Απρόσμενες απουσίες, απρόβλεπτες παρουσίες

Απρόσμενες απουσίες, απρόβλεπτες παρουσίες

3' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περισσότερο πολυσυλλεκτικές δεν θα μπορούσαν να είναι οι υποψηφιότητες για την 76η απονομή των Οσκαρ, που ανακοινώθηκαν χθες στο Λος Αντζελες. Απρόσμενες απουσίες, απρόβλεπτες παρουσίες και σκόρπισμα των υποψηφιοτήτων σε πολλές, πάρα πολλές ταινίες, είναι τα αρχικά συμπεράσματα από τις λίστες των υποψηφίων. Πιο συγκεκριμένα, τις υποψηφιότητες για τις είκοσι βασικές κατηγορίες (εκτός από εκείνες των ντοκιμαντέρ και των ταινιών μικρού μήκους) μοιράζονται 31 ταινίες! Ισως δεν υπάρχει προηγούμενο τέτοιας πολυδιάσπασης, στην πρόσφατη τουλάχιστον ιστορία του θεσμού.

Διεκδικώντας βραβεία σε 11 κατηγορίες, η «Επιστροφή του βασιλιά» του Πίτερ Τζάκσον κλείνει την τριλογία του «Αρχοντα των Δαχτυλιδιών» με τις περισσότερες υποψηφιότητες από οποιαδήποτε άλλη φετινή παραγωγή (ταινίας, σκηνοθεσίας, καλλιτεχνικής διεύθυνσης, κοστουμιών, μοντάζ, μακιγιάζ, μουσικής, τραγουδιού, οπτικών εφέ, ήχου και διασκευασμένου σεναρίου). Δεν χρειάζεται να διαθέτει κανείς μαντικές ικανότητες για να προβλέψει ότι η έκπληξη θα είναι να μη βραβευτεί η ταινία του Τζάκσον. Πολύ κοντά ακολουθεί το «Master and Commander: Στα πέρατα του κόσμου» του Πίτερ Γουίαρ με δέκα υποψηφιότητες (ταινίας, σκηνοθεσίας, φωτογραφίας, καλλιτεχνικής διεύθυνσης, κοστουμιών, μοντάζ, μακιγιάζ, ήχου, ηχητικών εφέ και οπτικών εφέ). Το εντυπωσιακό και με τις δύο ταινίες είναι ότι διεκδικούν τα περισσότερα βραβεία ως θεαματικές, μεγάλες παραγωγές? κανείς από τους ηθοποιούς τους δεν βρίσκεται στις πεντάδες των Οσκαρ ερμηνείας.

Με αριθμητική κατάταξη, ακολουθούν: Το «Παγερό βουνό» και το «Μεγάλο φαβορί» με επτά υποψηφιότητες, το «Σκοτεινό ποτάμι» με έξι, οι «Πειρατές της Καραϊβικής» με πέντε. Τέσσερις ταινίες έχουν από τέσσερις υποψηφιότητες: «Χαμένοι στη μετάφραση», «Ψάχνοντας τον Νέμο», «O τελευταίος σαμουράι» και μία από τις μεγάλες εκπλήξεις, η βραζιλιάνικη «Πόλη του Θεού». Από τρία βραβεία διεκδικούν το «Κορίτσι με το μαργαριταρένιο σκουλαρίκι», το «Σπίτι από άμμο και ομίχλη» και το «IAmerica», ενώ από δύο, τα «21 Γραμμάρια», το «Τρίο της Μπελβίλ» και η «Επέλαση των βαρβάρων». Δεκαπέντε ακόμη ταινίες διεκδικούν από ένα Οσκαρ.

Οι υποψηφιότητες για το βασικό βραβείο της απονομής, εκείνο της καλύτερης ταινίας, δεν ταιριάζουν απόλυτα με την αριθμητική κατάταξη των ταινιών. Το «Παγερό βουνό» έρχεται τρίτο σε υποψηφιότητες, αλλά δεν βρίσκεται στην πεντάδα ταινίας, ούτε και οι «Πειρατές της Καραϊβικής». Υποψήφιες καλύτερες ταινίες, εκτός από την «Επιστροφή του βασιλιά» και το «Master and Commander», είναι το «Χαμένοι στη μετάφραση», το «Σκοτεινό ποτάμι» και το «Μεγάλο φαβορί». Οι ίδιες περίπου ταινίες διεκδικούν και το βραβείο σκηνοθεσίας, μόνο που σε αυτή την κατηγορία μπαίνει η «Πόλη του Θεού» και βγαίνει το «Μεγάλο φαβορί».

Οι ηθοποιοί

Σημαντικές εκπλήξεις υπήρξαν και στις κατηγορίες ηθοποιών. Για α΄ αντρικό ρόλο είναι υποψήφιοι οι: Τζόνι Ντεπ («Πειρατές της Καραϊβικής»), Μπεν Κίνγκσλεϊ («Σπίτι από άμμο και ομίχλη»), Τζουντ Λο («Παγερό βουνό»), Μπιλ Μάρεϊ («Χαμένοι στη μετάφραση») και Σον Πεν («Σκοτεινό ποτάμι»). Στην κατηγορία α΄ γυναικείου ρόλου εντελώς απρόσμενη ήταν η υποψηφιότητα της 13χρονης Κέισα Καστλ- Χιουζ για το νεοζηλανδέζικο «Σημάδι της φάλαινας». Μαζί της υποψήφιες είναι οι: Νταϊάν Κίτον («Κάλλιο αργά παρά αργότερα»), Σαμάνθα Μόρτον (IAmerica), Ναόμι Γουότς («21 Γραμμάρια») και το φαβορί Σαρλίζ Θέρον (Monster). Στους β΄ ρόλους, τα βραβεία διεκδικούν οι: Αλεκ Μπάλντγουιν (The cooler), Μπενίσιο ντελ Τόρο («21 Γραμμάρια»), Τζιμόν Χουνσού (IAmerica), Τιμ Ρόμπινς («Σκοτεινό ποτάμι») και Κεν Γουατανάμπε («O τελευταίος σαμουράι»). Στην αντίστοιχη γυναικεία κατηγορία, οι: Σόρε Αγκντάσλου («Σπίτι από άμμο και ομίχλη»), Πατρίσια Κλάρκσον (Pieces of April), Μάρσια Γκέι Χάρντεν («Σκοτεινό ποτάμι»), Χόλι Χάντερ («Δεκατριών») και Ρενέ Ζελβέγκερ («Παγερό βουνό»).

Πολλά νέα πρόσωπα, ιδιόμορφες επιλογές αλλά και απουσίες είναι τα χαρακτηριστικά της φετινής επιλογής. Από τις υποψηφιότητες ηθοποιών απουσιάζουν ο Ράσελ Κρόου, η Νικόλ Κίντμαν, ο Τομ Κρουζ, ο Τζεφ Μπρίτζες, ο Πολ Μπέτανι, η Σκάρλετ Τζόχανσον. Οι «Απίθανες ιστορίες» του Τιμ Μπάρτον διεκδικούν μόνο το Οσκαρ μουσικής, ενώ το πολυδιαφημισμένο «Παγερό βουνό» δεν έφτασε καν στις υποψηφιότητες ταινίας και σκηνοθεσίας. Ευχάριστες ήταν οι υποψηφιότητες σεναρίου για το «Ψάχνοντας τον Νέμο» και την καναδική «Επέλαση των βαρβάρων». H ίδια ταινία είναι λογικό φαβορί για την ξενόγλωσση κατηγορία, απ’ όπου απουσιάζουν όμως το γερμανικό «Goodbye Lenin!» και η ρωσική «Επιστροφή». Ανεξήγητη είναι, τέλος, η διπλή υποψηφιότητα τραγουδιού για το «Παγερό βουνό», κάτι που όταν -σπάνια- συμβαίνει, αφορά ταινίες κινουμένων σχεδίων.

Η 76η απονομή των Οσκαρ θα πραγματοποιηθεί στις 29 Φεβρουαρίου στο «Kodak Theatre» του Χόλιγουντ, με παρουσιαστή τον Μπίλι Κρίσταλ, ενώ το τιμητικό βραβείο έχει ήδη ανακοινωθεί ότι θα απονεμηθεί στον σκηνοθέτη Μπλέικ Εντουαρντς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή