο αργά παρά αργότερα» της Νάνσι Μάγερς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή