Καβάφης ως πολυθέαμα με μουσική-χορό-θέατρο

Καβάφης ως πολυθέαμα με μουσική-χορό-θέατρο

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα ενδιαφέρον εγχείρημα να αποδοθεί η ποίηση του Καβάφη σε μια παράσταση με λόγο, μουσική, θέατρο, χορό, ακόμα και βίντεο, παρουσιάζει η Πολιτιστική Ολυμπιάδα, με τη συνεργασία πολλών και εκλεκτών καλλιτεχνών, την ερχόμενη Τρίτη στο Μέγαρο Μουσικής.

Στο αφιέρωμα αυτό, εκτός από την ποίηση του Καβάφη (σε επιλογή Νάσου Βαγενά), κυριαρχούν τα τραγούδια που έχουν γράψει σε στίχους του ο Μάνος Χατζιδάκις (έστω το ένα, το υπέροχο «Μέρες του 1903» από τον «Μεγάλο Ερωτικό»), ο Θάνος Μικρούτσικος και ο Δημήτρης Παπαδημητρίου. H Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων της Πάτρας υπό τον Θανάση Τσιπινάκη και ο Κώστας Θωμαΐδης θα αποδώσουν τα του Μικρούτσικου, ενώ τρίο (πιάνο Θοδωρής Οικονόμου, κλαρινέτο Σπύρος Μουρίκης και φωνή Φωτεινή Δάρα) τα του Παπαδημητρίου. Μουσική διδασκαλία και ενορχήστρωση Θύμιου Παπαδόπουλου.

Ο Μηνάς Χατζησάββας θα ενσαρκώσει τον Καβάφη «σε στιγμιότυπα από την ποίησή του», που θα τα χρωματίζουν οι χορευτές Ερμής Μαλκότσης και Ευαγγελία Ράντου. Τέσσερις ηθοποιοί (Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Γιάννης Μπέζος, Δημοσθένης Παπαδόπουλος, Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου) θα δώσουν «μια προσωπική του ο καθένας ανάγνωση του Καβάφη», όπως είπε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο σκηνοθέτης της παράστασης Θέμης Μουμουλίδης.

Η τέχνη του χορού συνταιριασμένη με τη σύγχρονη τέχνη του βίντεο συνθέτουν ένα άλλο επίπεδο του πολυθεάματος αυτού: Τρεις νέες χορογράφοι, η Αποστολία Παπαδαμάκη, η Κική Μπάκα και η Σεσίλ Μικρούτσικου, επέλεξαν τρία ποιήματα Καβάφη και τα χορογράφησαν (Μονοτονία, Πόλις, Ας φρόντιζαν) και το αποτέλεσμα βιντεοσκοπήθηκε, με σκηνοθεσία Μουμουλίδη και φωτογραφία Φίλιππου Κουτσαφτή, και θα παρουσιαστεί στην παράσταση. Αλλα βίντεο, σε επιμέλεια Βουλούλας Σκούρα, θα συνοδεύουν επίσης μουσικές ή δραματικές στιγμές της παράστασης.

Η διευθύντρια της Π.Ο. Μανουέλα Παυλίδου μίλησε για μια παράσταση υψηλής αισθητικής, ενώ ο Μανώλης Σαββίδης, σύμβουλος της Π.Ο. για τις εκδηλώσεις Καβάφη, ανέφερε ότι μετά την έκθεση Καβάφη στο Μέγαρο (που κλείνει την Τρίτη, επίσης) και την εκδήλωση αυτή, θα ακολουθήσουν οι προαναγγελθείσες εκδόσεις της Π.Ο. για το Ετος Καβάφη (πεζά, βιβλιογραφία, οι αγγλικές μεταφράσεις του Τζον Καβάφη, αδελφού του ποιητή, διπλό cd με απαγγελίες από τον μεγάλο καβαφιστή Γ. Π. Σαββίδη και ένα cd rom για τη ζωή και το έργο του ποιητή «εφάμιλλο των καλύτερων ξένων»).

Ο Θ. Μουμουλίδης υπογράμμισε ότι η παράσταση αυτή φιλοδοξεί να αναδείξει τη διαχρονικότητα, ακόμα πιο πολύ: την αέναη επικαιρότητα της ποίησης του μεγάλου Αλεξανδρινού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή