Νέες εκδόσεις

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πέτρος Παπακωνσταντίνου

«Η αμερικανική Τζιχάντ»

Πολεμικός καπιταλισμός, η παρακμή της Αυτοκρατορίας

εκδ. «Ελληνικά Γράμματα», Σελ. 279, 17.90 ευρώ

Ο συγγραφέας, που βρέθηκε στα μέτωπα των μεγάλων συγκρούσεων της Μέσης Ανατολής και συζήτησε με πολλούς από τους πρωταγωνιστές τους, επιχειρεί μια ανατομία των δραματικών ανακατατάξεων που έχουν δρομολογηθεί στην ευρύτερη περιοχή με φόντο τον πόλεμο των ΗΠΑ εναντίον του Ιράκ. Παράλληλα, εξετάζει την ιστορική πορεία διαμόρφωσης του αμερικανικού μιλιταρισμού και την κακοήθη μετάλλαξη της αμερικανικής δημοκρατίας σε αυτοκρατορία – μια αυτοκρατορία με ημερομηνία λήξης, καθώς, όπως επισημαίνει, παρά τις συνεχείς επιδείξεις ισχύος των ΗΠΑ, ο 21ος αιώνας δεν θα είναι αμερικανικός.

ΙΣΤΟΡΙΑ

Μιχαήλ Σωφρονιάδη

Η άλωσις της Κωνσταντινουπόλεως υπό των Τούρκων τω 1453

εκδ. Ελεύθερη Σκέψις, σελ. 270

Φωτοαναστατική έκδοση ξαναφέρνει στην κυκλοφορία το αφιερωμένο στον Ελευθέριο Βενιζέλο έργο του Κωνσταντινουπολίτη λογοτέχνη και χρονογράφου Μιχαήλ Σωφρονιάδη για την άλωση της Πόλης (1920). H ενασχόληση του M. Σωφρονιάδη με το θέμα δεν υπήρξε περιστασιακή, καθώς ο συγγραφέας μετέφρασε επίσης το βιβλίο του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Κωνσταντινούπολη Ερρίκου Μοργκεντάου «Είκοσι έξι μήνες εν Τουρκία» (Βιβλιοπωλείον της Εστίας, 1919), το οποίο επανακυκλοφόρησε το 1986 με τον τίτλο «Τα μυστήρια του Βοσπόρου» (εκδόσεις Τροχαλία).

Μαρία Χριστίνα Χατζηιωάννου

Οικογενειακή στρατηγική και εμπορικός ανταγωνισμός

Ο οίκος Γερούση στον 19ο αιώνα

Μορφωτικό Ιδρυμα Εθνικής Τραπέζης, σελ. 324

O εμπορικός οίκος Γερούση συστήθηκε πριν από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 στη Σμύρνη και στην Τεργέστη. Μετά τη δημιουργία του εθνικού κράτους ο οίκος εγκαταστάθηκε στην Πάτρα, επαναπροσδιορίζοντας και αναδιαρθρώνοντας τις επιχειρηματικές δραστηριότητές του. H συγγραφέας χρησιμοποίησε την ιστορία του οίκου, όπως προέκυψε από τη μελέτη του εμπορικού αρχείου του, ως παραδειγματική δράση οικογενειακής επιχείρησης μέσα στο πλαίσιο του ελληνικού εμπορικού καπιταλισμού του 19ου αιώνα. Κύριος στόχος της ήταν η διερεύνηση των μηχανισμών της εμπορευματικής οικονομίας και της επιχειρηματικής στρατηγικής του ελληνικού μικρού κεφαλαίου που για μεγάλο χρονικό διάστημα, τον 18ο και 19ο αιώνα στηρίχθηκε στην αγροτική παραγωγή.

ΝΟΜΙΚΟ

Σταμάτη Δ. Γιακουμέλου

Ευρωπαϊκό Δίκαιο

Απαντήσεις σε 350 ερωτήματα

Αθήνα, 50 ευρώ

Τρακόσια πενήντα κρίσιμα ερωτήματα θέτει και απαντά ο αρεοπαγίτης Σταμάτης Δ. Γιακουμέλος γύρω από ζητήματα που αφορούν τα βασικότερα θέματα του Κοινοτικού Δικαίου και του Δικαίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το έργο περιέχει ακόμη συγκριτικές αναφορές στις διατάξεις του Σχεδίου Συντάγματος της Ευρώπης, παραπομπές στη Νομολογία του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, κι επίσης το κείμενο των Ενοποιημένων Συνθηκών, μεταξύ των οποίων και η Συνθήκη της Νίκαιας, καθώς και το Σχέδιο της Συνθήκης για τη θέσπιση του Συντάγματος της Ευρώπης.

ΠΑΙΔΙΚΟ

Ελενα Τρέσσου

Το πουλί του Παραδείσου και ο Λευκός Αετός

εκδ. Σύγχρονοι Ορίζοντες, σελ. 146, 7,50 ευρώ

Σ’ έναν μακρινό τόπο εμφανίστηκε κάποτε ένα πανέμορφο πουλί. Παρ’ ότι το θαύμαζαν όλοι και απορούσαν πως βρέθηκε στα μέρη τους, τελικά το ζήλεψαν και θέλησαν να του κάνουν κακό. Αλλά δεν τα κατάφεραν. Μια μέρα πέταξε κοντά του ο Λευκός Αετός που γοητευμένος από την ομορφιά του, του υποσχέθηκε να γυρίσουν μαζί στην όμορφη χώρα του. Στο ταξίδι τους τα δύο πουλιά συνάντησαν πολλές δυσκολίες, γνώρισαν τον πλούτο και την αδικία, αλλά μακριά, στο βάθος του ορίζοντα διέκριναν κάποτε ένα φως.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή