O Εντσο Ντάρα για πρώτη φορά στην Ελλάδα

O Εντσο Ντάρα για πρώτη φορά στην Ελλάδα

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας διάσημος λυρικός τραγουδιστής, ο Ιταλός μπάσος Εντσο Ντάρα, (ο οποίος για πρώτη φορά εμφανίζεται στην Ελλάδα), είναι ο σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής της νέας παραγωγής -πρώτη της φετινής χρονιάς- που ανεβαίνει στη Λυρική Σκηνή. H όπερα του Γκαετάνο Ντονιτσέτι, «Ντον Πασκουάλε», (συμπαραγωγή με το Δημοτικό Θέατρο της Μοντένα), θα κάνει πρεμιέρα την Κυριακή (1/2). O «Ντον Πασκουάλε» κλείνει τον κύκλο της όπερας «μπούφα». Πρόκειται για την τελευταία κωμική όπερα αυτής της περιόδου. H αρχή έγινε τον 18ο αιώνα με την «Σέρβα Παντρόνα» του Περγκολέζι και αποκορυφώθηκε με τα έργα του Μότσαρτ», επισήμανε χθες σε συνέντευξη Τύπου, ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Λυρικής, Λουκάς Καρυτινός.

Αριστούργημα

«Αισθάνομαι μεγάλη τιμή, που βρίσκομαι στην Αθήνα. Χαίρομαι που σκηνοθετώ και πρωταγωνιστώ σε μια όπερα που κατά τη γνώμη μου είναι ένα αριστούργημα του ιταλικού ρεπερτορίου», ανέφερε από την πλευρά του ο Εντσο Ντάρα. «Πρόκειται για ένα ρόλο κωμικό με φλέβα μελαγχολική», τόνισε ο μπάσος, ο οποίος μίλησε με τα καλύτερα λόγια, για τη συνεργασία του με τους καλλιτέχνες της Λυρικής.

Μαζί με τον «Κουρέα της Σεβίλλης» του Ροσίνι, ο «Ντον Πασκουάλε», είναι ίσως η πιο δημοφιλής όπερα, αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη. Εδώ και λίγα χρόνια ανανεώθηκε ο τρόπος παρουσίασής της, αφού μέχρι πρότινος, (κυρίως στη Γαλλία και τη Γερμανία), το επίπεδο των παραστάσεών του, ήταν μέτριο.

Η παράσταση που θα παρουσιαστεί στη Λυρική, έχει ήδη ανέβει στην Μόντενα, με μεγάλη επιτυχία. Ολα καλά, αλλά ας τα πούμε όμως, μετά την πρεμιέρα στην Αθήνα…», πρόσθεσε, χαμογελώντας, ο Εντσο Ντάρα.

Ο Ντονιτσέτι συνέθεσε την όπερα στο εκπληκτικό χρονικό διάστημα των δέκα ημερών, γεγονός για το οποίο υπερηφανευόταν. Σ’ αυτό συνέβαλε η τεράστια εμπειρία του (αυτή είναι η 64η όπερά του!), αλλά και το γεγονός ότι αξιοποίησε υλικό προγενέστερων έργων, ντουέτα από παρτιτούρες, που δεν είχε ολοκληρώσει, τραγούδια σαλονιού κ.ά.

Η πρεμιέρα του έργου δόθηκε στις 3 Ιανουαρίου 1843 στο Παρίσι. H υποδοχή του κοινού ήταν ενθουσιώδης. Πολύ σύντομα, η όπερα ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο. Οσο για την υπόθεση…

Ο ηλικιωμένος Ντον Πασκουάλε αποφασίζει να αποκληρώσει τον ανιψιό του, Ερνέστο, και να παντρευτεί ο ίδιος. Ομως, αναλαμβάνει η αγαπημένη του Ερνέστο, Νορίνα, να κάνει ψεύτικο γάμο μαζί του. H συμπεριφορά της Νορίνας απέναντι στον ηλικιωμένο, είναι τόσο κακή, που ο Ντον Πασκουάλε, με ανακούφιση την χωρίζει και χαίρεται που θα παντρευτεί και θα υποστεί τις ιδιοτροπίες της ο ανιψιός της.

Συντελεστές

Τη μουσική διεύθυνση του «Ντον Πασκουάλε», θα έχει ο Ελληνας μαέστρος, με διεθνή καριέρα, Νίκος Αθηναίος (στην πρώτη του συνεργασία με τη Λυρική Σκηνή). Τα σκηνικά υπογράφει ο Μάουρο Παγκάνο, τα κοστούμια η Τζοβάνα Μαρέστα. Στο ρόλο του Ντον Πασκουάλε εμφανίζεται εναλλάξ με τον Εντσο Ντάρα, ο Δημήτρης Κασιούμης. Την Νορίνα ερμηνεύουν οι Μαρία Μητσοπούλου και Βασιλική Καραγιάννη: «Ενας ρόλος εξαιρετικά απαιτητικός, που ξεκινάει πολύ λυρικά και ρομαντικά, για να εξελιχθεί σε «τίγρη», είπε χαρακτηριστικά η M. Μητσοπούλου, η οποία έκανε το ντεμπούτο της σε αυτό τον ρόλο, τον Απρίλιο του 1991.

Μεταξύ των υπόλοιπων πρωταγωνιστών είναι οι Μάριο Τζεφίρι, Γιάννης Χριστόπουλος, Χάρης Ανδριανός, Κώστας Μαυρογένης και Γιάννης Κουκουτάρας. Οι επόμενες παραστάσεις, έχουν ορισθεί για τις 3, 4, 6, 7 και 8 Φεβρουαρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή