Περιπλους

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εργα νέων συνθετών

Εργα νέων, αλλά και παλαιότερων Ελλήνων συνθετών θα παίξει η Καμεράτα στη συναυλία της το ερχόμενο Σάββατο στην αίθουσα «Δ. Μητρόπουλος» του Μεγάρου υπό τη διεύθυνση του ταλαντούχου νέου μαέστρου Βασίλη Χριστόπουλου και με σολίστα έναν εξίσου ταλαντούχο νέο πιανίστα και με εμπειρία ήδη στα έργα σύγχρονης μουσικής, τον Ερμή Θεοδωράκη. H συναυλία περιλαμβάνει έργα των παλαιότερων συνθετών Πέτρου Πετρίδη και Γεωργίου Καζάσογλου και των νεότερων Μηνά Μπορμπουδάκη, Χρήστου Σαμαρά και Νέστορα Ταίηλορ.

Ενας ποιητής δύο συνθέτες

Τις «Ωδές» του Ανδρέα Κάλβου μελοποίησε ο συνθέτης Ηλίας Ανδριόπουλος, σε σουίτα για φωνή και πιάνο με ερμηνεύτρια την Ιωάννα Φόρτη και τον Θοδωρή Οικονόμου στο πιάνο. «Στις «Ωδές» του Ανδρέα Κάλβου, η φαντασία, το συναίσθημα και περισσότερο η διαίσθηση με βοήθησαν να αποκρυπτογραφήσω τη μουσική των ποιημάτων», σημειώνει ο συνθέτης. Στο άλμπουμ περιλαμβάνονται και πέντε μελοποιημένα ποιήματα του Μίκη Θεοδωράκη από τον κύκλο ποιημάτων «O Ηλιος και ο Χρόνος». «O Μίκης Θεοδωράκης μου έκανε τη μεγάλη τιμή να μου εμπιστευθεί ποιήματά του από τον «Ηλιο και τον Χρόνο» για να γράψω σε αυτά μουσική», λέει ο Ηλίας Ανδριόπουλος.

Επανέρχεται ο M. Ποντίκας

Δεκατέσσερα χρόνια μετά την παρουσίαση του τελευταίου του έργου (στο Εθνικό Θέατρο, «Ορθός λόγος», 1987) επανεμφανίζεται στο θέατρό μας ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς του σύγχρονου θεάτρου, ο Μάριος Ποντίκας. Το Θέατρο Στοά, που πρωτοπαρουσίασε έργο του Ποντίκα το 1972 («Πανοραμική θέα μιας νυχτερινής εργασίας») και το οποίο παρουσίασε έκτοτε και πολλά άλλα έργα του (Λάκκος και φάβα, Θεατές, Εσωτερικαί ειδήσεις, Κοίτα τους, Εστω) είναι αυτό που και τώρα θα ανεβάσει, στις 20 Φεβρουαρίου, το νέο έργο του «O δολοφόνος του Λαΐου». Θα σκηνοθετήσει ο παλιός συνεργάτης της Στοάς Γιάννης Αναστασάκης και θα πρωταγωνιστήσουν οι Θανάσης Παπαγεωργίου και Λήδα Πρωτοψάλτη. H «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» θα παίζεται στη Στοά ώς τις 14 Φεβρουαρίου.

«Η μέρα που λέγεται σήμερα»

Το δεύτερο βιβλίο της Λευκής Μολφέση κυκλοφόρησε πριν από τις γιορτές από τις εκδόσεις «Μελάνι». Τίτλος του, «H μέρα που λέγεται σήμερα» και θα παρουσιαστεί την Πέμπτη 29 Ιανουαρίου, στις 8 μ.μ., στο βιβλιοπωλείο «Πατάκης» της οδού Ακαδημίας. Ομιλητές οι Γιώργος Βέλτσος, Νίκος Θεοτοκάς, Βασίλης Πεσμαζόγλου, ενώ αποσπάσματα θα διαβάσει ο Αχιλλέας Κυριακίδης.

Γκρέτσια Σαλεντίνα

Ταξιδιωτικό κείμενο με λογοτεχνικούς χυμούς, καρπός προσωπικής εμπειρίας, είναι το «Ταξίδι στη Grecia Salentina» του Βασίλη Μάργαρη (έκδοση του Πολιτιστικού Συλλόγου «Οι φίλοι της Grecia Salentina»). O Βασίλης Μάργαρης είναι ένας από τους πνευματικούς ανθρώπους των Ιωαννίνων με αξιοπρόσεκτο συγγραφικό έργο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή