Συντηρήσεις στην Κύπρο

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο μαρμάρινους κίονες που είχαν αναστηλωθεί πριν από πενήντα χρόνια συντήρησε η αρχαιολογική αποστολή του υπουργείου Πολιτισμού, που εργάστηκε στον Αγιο Γεώργιο Πέγειας, στην επαρχία της Πάφου. O Αγιος Γεώργιος είναι από τους αυθεντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Κύπρου, που βρίσκεται στο δυτικό ακρωτήριο της μεγαλονήσου, το Δρέπανον. Εκεί υπό τη διεύθυνση του εφόρου αρχαιοτήτων X. Μπακιρτζή και με τη βοήθεια του Θεσσαλονικιώτη μαρμαροκαλλιτέχνη Ευάγγελου Φυλακτού, συντηρήθηκαν και αναστηλώθηκαν μαρμάρινα αρχιτεκτονικά μέλη, που βρέθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του ’50 κατά την ανασκαφή των τριών παλαιοχριστιανικών βασιλικών από το τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου.

Τα μάρμαρα είχαν εισαχθεί στον Αγιο Γεώργιο τον 6ο αι. μ.Χ. από την Κωνσταντινούπολη. H αποστολή που επέστρεψε πια στην Αθήνα, συντήρησε τους κίονες, αντικαθιστώντας τους σιδερένιους συνδέσμους με τιτάνιο και ανοξείδωτο χάλυβα και τις προσθήκες από λευκό τσιμέντο με μάρμαρο από την Καβάλα.

Κιονόκρανα

Μετακινήθηκαν επίσης τα υπόλοιπα ακέραια μαρμάρινα κιονόκρανα των δύο βασιλικών και τοποθετήθηκαν με ακρίβεια αξονικά σε σωστές θέσεις, ενώ τα σπασμένα κιονόκρανα αφέθηκαν όπως βρέθηκαν. Ετσι, η αταξία των ερειπίων εμπλουτίσθηκε με την ακριβή τοποθέτηση των μαρμάρων καθιστώντας εμφανές ότι η ωραιότητα ενός αρχαιολογικού χώρου είναι η ιστορικότητά του.

Η αποστολή του ΥΠΠΟ έστησε σε μεταλλικές βάσεις (ήρθαν από τη Θεσσαλονίκη) και μετέφερε στο μνημείο τρία κιονόκρανα τα οποία αποτελούν μέρος του υλικού που θα εκτεθεί στη μικρή συλλογή του αρχαιολογικού χώρου (την ευθύνη της οργάνωσης ανέλαβε η Δήμητρα Παπανικολάου).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή