Αλληγορία της μεταπολεμικής ιστορίας, στο Εθνικό

Αλληγορία της μεταπολεμικής ιστορίας, στο Εθνικό

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ένα φρεσκότατο, νεοελληνικό έργο, που βλέπει τα φώτα της σκηνής για πρώτη φορά, ξεκινάει το νέο κύμα πρεμιέρων στο Εθνικό Θέατρο. «O από μηχανής… άνεμος» του Μιχάλη Δήμου ανεβαίνει το Σάββατο (7/2), στη Νέα Σκηνή, σε σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου και πρωταγωνιστές την Μπέτυ Βαλάση και τον Γιώργο Μοσχίδη.

Αλληγορία

«Στην πρώτη του ανάγνωση, το έργο φαίνεται σαν ένα σύγχρονο οικογενειακό δράμα, σε μια συνηθισμένη ελληνική οικογένεια… Ουσιαστικά πρόκειται για μια αλληγορία της μεταπολεμικής μας ιστορίας. H Κούλα (πρωταγωνίστρια) είναι η ίδια η Ελλάδα. Παγιδεύεται στον κόσμο των αστών, τους υπηρετεί και, για να επιβιώσει, χρησιμοποιεί όλα τα δυνατά μέσα», επεσήμανε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο συγγραφέας του έργου, Μιχάλης Δήμου. «Με ενδιαφέρουν οι μηχανισμοί που κινούν αυτήν τη γυναίκα, η οποία στο τέλος θα πέσει θύμα πλεκτάνης κάποιων που έχουν μαθητεύσει κοντά της…», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο σκηνοθέτης Κώστας Τσιάνος αναφέρθηκε σε ένα «έργο με εξαιρετική δομή, σπαρταριστό δραματικό λόγο, χαρακτήρες πολυδιάστατους και αληθινούς. Οι εξωφρενικές και δραματικές καταστάσεις εναλλάσσονται με κωμικά επεισόδια, γεμάτα χιούμορ. O Μιχάλης Δήμου καθρεφτίζει γνώριμα, όσο κι αναπάντεχα γεγονότα μιας συνηθισμένης οικογένειας, που δεν θα της λείψουν οι σκληρές και τραγελαφικές συγκρούσεις. Τα θύματα γίνονται θύτες και αντίστροφα. Για να υπάρξουν, καταφεύγουν σε ψευδαισθήσεις και όνειρα. H φθορά είναι αναπόφευκτη. O αγώνας για την επιβίωση, μέσα από οικονομικές συναλλαγές, σκληρές διαπραγματεύσεις για συμφεροντολογικές διεκδικήσεις, αλλά και προσπάθειες για το δικαίωμα να ξεφύγουν από τις αυταπάτες τους θα τους καταστρέψει ψυχικά».

Εντονες συγκρούσεις

Ο ρόλος της Κούλας; «Μια γυναίκα ρημαγμένη, η οποία θα μπορούσε να ζει σε οποιοδήποτε μέρος της γης. H ζωή φεύγει μέσα από τα χέρια της, από δικά της λάθη, από την απονιά των γύρω της, από ένα σύστημα που λειτουργεί έτσι όπως λειτουργεί. Το έργο ήταν μια έκπληξη για μένα. Αν και είχα σκεφτεί μετά τον θάνατο του άντρα μου ότι ίσως δεν θα ξαναέπαιζα στο θέατρο, το ανέλαβα με μεγάλη χαρά», είπε η Μπέτυ Βαλάση. O Περικλής Καρακωνσταντόγλου, ο οποίος εμφανίζεται στον ρόλο του Στέλιου, μίλησε για «την ανθρωποφαγία, τις έντονες συγκρούσεις, αυτό το τραγικό παιχνίδι με θύτες και θύματα. O Στέλιος είναι ένα γρανάζι της μηχανής εξαπάτησης που υπάρχει γενικότερα». Το «υπερρεαλιστικό σκηνικό» υπογράφει ο Νίκος Σαριδάκης, τους φωτισμούς ο Ανδρέας Μπέλλης. Στους υπόλοιπους ρόλους εμφανίζονται οι Νικολέττα Βλαβιανού και Χρήστος Βασιλόπουλος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή