ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Λίφτινγκ» στο Βυζαντινό

Τρέχουμε και δεν φτάνουμε να προλάβουμε ό,τι μπορούμε για την εικόνα μας στους Ολυμπιακούς Αγώνες. H εικόνα της πόλης, έτσι κι αλλιώς, είναι η βιτρίνα μας. Αυτή θέλει να φτιάξει και το υπουργείο Πολιτισμού με διάφορα έργα. Ενα απ’ αυτά που εγκρίθηκε προχθές βράδυ από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο είναι η επισκευή της ανατολικής και δυτικής πτέρυγας του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου και η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου. Μια έκταση περίπου πενήντα στρεμμάτων που ίσως προλάβουμε να τη δούμε έτοιμη το καλοκαίρι.

Για να συμβεί αυτό θα πρέπει όλοι να τρέξουν. Κυρίως όμως να ξεκινήσει το έργο άμεσα.

Αν λοιπόν πάνε όλα καλά τότε το οικοδομικό τετράγωνο των οδών Βασ. Σοφίας, Βασ. Κωνσταντίνου και Ρηγίλλης θα γίνει αγνώριστο με το σύγχρονο πάρκο που θα δημιουργηθεί και θα ενταχθεί στον αστικό ιστό της πόλης.

Τέσσερις είσοδοι

Εκτός από τη γνωστή κύρια είσοδο στη Βασ. Σοφίας, η μελέτη περιλαμβάνει μια ακόμη, δίπλα στη Λέσχη Αξιωματικών, επίσης μια από και προς το καινούργιο γκαράζ στο όριο της ιδιοκτησίας του B. X. M., και μια ακόμη από τη Λ. Βασ. Κωνσταντίνου για πεζούς και οχήματα υπηρεσίας.

Ο επισκέπτης που θα εισέρχεται στο πάρκο από τη Βασ. Κωνσταντίνου, το πρώτο που θα βλέπει είναι ο βυζαντινός κλίβανος που είχε εντοπιστεί στο Ολυμπιακό Στάδιο και θα μεταφερθεί στο πάρκο, όπως και οι παλαιοχριστιανικοί τάφοι που είχαν αποκαλυφθεί στην οδό Πετμεζά. Το στέγαστρο που θα τους καλύπτει, λίθινη και ξύλινη κατασκευή, έχει επιφάνεια 160 τ.μ.

Θα θαυμάζει ακόμη μια υπαίθρια γλυπτοθήκη που θα περιλαμβάνει 120 γλυπτά.

Στη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου περιλαμβάνεται η δημιουργία δρόμων και πεζοδρόμων, ενώ στις εισόδους και εξόδους θα κατασκευαστούν φυλάκια με μοναδική εξαίρεση την κύρια είσοδο. Εχει προβλεφθεί ακόμη ένας υπαίθριος χώρος 400 τ.μ. στάθμευσης, που θα χωράει τρία πούλμαν και αλλά τόσα Ι.Χ.

Το υπαίθριο αμφιθέατρο θα μπορεί να φιλοξενεί 200 άτομα, ενώ η κατασκευή του κοίλου των κερκίδων γίνεται προκειμένου να αξιοποιηθεί η υψομετρική διαφορά των 6 μ. που υπάρχει μεταξύ της οροφής του μουσείου και της νότιας εισόδου του. Θα είναι πέτρινη με λίθους γαιώδους χρώματος και τμήματα επίπεδων πλακών πωρόλιθων.

Μελέτη ειδική είχε γίνει και για τη δεντροφύτευση του πάρκου, για την οποία ο διευθυντής του μουσείου κ. Κωνστάντιος είχε φροντίσει νωρίς, ώστε να μπορούν εκεί να φυτευθούν παριλίσια φυτά.

Παντού θα κατασκευαστούν καθιστικά, πέργκολες, κάδοι απορριμμάτων, σήμανση, πυρόσβεση κ.ά.

Καφέ

Θα γίνει επίσης καφέ χωρικότητας περίπου 50 θέσεων (για το εστιατόριο δεν έγινε λόγος), αφού προηγηθούν μελέτες για την εγκατάσταση κλιματισμού, αερισμού, αποχέτευσης, εγκατάσταση ενεργητικής πυροπροστασίας, καύσιμου αερίου, προστασίας του κτιρίου από κεραυνούς κ.ά.

Το κατάστημα – πωλητήριο θα γίνει στην ανατολική πτέρυγα του μουσείου, μαζί και μια μικρή αποθήκη.

Οι εργασίες στην ανατολική και δυτική πτέρυγα περιλαμβάνουν ακόμη: αντικατάσταση στέγης από σκληρή ξυλεία και ανύψωση κατά 50 εκ., υγρομόνωση, αντικατάσταση δαπέδου κ.ά.