Σήμα κινδύνου για την πλατεία Συντάγματος…

Σήμα κινδύνου για την πλατεία Συντάγματος…

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον κίνδυνο να εξελιχθούν σε μία νέα Ομόνοια τα έργα ανάπλασης στην πλατεία Συντάγματος επισημαίνει o αρχιτέκτονας Δημήτρης Μανίκας, ένας από τους τρεις μελετητές που υπέγραψαν τη βραβευμένη σε πανευρωπαϊκό διαγωνισμό πρόταση ( σ.σ.: την ομάδα συμπληρώνουν ο Λεωνίδας Γεωργιάδης και η Θεοδώρα Παπαδημητρίου). O μόνιμα εγκατεστημένος στη Βιέννη αρχιτέκτονας βρίσκεται στην Αθήνα και παρακολουθεί με δική του πρωτοβουλία την εξέλιξη των εργασιών από την περασμένη Δευτέρα. Εκφράζει ανοιχτά τη δυσφορία του γιατί το έργο ξεκίνησε χωρίς να ενημερωθεί ο ίδιος για τις τελευταίες τροποποιήσεις που επέβαλαν το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων. Οχι από επαγγελματικό εγωισμό αλλά γιατί, όπως τονίζει ο κ. Μανίκας στην «K», «ο ίδιος ο αγωνοθέτης του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού (η Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων Αθήνας A.E.) παραχωρούσε την υψηλή επίβλεψη του έργου στους μελετητές. Και προειδοποιεί ότι η βεβιασμένη ολοκλήρωση ενός τόσο σημαντικού έργου σε διάστημα περίπου 5 μηνών δεν αποκλείεται να οδηγήσει στην επανάληψη φαινομένων που παρατηρήθηκαν στην Ομόνοια (κακοτεχνίες) με τα γνωστά αποτελέσματα.

Οι πλάκες

Η εικόνα με τις μπουλντόζες να «ξυρίζουν» αδιακρίτως την επιφάνεια της πλατείας εξόργισε τον κ. Μανίκα. «Είχαμε συμφωνήσει να διατηρήσουμε ορισμένες ζώνες, κυρίως στην περιοχή με το σιντριβάνι αλλά και πέριξ και ανάμεσα στα παρτέρια, την παλαιά δαπεδόστρωση τόσο για λόγους ιστορικής μνήμης όσο και γιατί έτσι επιτυγχάναμε τη σχεδιαστική σύνθεση που επιθυμούσαμε». O αρχιτέκτονας αποδίδει την «αδιακρισία» στην ασφυκτική πίεση χρόνου. «Θα μπορούσαν να ξηλώσουν με προσοχή ορισμένες από τις πολύ καλές πλάκες που είχε η πλατεία και να επανατοποθετηθούν στη συνέχεια. Αλλά προφανώς δεν υπάρχει χρόνος για αυτού του είδους τη φροντίδα». Οι νέες τροποποιήσεις, λίγες εβδομάδες πριν από την έναρξη των εργασιών, αφορούν κυρίως τον περιορισμό του ύψους της υδάτινης επένδυσης περιμετρικά της πλατείας, στη μη αλλαγή των φωτιστικών και των καθιστικών.

Ο κ. Μανίκας παραδέχεται ότι μια βραβευμένη αρχιτεκτονική μελέτη επιδέχεται αλλαγών: «Και στο εξωτερικό είναι σύνηθες το φαινόμενο με τη διαφορά ότι ο αρχιτέκτονας συμμετέχει στη διαδικασία, ενημερώνεται. Προσωπικά, τις τελευταίες εξελίξεις τις έμαθα από τις εφημερίδες». Για τον ίδιο το θέμα της επίβλεψης είναι εξαιρετικής σημασίας. «Θα μπορούσαμε να έχουμε μια ωραία συνάντηση με τον τεχνικό σύμβουλο, τον εργολάβο και να βοηθήσουμε. Δεν μας κάλεσε κανείς. O Δημήτρης Πικιώνης ήταν σχεδόν καθημερινά στα έργα της Ακρόπολης». Και καταλήγει: «Αν η νέα όψη της πλατείας δεν έχει επιτυχία, η Ενοποίηση θα ρίξει την ευθύνη στους αρχιτέκτονες, όπως συνέβη στην Ομόνοια. Ομως, έχω βάλει την υπογραφή μου σ’ αυτήν τη μελέτη, έχω ευθύνη. Και επιπλέον δεν μιλάμε για μία οποιαδήποτε πλατεία αλλά για το κέντρο της Αθήνας, το κέντρο της Ελλάδας». H Ενοποίηση από την πλευρά της, διά του υπευθύνου ενημέρωσης, κ. Φώτη Γιαννόπουλου, υποστηρίζει ότι από τη στιγμή που η αρχική μελετητική ομάδα έχασε την υπόστασή της, έπαψε δηλαδή να είναι «ομάδα», η εταιρεία αδυνατούσε να της αναθέσει το καθήκον της επίβλεψης. Πάντως ο ίδιος ο κ. Μανίκας δηλώνει πρόθυμος να αναλάβει μια τέτοια υποχρέωση, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει τακτικά ταξίδια από τη Βιέννη. Ούτως ή άλλως, εκκρεμεί συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ενοποίησης Γιάννη Καλαντίδη τη Δευτέρα.Δημητρης Ρηγοπουλος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή