Περιπλους

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι «Λέξεις» του Σαρτρ

Σε ιδιαίτερα επιμελημένη έκδοση κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Αγρα» το κλασικό αυτοβιογραφικό βιβλίο του Ζαν-Πολ Σαρτρ «Οι Λέξεις», σε μετάφραση Ειρήνης Τσολακέλλη (τιμή: 17 ευρώ). O Σαρτρ δημοσίευσε τις «Λέξεις» το 1964. H σύνθεση του βιβλίου αυτού τον απασχόλησε τουλάχιστον μία δεκαετία. Στις «Λέξεις» (που προκάλεσαν τη βράβευσή του με το Νόμπελ, το οποίο όμως απέρριψε), αφηγείται την παιδική του ηλικία και εξηγεί πώς, μέσα από τις λέξεις και την ανάγνωση, ανακάλυψε την ύπαρξη.

Διάκριση για τον Εστερχάζι

Το ιταλικό βραβείο Grinzane Cavour στην κατηγορία ξένης λογοτεχνίας απονεμήθηκε στον Ούγγρο συγγραφέα Πέτερ Εστερχάζι για το έργο του «Harmonia Caelestis» (όπως επίσης και στη Natasha Radojcic-Kane για το «Homecoming» και τον Edouard Glissant για το «Le quatrieme siecle»). Το βραβείο Grinzane Cavour θεσπίστηκε το 1982 και είναι από τα σημαντικότερα της Ιταλίας. Στο παρελθόν έχει απονεμηθεί στους Ζόρζε Αμάντο, Μάριο Βάργκας Γιόσα, Ζοζέ Σαραμάγκο, Γκίντερ Γκρας, Ζιλιέν Γκριν, Ναντίν Γκόρντιμερ και πέρσι στον Τζ. M. Κουτσί. O Εστερχάζι είναι, αυτή τη στιγμή, ο πιο πολυδιαβασμένος Ούγγρος συγγραφέας στον κόσμο. Το πρώτο του μυθιστόρημα, «Μια Γυναίκα», κυκλοφόρησε στα ελληνικά τον Δεκέμβριο από τις εκδόσεις «Ποταμός» σε μετάφραση από τα ουγγρικά της Μανουέλλας Μπέρκι, ενώ το βραβευμένο «Harmonia Caelestis», που θεωρείται από τα σημαντικότερα έργα της σύγχρονης ευρωπαϊκής λογοτεχνίας, θα κυκλοφορήσει στα τέλη του 2004.

Οσκαρικές ταινίες στη Θεσσαλονίκη

Εύστοχη είναι η επιλογή των φετινών ταινιών του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (15- 21 Μαρτίου), καθώς τέσσερις από τις πέντε ταινίες που διεκδικούν το Οσκαρ ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους, περιλαμβάνονται και στο πρόγραμμα του φεστιβάλ. Αναλυτικά, πρόκειται για τις ταινίες: «Capturing the Friedmans» του Αντριου Τζαρέκι (έχει εξασφαλίσει ελληνική διανομή), «The weather underground» των Σαμ Γκριν και Μπιλ Σίγκελ, «My architect» του Ναθάνιελ Καν και «Balseros» των Κάρλος Μπος και Χοσέ Μαρία Ντομένεκ.

Οι «άλλοι» της Ευρώπης

Εργα σύγχρονων συνθετών από ευρωπαϊκές χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ θα παρουσιάσει η Ορχήστρα των Χρωμάτων στη μεθαυριανή συναυλία της (την Πέμπτη) στο Μέγαρο Μουσικής υπό τη διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη. H συναυλία, την επιμέλεια της οποίας έχει ο συνθέτης και καθηγητής Σύνθεσης στο Μουσικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Μιχάλης Λαπιδάκης, περιλαμβάνει έργα του Εσθονού Αρβο Περτ, του Πολωνού Χένρικ Γκορέτσκι, του Ούγγρου Γκιέργκι Κούρταγκ, του Λεττονού Πέτερις Βάσκς, του Λιθουανού Μπρόνιους Κουταβίτσιους και των δικών μας Σοφίας Απέργη, από την Κύπρο, και M. Λαπιδάκη. Εργα των συνθετών αυτών θα παρουσιάσει για πρώτη φορά η Ορχήστρα Χρωμάτων στη χώρα μας. Στο Κοντσέρτο για βιολί, πιάνο και ορχήστρα του Λαπιδάκη σολίστες θα είναι ο Δημήτρης Πολυζωίδης, βιολί, και η Λενιώ Λάτσου, πιάνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή