Πρωτοπόρος της video art

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκθεση του Tony Oursler, μιας από τις σημαντικότερες μορφές στην εξέλιξη του video art, παρουσιάζει από την Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου η γκαλερί Bernier/Eliades (Επταχάλκου 11, Αθήνα). O Tony Oursler γεννήθηκε το 1957 στη Νέα Υόρκη, όπου ζει και εργάζεται μέχρι τώρα. Ηταν από τους πρώτους που συνειδητοποιώντας του περιορισμούς της τηλεοπτικής εικόνας, καινοτόμησε καταργώντας τα όρια της μικρής οθόνης και δημιουργώντας μια εικόνα τρισδιάστατη. Από τα πρώτα βίντεο του ’70 και του ’80 μέχρι τις βίντεο-εγκαταστάσεις με κούκλες του ’90, ο κεντρικός άξονας της δουλειάς του καλλιτέχνη είναι το ανθρώπινο σώμα και πώς αυτό επηρεάζεται από τη βία, τα μίντια, τη σεξουαλικότητα, τις ψυχικές διαταραχές, την ποπ κουλτούρα, τη μόλυνση του περιβάλλοντος, τη θρησκεία. Στα τέλη του ’90 δημιουργεί έργα μικρότερων διαστάσεων.

Ζωντανά γλυπτά

Τα καινούργια του έργα αποτελούν τη φυσική εξέλιξη της προηγούμενης δουλειάς του. Εικόνες που προβάλλονται σε γλυπτά από fiberglass, συμπυκνώνουν την ουσία του ανθρώπινου σώματος στο πιο ευδιάκριτό του σημείο: το πρόσωπο. Οπως και στο παρελθόν, έτσι και τώρα ο καλλιτέχνης δημιουργεί ζωντανά γλυπτά αλλά αυτή τη φορά με παραμορφωμένα πρόσωπα που έχουν σκορπισμένα μάτια, τεράστια δόντια και μεγεθυμένα χείλια που ψιθυρίζουν. Με αυτόν τον τρόπο φτιάχνει έργα που μπορούν να θεωρηθούν όμορφα και χιουμοριστικά αλλά ταυτόχρονα τρομακτικά. H έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 13 Μαρτίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή