Διεκδικούν το «Ορος Σινά» του Ελ Γκρέκο

Διεκδικούν το «Ορος Σινά» του Ελ Γκρέκο

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια περίεργη υπόθεση που αφορά το έργο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου «Αποψη του Ορους Σινά» του 1570, προέκυψε χθες, σύμφωνα με τηλεγράφημα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Associated Press. Το έργο αυτό ήταν ένα από τα τρία που δάνεισε προσφάτως η Ελλάδα στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης για την περίφημη έκθεση, για τον δημιουργό που ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία στις 12 Ιανουαρίου.

Ο Ελβετός Joram Deutsch κατέθεσε μήνυση στο Ανώτατο Δικαστήριο της Πολιτείας της Νέας Υόρκης για να επανακτήσει τον πίνακα του Ελ Γκρέκο. O Deutsch ισχυρίζεται πως το έργο ανήκε στην οικογένεια Havatny της Βουδαπέστης αλλά κλάπηκε από τους Ναζί κατά τον B΄ Παγκόσμιο Πόλεμο μαζί με την υπόλοιπη συλλογή έργων τέχνης των Havatny και μεταφέρθηκε στη Γερμανία. Υστερα από δεκαετίες, δημοπρατήθηκε στο Λονδίνο το 1990 και σήμερα ανήκει στο Ιστορικό Μουσείο Ηρακλείου. O μηνυτής θεωρεί ότι έχει έννομο συμφέρον διότι ο πατέρας του ήταν ο δικηγόρος που εκπροσώπησε την οικογένεια Hava-tny στον αγώνα που έκανε για να βρει την συλλογή της μετά τον Πόλεμο. O Deutsch ζήτησε από το δικαστήριο να παραμείνει ο πίνακας στη Νέα Υόρκη μέχρι να διαπιστωθεί η αυθεντικότητά του, η προέλευσή του και η χρηματική του αξία.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε η «K» με τo Μητροπολιτικό Μουσείο, ο υπεύθυνος επικοινωνίας του Μουσείου, Harold Holzer, υπογράμμισε ότι το έργο βρίσκεται στο δρόμο της επιστροφής για το Ηράκλειο. H ανακοίνωση που εξέδωσε το Met σχετικά με το θέμα αναφέρει: «Το έργο, κατά τη διάρκεια του δανεισμού του στις ΗΠΑ προστατεύεται από ομοσπονδιακό νόμο. H ειδική αυτή ομοσπονδιακή νομοθεσία επικρατεί κάθε άλλης διάταξης ιδιοκτησιακού δικαίου.

Οταν το Μουσείο πληροφορήθηκε ότι υπήρχε ενδεχόμενο αγωγής προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο της Νέας Υόρκης και πήρε τη διαβεβαίωση ότι το έργο αυτό καλύπτεται πλήρως από τη νομοθεσία». H ανακοίνωση του Μουσείου τελειώνει με τη φράση ότι οποιαδήποτε συζήτηση ή θέμα ανακύψει για το ιδιοκτησιακό καθεστώς αφορά το Ιστορικό Μουσείο Ηρακλείου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή