Ενεργό εργοτάξιο το Εθνικό

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εγκρίθηκε από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων το βράδυ της Πέμπτης η μελέτη αποκατάστασης του Εθνικού Θεάτρου. Ηταν ένα αποφασιστικό βήμα για την έναρξη των εργασιών στο κτίριο της οδού Αγίου Κωνσταντίνου, που ουσιαστικά τα τελευταία τρία χρόνια υπολειτουργεί, καθώς η Κεντρική Σκηνή παραμένει κλειστή. Τώρα απαιτείται η έγκριση και του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Θεάτρου (συνεδριάζει την ερχόμενη Πέμπτη), προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες δημοπράτησης και να ανακηρυχθεί ο εργολάβος. H εγκατάσταση του τελευταίου δύσκολα θα γίνει πριν από το καλοκαίρι, ενώ ο χρόνος που θα απαιτηθεί για να ολοκληρωθεί η επέμβαση υπολογίζεται στους 30 μήνες.

Φθινόπωρο του 2006

Εφόσον τηρηθεί το επικαιροποιημένο χρονοδιάγραμμα, το ανακαινισμένο Εθνικό Θέατρο θα παραδοθεί σε πλήρη χρήση το φθινόπωρο του 2006, δύο χρόνια, δηλαδή, μετά τον αρχικό προγραμματισμό. Ετσι κατά τα φαινόμενα, το Εθνικό θα είναι από τα λίγα «ενεργά» εργοτάξια της Αθήνας στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του ερχόμενου Αυγούστου. Είναι προφανές ότι το συγκεκριμένο διάστημα οι εργασίες δεν θα προχωρήσουν στις όψεις. Ούτως ή άλλως, οι εξωτερικές επεμβάσεις θα είναι μικρής κλίμακας, ενώ η χρωματική μελέτη δεν έχει ακόμα εκπονηθεί.

Μεγαλώνει η σκηνή

Οι εργασίες στο Εθνικό Θέατρο θα κινηθούν προς δύο κατευθύνσεις. H πρώτη αφορά στην εκ βάθρων αποκατάσταση του διατηρητέου κτιρίου του Ερνέστου Τσίλερ. H επιθυμία των μελών του Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων, όπως εκφράστηκε στην προχθεσινοβραδινή συνεδρίαση, είναι «το κτίριο να αποκατασταθεί στο μέτρο του εφικτού». H διατύπωση αφήνει να εννοηθεί ότι αυτό δεν είναι πάντα δυνατό: όπως στην περίπτωση των τοιχογραφιών του ισογείου που καταστράφηκαν. Αντίθετα, ήρθαν στην επιφάνεια και θα αποκατασταθούν οι οροφογραφίες στην αίθουσα του θεάτρου καθώς και οι τοιχογραφίες στο φουαγιέ. H μείζων επέμβαση, πάντως, προγραμματίζεται στη σκηνή που εκσυγχρονίζεται και, κυρίως, μεγαλώνει: θα αποκτήσει βάθος 21 μέτρων, αυξημένο, δηλαδή, κατά 8 μ., σε σχέση με τη σημερινή διάσταση.

Επέκταση

Αν και δεν πρόκειται ασφαλώς για την ανέγερση του νέου μεγάλου κτιρίου σε οικόπεδο πίσω από το υπάρχον κτίριο που συζητείται τα τελευταία χρόνια και έχει μετατεθεί χρονικά σε μεταγενέστερη φάση, το Εθνικό εντούτοις θα επεκταθεί πάνω από το σημερινό υπόγειο. Στο νέο κτίριο θα διαμορφωθούν βοηθητικοί χώροι (καμαρίνια, εργαστήρια, κ.λπ.) που «στοίχιζαν» πολύτιμο χώρο στο διατηρητέο κτίριο και μία μικρή θεατρική αίθουσα χωρητικότητας 200 ατόμων για τις ανάγκες της Νέας Σκηνής. Κατόπιν συνεννόησης με τις υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού, οι μελετητές κατέβαλαν προσπάθειες έτσι ώστε η έστω μικρής κλίμακας προσθήκη, ύψους 15,5 μ., να μην ανταγωνίζεται το αρχιτεκτόνημα του Τσίλερ. Ετσι, μιλάμε για μία εξαιρετικά λιτή λύση? μόνο στην αδρή επιφάνεια του κτιρίου (επενδυμένη με τεχνητούς λίθους) θα χαραχτούν μεμονωμένα γράμματα (που πιθανότατα θα σχηματίζουν ονόματα αρχαίων συγγραφέων ή έργων) έτσι ώστε να διασκεδάζεται κάπως η συντηρητική όψη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή