Εφυγε ο Ιορ. Ραντίσκοφ, ο «Κάφκα της Σόφιας»

Εφυγε ο Ιορ. Ραντίσκοφ, ο «Κάφκα της Σόφιας»

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηταν ο πιο διάσημος σύγχρονος συγγραφέας της Βουλγαρίας. O Ιορντάν Ραντίτσκοφ, γνωστός στο ελληνικό κοινό από το μοναδικό του βιβλίο που είχε μεταφραστεί στη γλώσσα μας («Το εύηχον σκεύος», σε μετάφραση Πάνου Σταθογιάννη, 1999, εκδόσεις «Κέδρος») πέθανε χθες στη Σόφια σε ηλικία 74 ετών, ύστερα από μακροχρόνια ασθένεια, αφήνοντας πίσω του μια μεγάλη κληρονομιά 40 έργων, όπως μετέδωσε χαρακτηριστικά το βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων «BTA». Τον αποκαλούσαν «Κάφκα της Σόφιας» και η γραφή του εντάσσεται στην παράδοση του μαγικού ρεαλισμού.

Οι ηρωές του είναι Βαλκάνιοι χωρικοί, πουλιά, λουλούδια, δένδρα, με μια παιδική ματιά στον κόσμο. H λογοτεχνική σταδιοδρομία του Ραντίτσκοφ άρχισε το 1959 και ήταν πλούσια σε διηγήματα, μυθιστορήματα, μικρές νουβέλες και θεατρικά έργα, τα οποία μεταφράστηκαν σε πολλές ευρωπαϊκές γλώσσες, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. «O άνθρωπος είναι μια πάρα πολύ μακριά πρόταση, γραμμένη με πολλή αγάπη και πάθος, όμως γεμάτη γραμματικά λάθη», είχε δηλώσει κάποτε ο ίδιος. Χρησιμοποιούσε συχνά στις αφηγήσεις του το όπλο του γκροτέσκου κατά του παράλογου του κόσμου, αντλώντας την τέχνη του από τη σοφία των Βούλγαρων χωρικών και προσφέρει στους αναγνώστες του οικουμενικές εικόνες, μέσω μιας χλευαστικής απόστασης, ειρωνείας και ποίησης. «Απεχθάνομαι τα θανάσιμα σοβαρά πράγματα… Με έλκει η σοφία των χωρικών, που κρύβεται πίσω από την εμφανή αθωότητα των απλών ανθρώπων. Αυτή βρίσκεται σε όλα μου τα έργα», εξηγούσε ο ίδιος.

Πολυβραβευμένος

Ο Ραντίτσκοφ, ο οποίος είχε τιμηθεί με πολλά βραβεία (ανάμεσά τους και το «Balkanica», το 2001, κορυφαία διάκριση για Βαλκάνιους συγγραφείς), και θεωρείτο ως ο Βούλγαρος συγγραφέας με τις περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Εργα του έχουν μεταφραστεί στη Γερμανία, την Αυστρία, τη Γαλλία, την Ελβετία, τη Ρωσία, τη Γιουγκοσλαβία, την Κύπρο, την Πολωνία, την Ουγγαρία, την Τσεχική Δημοκρατία, τη Δανία, τη Φινλανδία, τις ΗΠΑ και την Ελλάδα. Επίσης θεατρικά του έργα παρουσιάστηκαν στην Αυστρία, στη Γερμανία, στη Ρωσία, στην Ελβετία, στις ΗΠΑ και στη Δανία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή