Το μεγάλο φαβορί ***

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κοινωνική

Σκηνοθεσία: Γκάρι Ρος

Πρωταγωνιστούν: Τόμπι Μαγκουάιρ, Τζεφ Μπρίτζες, Κρις Κούπερ, Γουίλιαμ Μέισι

Σε όλες τις εποχές και ιδιαίτερα στις περιόδους κρίσης, χρειαζόμαστε ήρωες, για να πιστέψουμε σ’ αυτούς, να μας εμπνεύσουν. Σε μια τέτοια ανορθόδοξα «ηρωική», αληθινή ιστορία, αναφέρεται το «Μεγάλο φαβορί» του Γκάρι Ρος, μια ταινία που, αν και δεν προσφέρει κάτι αφηγηματικά ή σκηνοθετικά ξεχωριστό, έχει κατασκευαστεί με πολλή φροντίδα, πάνω στην κλασική συνταγή των χολιγουντιανών παραγωγών.

Ανορθόδοξος «ήρωας»

Το ανορθόδοξο στοιχείο είναι ότι ο «ήρωας» είναι ένα άλογο και μάλιστα ταλαιπωρημένο, άγριο και κακότροπο. Ομως, στα χρόνια της μεγάλης οικονομικής ύφεσης στην Αμερική του ’30, ακόμη και μια απλή ιστορία αρκούσε για να δώσει κουράγιο στον κόσμο που δεν είχε καμία ελπίδα. Οταν ο Seabiscuit, το άλογο της ιστορίας, «μονομάχησε» με τον μεγαλύτερο αντίπαλό του, το άλογο-πρωταθλητή Admiral, τον αγώνα άκουσε στο ραδιόφωνο ένας στους τρεις Αμερικανούς. Κι αυτό δείχνει την ανθρώπινη ανάγκη για στήριγμα στις δύσκολες στιγμές, οποιοδήποτε κι αν είναι αυτό.

Το πρώτο μέρος της ταινίας μάς συστήνει τους ήρωες. Τους ανθρώπους, όχι το άλογο. Τους τρεις άντρες που παίρνουν τον Seabiscuit, ένα μικρόσωμο και πεισματάρικο άλογο, από τους στάβλους της ταλαιπωρίας και της απομόνωσης. Τον εκπαιδεύουν και εκείνος γίνεται πρωταθλητής. Πρόκειται για τον Τσαρλς Χάουαρντ (Τζεφ Μπρίτζες), έναν εκατομμυριούχο έμπορο αυτοκινήτων, σημαδεμένο από μια οικογενειακή τραγωδία, τον αναβάτη Ρεντ Πόλαρντ (Τόμπι Μαγκουάιρ), ένα αγόρι αφημένο από την ξεπεσμένη οικογένειά του, με την ελπίδα να καταφέρει να ζήσει, καθώς και τον εκπαιδευτή Τομ Σμιθ, έναν «γητευτή» των αλόγων, που βρίσκεται στο περιθώριο όταν εξαπλώνεται η χρήση του αυτοκινήτου.

Οι τρεις τους παίρνουν τον Seabiscuit και από μακρινό αουτσάιντερ τον μετατρέπουν σε φαβορί. Με την ιστορία του αναγεννημένου αλόγου που σιγά σιγά γίνεται γνωστή, παίρνει κουράγιο όλο και περισσότερος κόσμος και οι αγώνες του Seabiscuit μετατρέπονται σε sold out γεγονότα.

Υπάρχει γενικά κακό προηγούμενο στη σχέση του κοινού με τις «αθλητικές» ταινίες. Το «Μεγάλο φαβορί» είναι ωστόσο αρκετά διαφορετική περίπτωση, καθώς το πεδίο των αγώνων λειτουργεί κυρίως ως φόντο για την ουσία της ιστορίας, που είναι η δύναμη και το κουράγιο που μπορεί να δώσει ένας απρόσμενος ήρωας.

Είναι βέβαια ένα μοτίβο που έχει προβληθεί κατ’ επανάληψιν στο σινεμά, ιδίως το αμερικανικό. Πάντως, ο Γκάρι Ρος επιτυγχάνει να κάνει την ιστορία του ενδιαφέρουσα, να προσελκύσει τον θεατή, παρ’ όλη την προβλεψιμότητα της ιστορίας και τον συναισθηματισμό που πότε πότε ξεφεύγει από τα όρια. Στα θετικά, οι ερμηνείες των πρωταγωνιστών. Στα μείον, η μεγάλη διάρκεια και η επιδερμική αναφορά στις ιστορικές συγκυρίες, παρ’ όλο που αφηγητής είναι ο ιστορικός Ντέιβιντ Μακ Κάλοου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή