Αρχοντας των Χρυσών Σφαιρών

Αρχοντας των Χρυσών Σφαιρών

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οποιος περίμενε εκπλήξεις από την τελετή των Χρυσών Σφαιρών περίμενε μάταια. Στην απονομή των διακρίσεων της Ενωσης Ξένων Ανταποκριτών του Χόλιγουντ, που πραγματοποιήθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας στο ξενοδοχείο Beverly Ηiltoτου Λος Αντζελες, επικράτησαν δύο ταινίες από τις κυρίαρχες τάσεις της χρονιάς. Από τη μία η «Επιστροφή του βασιλιά», εμπορικός θρίαμβος του Πίτερ Τζάκσον, που επιβραβεύτηκε με το κλείσιμο της τριλογίας του «Αρχοντα των Δαχτυλιδιών» και από την άλλη, η καλλιτεχνική ανεξάρτητη επιτυχία της χρονιάς, το «Χαμένοι στη μετάφραση» της Σοφία Κόπολα.

Η «Επιστροφή του βασιλιά», που έχει πλέον σοβαρό προβάδισμα και για τα Οσκαρ, κέρδισε τέσσερις Χρυσές Σφαίρες: καλύτερης δραματικής ταινίας, σκηνοθεσίας (Πίτερ Τζάκσον), μουσικής (Χάουαρντ Σορ) και τραγουδιού (Ανι Λένοξ). Το «Χαμένοι στη μετάφραση» κέρδισε τρία, αλλά σημαντικότερα βραβεία: καλύτερης κωμικής ταινίας, σεναρίου (Σοφία Κόπολα) και α΄ αντρικού κωμικού ρόλου (Μπιλ Μάρεϊ). Με δύο βραβεία ηθοποιών τιμήθηκε το «Σκοτεινό ποτάμι» του Κλιντ Ιστγουντ, καθώς στις κατηγορίες α΄ και β΄ δραματικού αντρικού ρόλου κέρδισαν αντίστοιχα ο Σον Πεν (μοναδικός απών νικητής) και ο Τιμ Ρόμπινς.

Μεγάλος χαμένος της τελετής ήταν ο Αντονι Μινγκέλα με το «Παγερό βουνό». Προπορευόταν στις υποψηφιότητες, καθώς διεκδικούσε οκτώ βραβεία, αλλά τελικά κέρδισε μόνο του β΄ γυναικείου ρόλου, με τη Ρενέ Ζελβέγκερ. Βραβείο α΄ γυναικείου κωμικού ρόλου κέρδισε η Νταϊάν Κίτον για το «Κάλλιο αργά παρά αργότερα», ενώ στην αντίστοιχη δραματική κατηγορία τιμήθηκε η Σαρλίζ Θέρον με το «Monster», όπου παίζει μια σίριαλ κίλερ και για το οποίο πήρε επιπλέον 15 κιλά. Το βραβείο ξένης ταινίας, με μια σαφώς πολιτική κίνηση, δόθηκε σε μια μέτρια ταινία, το «Osama», προφανώς επειδή προέρχεται από το Αφγανιστάν. Το τιμητικό βραβείο «Σεσίλ Μπ. ντε Μιλ» απονεμήθηκε στον Μάικλ Ντάγκλας για την πολύχρονη καριέρα του ως ηθοποιού και παραγωγού. Συγκριτικά πάντως, τη μεγαλύτερη επιτυχία είχε μια τηλεοπτική παραγωγή, που γυρίστηκε με κινηματογραφικούς όρους. Πρόκειται για την τηλεταινία «Αγγελοι στην Αμερική» του Μάικ Νίκολς, από το θεατρικό έργο του Τόνι Κούσνερ. Κέρδισε τα βραβεία: καλύτερης τηλεταινίας, α΄ αντρικού ρόλου (Αλ Πατσίνο), α΄ γυναικείου ρόλου (Μέριλ Στριπ), β΄ αντρικού (Τζέφρι Ράιτ) και β΄ γυναικείου ρόλου (Μαίρη Λουίζ Πάρκερ).

Η τελετή

Τη θερμότερη υποδοχή από το κοινό είχε η Σαρλίζ Θέρον, νικήτρια για το «Monster». Εμφανώς περιχαρής και σοκαρισμένη, αρνήθηκε να κατέβει από τη σκηνή αν δεν ευχαριστούσε όλους όσους ήθελε. «Είναι τρελό αυτό που συμβαίνει. Είμαι απλώς από μια φάρμα στη Νότια Αφρική», είπε. «Σας παρακαλώ, παρακαλώ», φώναξε όταν άρχισε η μουσική, συνεχίζοντας να λέει ονόματα ακόμη και στην αποχώρησή της. Πολλά χειροκροτήματα όμως εισέπραξε και ο Μπιλ Μάρεϊ, ο οποίος μίλησε με ειρωνικό χιούμορ. «Απέλυσα τον ατζέντη μου και ο γυμναστής μου σκοτώθηκε, έτσι δεν έχω ποιον να ευχαριστήσω. Είναι, δε, τόσοι στις κινηματογραφικές εταιρείες που προσπαθούν να πάρουν πάνω τους την επιτυχία της ταινίας, που ούτε καν τολμώ να αρχίσω μαζί τους. H Σοφία (Κόπολα) έγραψε και σκηνοθέτησε τόσο καλά, που είμαι σίγουρος ότι όλοι σκέφτονται: «Το κάθαρμα! Θα μπορούσα να είμαι εγώ στη θέση του»».

Ξεχωριστή ήταν η στιγμή της βράβευσης του Σον Πεν, που απουσίαζε για οικογενειακούς λόγους. Το βραβείο παρέλαβε εκ μέρους του ο Κλιντ Ιστγουντ, ο οποίος είπε για τον Πεν ότι είναι από τους ηθοποιούς που συχνά παραβλέπονται επειδή είναι συστηματικά τόσο καλοί, ώστε μια εξαιρετική ερμηνεία τους δεν κάνει πια τόσο μεγάλη εντύπωση. Χαριτωμένη στιγμή, τέλος, ήταν η βράβευση της Νταϊάν Κίτον για το «ηλικιωμένο» ρομάντζο του «Κάλλιο αργά παρά αργότερα», όπου παίζει με τον Τζακ Νίκολσον. «Το να αγαπάει μια γυναίκα στα 57 της είναι σαν να αγγίζει τ’ αστέρια με σκαλίτσα», είπε και κατέληξε ότι οι ηλικίες των πρωταγωνιστών, μαζί, είναι 127 χρόνια, κάνοντας τον Νίκολσον να τραβάει τα μαλλιά του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή