«Πλατφόρμα»: μια νίκη του σύγχρονου ελληνικού χορού

«Πλατφόρμα»: μια νίκη του σύγχρονου ελληνικού χορού

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ζωντάνια, δυναμισμός, ευαισθησία. Εμμονές, προβληματισμοί, ελλείψεις. Ποια είναι η εικόνα του σύγχρονου ελληνικού χορού; H αποκάλυψη ξεκίνησε την περασμένη Παρασκευή (23/1), στην εναρκτήρια βραδιά της πρώτης Πλατφόρμας Σύγχρονου Χορού στο Μέγαρο Μουσικής. H αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος», κατάμεστη (και τις τέσσερις μέρες που διήρκεσε το μίνι φεστιβάλ), με χορευτές, χορογράφους, λάτρεις του σύγχρονου χορού, καλεσμένους από το εξωτερικό (μεταξύ των οποίων γνωστοί κριτικοί, διευθυντές φεστιβάλ κ.ά.).

Είδαμε τους «Sinequanon» να χορεύουν στο ημίφως, να αναδύονται μέσα από το νερό, να ξαπλώνουν ακίνητοι στη σκηνή, σε ένα απόσπασμα από την τελευταία τους παραγωγή «Δε με χωρά ο τόπος». Υπήρξαμε μάρτυρες της «Σιωπηλής Απόφασης» της Χριστίνας Κλεισιούνη (ομάδα «Ελιξ»). Απολαύσαμε το σόλο της Κατερίνας Παπαγεωργίου «Τη στιγμή που γεννιόμουν, είδα έναν άντρα χωρίς μάτια να με σημαδεύει» (μουσική Peter Jefferies). Κάποιοι εθελοντές από το κοινό πήραν στα χέρια τους ένα προβολέα για να φωτίσουν απόσπασμα από το έργο «Watch Out» της Μάρως Γρηγορίου (ο φωτισμός και η μουσική υπήρξε επιλογή του κοινού, μετά μια δίλεπτη ψηφοφορία!), η ομάδα «Εμμέλεια» της Δήμητρας Κορωναίου (Θεσσαλονίκη) παρουσίασε το «Σχέδιο Τρεις Αδερφές», σε χορογραφία – σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ρήγου. H Λήδα Σάνταλα μας ταξίδεψε με τον «Μυθοπλόκο έρωτα», η Πατρίτσια Λάζου στο «Ξενοδοχείο Ρεξ», η «Seresta Dance Company» επέλεξε τη Σπουδή στον «Ριγκολέττο», οι «Μετ’ εμποδίων» είπαν… «Πώς να πω…» και ο Κωνσταντίνος Μίχος («Λάθος Κίνηση») ανέβασε στη σκηνή επτά άνδρες και μία γυναίκα για τον «Εξολοθρευτή 7 (φτιάχνοντας μια σκηνή βίας, μια σκηνή έρωτα)».

Ο ελληνικός χορός, ζωντανός, υπαρκτός, αποκάλυψε όλο το φάσμα των τάσεών του. Ταλαντούχοι χορογράφοι, χορευτές εφάμιλλοι με συναδέλφους τους στο εξωτερικό, έμπνευση, φαντασία. Αλλά και: ανομοιογένεια, ναρκισσισμός, εμμονές στα θέματα των παραγωγών. H ανάγκη να βρεθούν λύσεις. Λύσεις για όλα τα προβλήματα που πλήττουν τον χορό στην Ελλάδα σήμερα (έλλειψη στέγης και επαρκών χορηγιών, ζητήματα που αφορούν την παιδεία χορευτών, χορογράφων, δασκάλων κ.ά.).

«Η Πλατφόρμα Χορού είναι μια νίκη για τον σύγχρονο ελληνικό χορό. Είμαστε παρόντες, για πρώτη φορά, ενωμένοι, για να αποδείξουμε ότι ο χορός στην Ελλάδα υπάρχει», ανέφερε στην «K» ο Πέτρος Γάλλιας, πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων.

Ανάμεσα στις υπόλοιπες ομάδες που εμφανίστηκαν στην Πλατφόρμα (η οποία ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ), ήταν οι «Ροές» της Σοφίας Σπυράτου, οι ομάδες «Κινητήρας», «Ηρος Αγγελος», «Yelp», «Οκτάνα», «Ομάδα Σύγχρονου Χορού» του Χάρη Μανταφούνη, «Χορικά» της Z. Νικολούδη κ.ά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή