Γ. Παπαϊωάννου, ένας πρωτοπόρος της μουσικής

Γ. Παπαϊωάννου, ένας πρωτοπόρος της μουσικής

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«H κατανόηση του καινούργιου χρειάζεται ισχυρή διαίσθηση, διορατικότητα, ευαισθησία, οξύνοια αλλά και καλή πίστη», είχε πει το 1966 στην εναρκτήρια τελετή της πρώτης Ελληνικής Εβδομάδας Σύγχρονης Μουσικής, ο Γιάννης Παπαϊωάννου. Τριάντα οχτώ χρόνια μετά, η έκθεση «Αναζήτηση και πρωτοπορία. Γιάννης A. Παπαϊωάννου. O συνθέτης, ο δάσκαλος», που εγκαινιάστηκε χθες βράδυ στο Μουσείο Μπενάκη, επιχειρεί να φωτίσει, το έργο ενός από τους σημαντικότερους Ελληνες συνθέτες του 20ού αιώνα.

«Το Μουσείο Μπενάκη θέλει να εκδηλώσει έμπρακτα το ενδιαφέρον του για την ελληνική μουσική», δήλωσε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος του ιδρύματος Αγγελος Δεληβοριάς. «Μέχρι το τέλος της χρονιάς, (όπως ανακοίνωσε), θα πραγματοποιηθούν αφιερώματα στον Νίκο Σκαλκώτα και τον Σπύρο Σαμάρα».

Η πολύπλευρη δραστηριότητα του Γ. A. Παπαϊωάννου (1910-1989) σημάδεψε την νεότερη μουσική ιστορία. Στο παραγωγικότατο συνθετικό του έργο, απόρροια της άνω των εξήντα χρόνων αδιάκοπης δημιουργίας του, υπήρξε πρωτοπόρος με τον προσανατολισμό των αισθητικών του αναζητήσεων, προς τις σύγχρονες μουσικές τάσεις.

Φωτογραφίες, επιστολές, αποκόμματα Τύπου, αποσπάσματα από χειρόγραφες παρτιτούρες, ηχητικά ντοκουμέντα από διάφορες εκτελέσεις των έργων του. H έκθεση αναπτύσσεται σε τέσσερις ενότητες. H πρώτη εικονογραφεί τη ζωή και τη δραστηριότητα του Παπαϊωάννου από τα παιδικά του χρόνια στη γενέθλια πόλη του την Καβάλα, ώς την επίσκεψή του στα μουσικά κέντρα της Ευρώπης το 1949-50. Στη δεύτερη ενότητα διερευνάται η γνωριμία, η μελέτη και τελικά η αφομοίωση στο συνθετικό του έργο των νεωτεριστικών μουσικών τάσεων ως το 1965, έτος ίδρυσης του Ελληνικού Συνδέσμου Σύγχρονης Μουσικής. H τρίτη ενότητα παρακολουθεί τη δραστηριότητα του Παπαϊωάννου από το 1965 έως το θάνατο του το 1989, ενώ η τέταρτη είναι αφιερωμένη στη διδακτική του προσφορά στους νεότερους μουσικούς.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης (η οποία θα διαρκέσει ώς τις 29 Φεβρουαρίου) θα δοθούν τέσσερις συναυλίες (27/1, 3, 10, 17/2) με έργα του Γιάννη Παπαϊωάννου από το Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής και την σολίστ Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή