Περιπλους

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα μουσεία της περιφέρειας

Ενας τρόπος για να γνωρίσει το αθηναϊκό κοινό μερικά από τα αξιόλογα μουσεία της περιφέρειας είναι ο κύκλος ομιλιών που διοργανώνει το Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών με τίτλο «Πρότυπα αρχαιολογικά μουσεία της περιφέρειας», όλες τις Δευτέρες του Φεβρουαρίου, δηλαδή στις 2, 9, 16 και 25 Φεβρουαρίου, στο αμφιθέατρο «Λεωνίδας Ζέρβας» του EIE (Λεωφ. Βασιλέως Κωνσταντίνου 48), στις 7.30 μ.μ. H αρχαιολογική περιήγηση ξεκινά από τη Βέροια, συνεχίζεται στην Αιανή Κοζάνης, κατεβαίνει στο μουσείο της Μεσσήνης και ολοκληρώνεται με το πιο πρόσφατο εν εξελίξει εύρημα, τον πολύ πλούσια κτερισμένο ταφικό τύμβο της μικρής Δοξιπάρας-Ζώνης του δήμου Κυπρίνου, των ρωμαϊκών χρόνων, το οποίο μετά την ολοκλήρωση των ερευνών θα αποτελέσει ένα ανοικτό μουσείο.

Εργο Στόπαρντ στο ΚΘΒΕ

Ενα γοητευτικό ταξίδι στον κόσμο της ποίησης, της επιστήμης και της φιλοσοφίας μέσα από ανθρώπινες ιστορίες γεμάτες ρομαντισμό και σπαρταριστό χιούμορ αποτελεί το λογοτεχνικό θρίλερ «Αρκαδία» του Τόμ Στόπαρντ, που ανεβαίνει σήμερα σε πανελλήνια πρώτη από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών. Είναι ένα από τα ευφυέστερα κείμενα του 20ού αιώνα (γράφτηκε το 1933), όπως σημειώνει ο διευθυντής του ΚΘΒΕ Βίκτωρ Αρδίττης, κι αποτελεί πρόκληση για έναν σκηνοθέτη να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του. O Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης, που υπογράφει τη διασκευή και τη σκηνοθεσία, επιχείρησε να ξεκαθαρίσει τις ανθρώπινες ιστορίες, να δώσει λόγο στις επιστημονικές και φιλοσοφικές αναφορές αλλά και έμφαση στο εικαστικό μέρος. H μετάφραση είναι της Χριστίνας Μπάμπου-Παγκουρέλη, τα σκηνικά του Γιώργου Σουγλίδη, τα κοστούμια της Φωτεινής Δήμου, η μουσική του Κώστα Σουρβάνου. Τους ρόλους ερμηνεύουν μεταξύ άλλων οι Δημήτρης Καρέλλης, Φίλιππος Σοφιανός, Στέλλα Καζάζη, Αλεξάνδρα Παλαιολόγου, Γιώργος Ντουμούζης.

Τα παραμύθια που χορεύουν

Γνωστές ιστορίες, γνωστές μουσικές συναντώνται σε μικρές «χορευτικές» εκδόσεις. H σειρά «Παραμύθια που χορεύουν», των εκδόσεων «Κέδρος», σε διασκευή Ειρήνης Μάρρα παρουσιάζει γνωστά ιστορίες, όπως «H λίμνη των κύκνων», «Κοπέλια», «O μαθητευόμενος μάγος», «O καρυοθραύστης και ο βασιλιάς των ποντικιών» συνοδευόμενα από ένα cd με μουσική των Τσαϊκόφσκι, P. Στράους, Πολ Ντικά κ.ά. Μια σύνδεση της εικόνας με τον λόγο και τη μουσική. Από την ίδια σειρά θα κυκλοφορήσουν επίσης τα παραμύθια «Ζιζέλ», «H ωραία κοιμωμένη», «Σταχτοπούτα», «Χίλιες και μία νύχτες», «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» κ.ά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή