H Βουλή προωθεί το έργο των Ελλήνων συγγραφέων

H Βουλή προωθεί το έργο των Ελλήνων συγγραφέων

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ηρθα από το Λονδίνο για να μη μου βγει το όνομα ότι δεν πηγαίνω στις βραβεύσεις», είπε στους δημοσιογράφους μπαίνοντας χθες το μεσημέρι στο Εντευκτήριο της Βουλής ο συγγραφέας Ευγένιος Τριβιζάς, αναφερόμενος στο πρόσφατο πάθημά του στην τελετή βραβείων της Ακαδημίας Αθηνών, όπου δεν παρέστη γιατί ποτέ δεν ειδοποιήθηκε. Μαζί του, στον ίδιο χώρο βρέθηκαν οι περισσότεροι από τους φετινούς βραβευμένους με τα κρατικά βραβεία λογοτεχνίας για να τιμηθούν και από τον πρόεδρο της Βουλής, Απόστολο Κακλαμάνη.

Ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων προσκάλεσε και φέτος τους συγγραφείς που τίμησε νωρίτερα η πολιτεία, για να τους γνωρίσει από κοντά, να τους ανακοινώσει ότι η Βουλή θα προμηθευτεί έναν ικανό αριθμό από τα βιβλία που βραβεύτηκαν προκειμένου να διανεμηθούν στους βουλευτές, αλλά και να δωρηθούν σε επισκέπτες του Κοινοβουλίου και να αλλάξει λίγο το κλίμα των ημερών, όταν η Βουλή μονοπωλείται μόνο από τα υπό ψήφισιν νομοσχέδια και τις τροπολογίες. Από τους βραβευμένους παρέστησαν οι: Τάσος Γουδέλης, Σταύρος Σταυρίδης, Παπαγιώτης Κουσαθανάς, Μανώλης Πρατικάκης, Γκάγκα Ρόσιτς, Ανταίος Χρυσοστομίδης, Φωτεινή Στεφανίδη και Ευγένιος Τριβιζάς. Παρότι είχαν προσκληθεί και τα μέλη των κριτικών επιτροπών, σημειώσαμε πολλές απουσίες, με πρώτη εκείνη του Γιώργου Βέλτσου. Από τον πρόεδρο της Βουλής παρέλαβε ο καθένας ένα ασημένιο αναμνηστικό μετάλλιο που απεικονίζει τον Ελευθέριο Βενιζέλο – από το μαρμάρινο ανάγλυφο του Φωκίωνα Μελά-Ρώρα (το οποίο τυπώθηκε με την ευκαιρία του εορτασμού από τη Βουλή των 90 χρόνων από τους Βαλκανικούς Πολέμους 1912-13) και η έκδοση «Περικλέους Επιτάφιος», σε μετάφραση Ελευθέριου Βενιζέλου.

Στο τέλος της εκδήλωσης, σε ερώτηση της «K», σχετικά με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο των συγγραφέων, ο Απ. Κακλαμάνης απάντησε: «Το μόνο που γνωρίζω είναι ότι δεν έχει ψηφιστεί το νομοσχέδιο. Εμείς ως προεδρείο -είπε στρεφόμενος και στην αντιπρόεδρο της Βουλής Αννα Ψαρούδα-Μπενάκη, η οποία συναίνεσε- δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να παρεμβαίνουμε ή να εκφραζόμαστε για νομοσχέδια πριν αυτά ψηφιστούν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή